πολιτική

Μαρινάκης: Άστοχη η σύγκριση του πλαισίου Χατζηδάκη με το νόμο Κατρούγκαλου

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο φορολογικό πλαίσιο, η κυβέρνηση υπόσχεται διάλογο αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σύγκριση με το νόμο Κατρούγκαλου.

Τη σύγκριση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός. Υποστήριξε μάλιστα ότι το πλαίσιο που έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης είναι χειρότερο και από το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς όπως είπε τότε τουλάχιστον οι “μικροί” δικηγόροι είχαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Βερβεσός επιτέθηκε και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτήρισε “παιδί του κομματικού σωλήνα”. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Χατζηδάκης: “Χτυπάει τους φτωχοδιάβολους. Δεν έχει δικηγορήσει μια μέρα στη ζωή του δεν ξέρει που είναι τα δικαστήρια δεν ξέρει πως βγαίνει το μεροκάματο”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βερβεσού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επικαλέστηκε την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία για να χαρακτηρίσει άστοχη τη σύγκριση μεταξύ του πλαισίου Χατζηδάκη και του νόμου Κατρούγκαλου.

“Θα σας πω εγώ που δεν ήμουν, ούτε έγινα κάνας μεγαλοδικηγόρος το 2016, που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το εισόδημά μου το είδα να πολλαπλασιάζεται ουσιαστικά με το 32%, αν δεν κάνω λάθος, χωρίς να παίρνω περισσότερη σύνταξη, που δεν ήταν και κανένα ιδιαίτερα μεγάλο εισόδημα, για να δίνω ασφαλιστικές εισφορές, εν είδει φόρου. Αυτό δεν έχει προηγούμενο και δεν απευθύνθηκε στους πλούσιους ή σε αυτούς οι οποίοι έχουν βγάλει περισσότερα χρήματα, απευθύνθηκε στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Δήλωσε δε όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου: “Αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι βαθιά χαραγμένο σε όλους μας, όσοι τότε το ζήσαμε, το βιώσαμε και το πληρώσαμε. Το πληρώσαμε χρόνο με τον χρόνο.” Και υποστήριξε ότι: “Δεν έχει καμία σχέση το ύψος των εισφορών Κατρούγκαλου με το ύψος των εισφορών στη μετά Κατρούγκαλου εποχή και δεν έχει, νομίζω, καμία σχέση ούτε η φιλοσοφία, ούτε η επιβάρυνση, ούτε ο τρόπος που θέλουμε, μετά τη διαβούλευση και την ψήφιση, να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.”

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει μέτωπο της κυβέρνησης με τους δικηγόρους ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Τόνισε ότι πρόκειται για μία συνολική μεταρρύθμιση κατα της φοροδιαφυγής, μέρος της οποίας είναι και η δικαιότερη -όπως υπογράμμισε – φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναφέρθηκε επίσης στο στόχο της αύξησης των φορολογικών εσόδων, που όπως υπογράμμισε θα επιστρέψουν στην κοινωνική πολιτική.

Μικρό παραθυράκι για αλλαγές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ, κάτω από τον κατώτατο μισθό στους μισθωτούς. “Δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες, ούτε σημαίνει ότι a priori αυτοί οι οποίοι είναι στο υπόλοιπο 30%, δεν είναι. Δεν υπάρχει «τσουβάλιασμα» ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση”, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι είναι μαχητό το τεκμήριο και εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τρία έως πέντε χρόνια: Τα τρία απολύτως, τέσσερα κατά τα 2/3 και τον πέμπτο κατά το 1/3.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαδικασίες της διαβούλευσης, αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο για μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή στη φιλοσοφία του.

“Το νομοσχέδιο αυτό σύντομα θα μπει στη Διαβούλευση. Χωρίς να αποκλίνουμε από την κεντρική μας φιλοσοφία, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, προφανώς θα ακούσουμε τις προτάσεις και των φορέων και των πολιτών και των υπόλοιπων κομμάτων”, δήλωσε και επανέλαβε: “Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά το ξανά λέω, η κεντρική φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος, αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου είναι για εμάς προτεραιότητα. Και το ξανά λέω, το τονίζω, το επαναλαμβάνω, ούτε υπάρχει στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε υπάρχει καμία κόντρα”.

Πυρά και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Εν τω μεταξύ πάντως, αιχμές για το νέο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Υποστήριξε ειδικότερα μιλώντας στο Kontra ότι “το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της φοροδιαφυγής. Κι εγώ θα πω ότι δεν είναι λογικό το 70% να δηλώνει τόσο μικρά εισοδήματα. Αλλά μια οριζόντια πολιτική πάντα είναι άδικη. Από αυτούς πρέπει να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα”.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διερωτήθηκε επίσης ρητορικά εάν είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα τα 600 εκ που υπολογίζονται ως έσοδα από το εν λόγω νομοσχέδιο. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι χαρίζεται στις μεγάλες πολυεθνικές και κυνηγά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Μα πολυεθνική στην Ελλάδα μέσω των κυκλικών συνεργασιών που κάνει γλιτώνει τεράστια κέρδη. Οι πέντε μεγάλες αλυσίδες που σήμερα έχουν το 88% του κλάδου των τροφίμων, πόσο φόρο πληρώνουν; Για να μπορούμε να συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους τι κάνουν”, σχολίασε με νόημα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το νέο πλαίσιο αφήνει περιθώρια για μεγάλη φοροδιαφυγή, καθώς το κράτος θεωρεί νόμιμο όποιον δηλώνει 11.000 ευρώ εισόδημα. “Ένας οδοντίατρος π.χ. που κερδίζει 100.000 ευρώ, αν δηλώσει 20.000 ευρώ είναι “μέσα στη νομιμότητα”, πάνω από 11.000 ευρώ”, επισήμανε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button