Ξεκινούν τα έργα για το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
Χωρίς προβλήματα ξεκινά σε λίγες μέρες η κατασκευή για το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο το ΣτΕ απέρριψε την πρώτη προσφυγή που αφορούσε την αίτηση αναστολής. Η αίτηση ακύρωσης έχει πάρει ημερομηνία συζήτησης στις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό δίνει και την πρώτη ώθηση στο μεγάλο έργο καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η εκκίνηση των πρώτων εργασιών είναι πλέον θέμα ημερών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα έργα θα έχουν να κάνουν με την κατάληψη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της δεξιάς λωρίδας. Αυτό έχει να κάνει με τον οδοφωτισμό καθώς ο δρόμος θα πρέπει να φωτίζεται κανονικά σε όλη τη διάρκεια κατασκευής και με τα σημερινά δεδομένα, βρίσκεται στο μέσον του αυτοκινητόδρομου.
Έτσι για τους επόμενους περίπου τρεις μήνες θα γίνονται εργασίες εγκατάστασης οδοφωτισμού στα πλάγια του άξονα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εργασία τότε θα ελευθερωθούν και πάλι οι δεξιές λωρίδες και στα δύο ρεύματα και θα καταληφθούν οι λωρίδες επιτάχυνσης, δηλαδή οι αριστερές λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση. Θα γίνει αποξήλωση του υφιστάμενου οδοφωτισμού και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας.
Τα έδρανα της γέφυρας του flyover θα βρίσκονται στα πλάγια του αυτοκινητόδρομου ενώ θα υπάρχουν και τμήματα εντός σήραγγας. Σε κάθε περίπτωση στα έργα έχει διασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας για τους οδηγούς ενώ δεν θα κλείσει κάποιος από τους υφιστάμενους κόμβους για την συνεχή κίνηση κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Η εκκίνηση των έργων θα επιφέρει και τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου που εκτιμάται ότι θα επιφέρει. Σε πρώτη φάση θα έχουμε αύξηση της αστυνόμευσης και δύο νέες εξπρές λεωφορειακές γραμμές που θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και θα εκτελούν τα δρομολόγια: 43Υ ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΗ και 45Υ ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΙΚΕΑ.
Στις 6 του μήνα, ημέρα Δευτέρα προγραμματίστηκε και η επίσημη παρουσίαση του έργου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε αυτό θα βρίσκονται ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και εκπρόσωποι του σχήματος ΑΒΑΞ-MYTILINEOS που έχουν αναλάβει την σύμβαση ΣΔΙΤ.
Στις αρχές Φθινοπώρου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το flyover χαρακτηρίστηκε ως έργο γενικότερης σημασίας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την υπογραφή του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει στις λεγόμενες “εξπρές” απαλλοτριώσεις για την απόκτηση απαραίτητων εδαφών για να προχωρήσει το έργο.
Το προφίλ του έργου
Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, έχοντας πολυεπίπεδη θετική επίδραση στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.
O νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εκτεταμμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.
Ο αναβαθμισμένος άξονας θα βελτιώσει ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και θα συμβάλλει στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα. Θα συνεισφέρει παράλληλα, ειδικά σε συνδυασμό με το Μετρό, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων, λόγω της αποσυμφόρησης των δρόμων της πόλης.
Η κατασκευή, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Με την λειτουργία του flyover το σχήμα ΑΒΑΞ–ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση όλου του Περιφερειακού Θεσσαλονίκης για περίπου 30 χρόνια ενώ οι χρήστες του δρόμου δεν θα πληρώνουν διόδια. Αυτό γιατί η σύμβαση ΣΔΙΤ προβλέπει πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.