Αιθιοπία: Τράπεζα κρέμασε πανό με τα πρόσωπα πελατών που δεν της επιστρέφουν χρήματα μετά από βλάβη
Πανό με τα οποία διαπομπεύει τους πελάτες που, όπως ισχυρίζεται, δεν επέστρεψαν τα χρήματα που κέρδισαν κατά τη διάρκεια τεχνικής βλάβης, ανάρτησε έξω από τα καταστήματά της τράπεζα στην Αιθιοπία.
Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των πελατών της ήταν ορατές έξω από τα υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας της Αιθιοπίας (CBE) την Παρασκευή.
Η τράπεζα λέει ότι έχει ανακτήσει σχεδόν τα τρία τέταρτα των 14 εκατ. δολαρίων που έχασε, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της την περασμένη εβδομάδα, ενώ, σύμφωνα με το BBC, προειδοποίησε ότι όσοι κρατούν χρήματα που δεν τους ανήκουν θα διωχθούν ποινικά.
Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της βλάβης
Τον περασμένο μήνα, μια πολύωρη δυσλειτουργία επέτρεψε στους πελάτες της CBE, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Αιθιοπίας, να αποσύρουν ή να μεταφέρουν περισσότερα από όσα είχαν στους λογαριασμούς τους.
Τα περισσότερα χρήματα φέρεται να “τράβηξαν” από φοιτητές πανεπιστημίου και 490.000 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν πριν η CBE αντιληφθεί ότι υπήρχε πρόβλημα.
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Jimma στη δυτική Αιθιοπία δήλωσε στην υπηρεσία Amharic του BBC: “Ξέρω κάποιον που αγόρασε ένα έξυπνο τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή και δεν έχει χρήματα στο χέρι για να τα επιστρέψει.
“Υπάρχουν κάποιοι που αγόρασαν πακέτα διαδικτύου για ένα χρόνο και άλλοι που πλήρωσαν τα χρέη τους”.
Από τότε που η CBE απαίτησε να επιστραφούν τα χρήματα και απείλησε όσους δεν το κάνουν με σύλληψη, χιλιάδες έχουν επιστρέψει οικειοθελώς τα πλεονάζοντα κεφάλαια, δήλωσε η τράπεζα.
Διαπόμπευση σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα
Έξω από ένα υποκατάστημα της CBE στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, μια αφίσα με τις εικόνες 28 ατόμων γράφει: “Αυτοί που δεν επέστρεψαν τα χρήματα που αθέμιτα πήραν από την Commercial Bank of Ethiopia”.
Οι ταυτότητες όσων φέρονται να έχουν κρατήσει τα χρήματα εμφανίζονται επίσης στην ιστοσελίδα της τράπεζας, συνοδευόμενες από τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η CBE ανέβασε τις εικόνες στον ιστότοπό της σε τέσσερις λίστες, οι οποίες καταρτίστηκαν ανάλογα με το ποσό των χρημάτων που φέρονται να πήραν οι πελάτες.
Ο πρώτος κατάλογος που δημοσιεύτηκε αφορούσε πελάτες που φέρονται να έχουν πάρει από 1.890 δολάρια έως 5.300 δολάρια.
Κατά τη δημοσίευση αυτών των καταλόγων, η CBE ανέφερε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι “υπάρχουν άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένες ευκαιρίες για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν παράνομα”.
Μάλιστα, υποστήριξε πως “αναγκάστηκε” να δώσει στη δημοσιότητα τις ταυτότητες των ατόμων μετά από αρκετές προειδοποιήσεις και παράταση των προθεσμιών για την επιστροφή των χρημάτων.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsday του BBC μετά το πρόβλημα, ο επικεφαλής της CBE Abe Sano δήλωσε ότι η τράπεζα βρισκόταν ήδη στη διαδικασία καταγγελίας των πελατών στην αστυνομία.
“Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν, διότι πρόκειται για ψηφιακές [συναλλαγές] και είναι πελάτες μας. Τους γνωρίζουμε. Είναι ανιχνεύσιμοι και είναι νομικά υπόλογοι για ό,τι έκαναν”, δήλωσε.
Ένας υπάλληλος της CBE δήλωσε στο BBC ότι ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν χρήματα που μεταφέρθηκαν σε άλλες τράπεζες από το να εντοπιστούν ποσά που μεταφέρθηκαν σε άλλο λογαριασμό της CBE.
Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούν λογαριασμούς στην CBE, η οποία ιδρύθηκε πριν από 82 χρόνια.
Η τράπεζα δεν εξήγησε ποτέ τι ακριβώς προκάλεσε τη δυσλειτουργία του περασμένου μήνα, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης και ότι οι πελάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι προσωπικοί τους λογαριασμοί ήταν άθικτοι.