Γάζα: Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός και παίζουν με τις λέξεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι “το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς, Γάζας, δεν μπορεί να συνεχιστεί” και ότι συζήτησε με τους ομολόγους τρόπους για την “χάραξη ενός καλύτερου δρόμου προς την λύση των δύο κρατών“.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομόλογούς του σε Αίγυπτο και της Ιορδανία, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Σχετικό Άρθρο
Αποτροπιασμός για το χτύπημα του Ισραήλ σε ασθενοφόρα στη Γάζα – 15 νεκροί, δεκάδες τραυματίες
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τις ολιγόωρες παύσεις των εχθροπραξιών για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες επιμένοντας, πως είναι “ζωτικής σημασίας”.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ‘ανθρωπιστικές παύσεις‘», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η στάση Ιορδανίας και Αιγύπτου
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος ανέφεραν μέσω των εκπροσώπων τους ότι επιθυμούν μεν το τέλος της Χαμάς, αλλά ο αραβικός κόσμος είναι συγκλονισμένος από όσα εκτυλίσσονται στην Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα να τάσσεται υπέρ του τερματισμού του πολέμου.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων» είπε ο ίδιος ,ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.