MAGAZINE

Ο νέος δίσκος του Παρασκευά Καρασούλου αποδεικνύει πως το ελληνικό τραγούδι αντέχει ακόμα

Στην παρουσίαση του νέου δίσκου του Παρασκευά Καρασούλου στο Μικρό Παλλάς υπήρχε η ατμόσφαιρα της ομοψυχίας που δημιουργείται από την ουσιαστική σύμπλευση ταλαντούχων ανθρώπων που ρίχνουν γέφυρα και ενώνουν τη νέα με την παλιότερη γενιά.

Το βράδυ της Τετάρτης (10/04), ακούσαμε για πρώτη φορά τα τραγούδια του νέου δίσκου του Παρασκευά Καρασούλου, “Της ομορφιάς το άγριο φιλί”. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής και πρόσφατα απολαύσαμε πολλά από τα τραγούδια του στη μουσική παράσταση “Ένα βράδυ στην Αθήνα” στο Μικρό Παλλάς, μια σύμπραξη με την αγαπημένη του φίλη, Λίνα Νικολακοπούλου.

Μετά την περσινή τους συνεργασία, στο πλαίσιο του συναυλιακού δίσκου “Ανάσα μου κι Αέρα”, ο αεικίνητος στιχουργός επέστρεψε με έναν νέο κύκλο τραγουδιών, τα οποία υμνούν την ομορφιά. Υπό τη φιλόξενη “ομπρέλα” της Μικρής Άρκτου, ο νέος αυτός μουσικός κύκλος 15 ελληνικών τραγουδιών εκδόθηκε σε βιβλίο/ CD. Φυσικά με τη μοναδική φωνή και εκφραστική δεινότητα του Θοδωρή Νικολάου.

Με τον κύκλο αυτό τραγουδιών ο Θοδωρής Νικολάου παραδίδει όχι μόνο σπουδαίες ερμηνευτικές στιγμές αλλά και την υπόσχεση μιας “ακριβής” και μελετημένα επιλεκτικής πορείας στο ελληνικό τραγούδι.

Το Μικρό Παλλάς συγκέντρωσε για άλλη μια βραδιά φίλους και θιασώτες του καλού ελληνικού τραγουδιού. Και ήμασταν εκεί!

omorfias fili 03 scaled

Παρασκευάς Καρασούλας: “Τα τραγούδια είναι η δύναμή μας, που οφείλουμε να διατηρούμε ακμαία”

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο στιχουργός -προλογίζοντας την έκδοση της Μικρής Άρκτου- η “οδύσσεια” αυτού του κύκλου τραγουδιών κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Επηρεασμένος από τον καιρό και τις ανάγκες του, άλλαξε πολλές φορές διαδρομές χωρίς ποτέ όμως να χάσει τον προσανατολισμό του. “Αργά, αλλά στην ώρα του… το καράβι έπιασε στεριά”.

Τα δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, μελοποιήθηκαν από οκτώ σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Οι: Γιώργος Ανδρέου, Γκωτιέ Βελισσάρης, Χρίστος Θεοδώρου, Ελένη Καραΐνδρου, Στέφανος Κορκολής, Νίκος Κυπουργός, Χρήστος Νικολόπουλος και Θοδωρής Οικονόμου συμμετέχουν σε αυτό το δισκογραφικό “λουλούδι”, θέτοντας την ομορφιά ως βασικό αίτημα και υπέρτατη καλλιτεχνική αναζήτηση.

omorfias fili 02 scaled

Θέλαμε να αγγίξουμε την ομορφιά που “είναι’”κι όχι απλώς που “φαίνεται”. Υπήρχε λόγος σοβαρός, αφού πολλά πια στην εποχή μας μπορούν και φαίνονται, αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου όμορφα. Και παρότι η Ομορφιά συνεχίζει να υπάρχει δίπλα μας και να λάμπει, αγνοώντας την τυφλότητά μας.

Συζητώντας, ζώντας και τραγουδώντας πιστεύω πως το ταξίδι αυτό [μαζί με τον Θοδωρή Νικολάου] μας έμαθε και μας έκανε καλύτερους και τους δυο και στη ζωή και στην τέχνη του τραγουδιού. Γιατί τελικά τα τραγούδια είναι η δύναμή μας που οφείλουμε να διατηρούμε ακμαία, δημιουργοί και ερμηνευτές. Τα υπόλοιπα είναι οι αδυναμίες μας…” αναφέρει για τη θεματική του νέου δίσκου ο καταξιωμένος στιχουργός.

Τις γεμάτες χρώματα ενορχηστρώσεις των τραγουδιών υπογράφει σε έντεκα από αυτά ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου, ενώ σε τέσσερα τραγούδια οι υπογραφές ανήκουν, στον Γιώργο Ανδρέου (ο κύριος Γκωγκέν), στον Απόστολο Κίτσο (Ένα μου), στον Θάνο Καλέα (Παλιές Ψυχές) και στον Θοδωρή Νικολάου (Περπάτησε η ομορφιά).

Στη “ζωντανή” βραδιά στο Μικρό Παλλάς μαζί με τον εξαιρετικό όπως πάντα Θοδωρή Νικολάου μοιράστηκαν τη σκηνή μαζί του, η 17χρονη Μιράντα Ζαφειροπούλου, ο Απόστολος Κίτσος και η Χριστίνα Μαξούρη.

omorfias fili 01 scaled

Μεταξύ των όσων ακούσαμε ξεχώρισαν τα “Φώτα Μεγάλα” της Ελένης Καραΐνδρου, “Ο κύριος Γκωγκέν” του Γκωτιέ Βελισσάρη, το “Περπάτησε η ομορφιά” του Στέφανου Κορκολή και τα “Τραγούδια ξεχασμένα” μια συνεργασία με τον σπουδαίο λαϊκό μας συνθέτη, Χρήστο Νικολόπουλο.

Νικολόπουλος και Καρασούλος, συναντιούνται για πρώτη φορά ως συνδημιουργοί σ΄ αυτό τον δίσκο και μάλιστα σε ένα τραγούδι που ενορχηστρωτικά αποτυπώνει την ευαισθησία του κορυφαίου μας συνθέτη και φέρει την ατμόσφαιρα παλιών λαϊκών τραγουδιών.

Στην “Πραγματικότητα” που συνυπογράφει ο Καρασούλος με τον Γιώργο Ανδρέου “ακούμε” εκτός των άλλων τον κοινό κώδικα αισθητικής που μοιράζονται οι δύο δημιουργοί χρόνια τώρα. “Ο Γιώργος έβαλε τα πρώτα θεμέλια του σπιτιού, εξασφαλίζοντας τον στόχο αλλά και την σταθερότητα της δημιουργίας αυτού του κύκλου” λέει ο Καρασούλος.

Από το πρώτο μέρος της βραδιάς ξεχωρίσαμε και τον υπέροχο “Από τα βέλη σου κανένας δεν γλυτώνει” σε μουσική Νίκου Κυπουργού.

THS OMORFIAS EXO

Το πιο μακρύ ταξίδι είναι αυτό του δημιουργού με το κοινό του

Στη σκηνή ο πιανίστας και ενορχηστρωτής Χρίστος Θεοδώρου έδωσε τον παλμό στους: Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Στράτο Γκρίντζαλη (μπουζούκι, μαντολίνο), Ηλιάνα Κορέτση (βιολοντσέλο), Πέτρο Κρεμυζάκη (ηλεκτρικό μπάσο), Χρήστο Λιβάνη (κιθάρες), Τατιάνα Λύτρα (βιόλα) και Νίκο Παπαβρανούση (τύμπανα).

Το δεύτερο μέρος ήταν διάσπαρτο από τα “μικρά διαμάντια” που διαπνέουν την πολυετή καριέρα του Π. Καρασούλου. Ξεχωρίσαμε το ντουέτο του Θοδωρή Νικολάου και του Απόστολου Κίτσου, στο “Και σ’ αγαπώ” σε μουσική Σ. Κορκολή, αλλά και τα απόλυτα ταυτισμένα με τη Δήμητρα Γαλάνη “Αν” και “Δυο Μέρες Μόνο”.

%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AC%CF%82%CE%98%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AE%CF%82

Όπως ακριβώς και στην παράσταση “Ένα βράδυ στην Αθήνα”, το κοινό ανατρίχιασε με την “Μικρή Πατρίδα” σε μουσική Γιώργου Ανδρέου, ένα διαχρονικό τραγούδι που έριξε την πιο συναισθηματική και ευθύβολη “αυλαία” .

Γιατί το πιο μακρύ ταξίδι είναι και θα είναι αυτό του δημιουργού με το κοινό του. Και σε αυτό το ταξίδι το ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να αντέχει και να δηλώνει το παρών, αναδεικνύοντας νέους καλλιτέχνες και τιμώντας σπουδαίες φιγούρες της ελληνικής δισκογραφίας.

«Της ομορφιάς το άγριο φιλί» / Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος / Ενορχηστρώσεις: Χρίστος Θεοδώρου, Απόστολος Κίτσος, Γιώργος Ανδρέου, Θάνος Καλέας, Θοδωρής Νικολάου. Κυκλοφορία: Απρίλιος 2024. Παραγωγή : Μικρή Άρκτος.

Τον σχεδιασμό της έκδοσης, είχε ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης. Τα σχέδια που κοσμούν την έκδοση είναι από το βιβλίο του 1812 “Εικονολογία παιδική”, που ευγενικά επέτρεψε τη χρήση τους η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button