Υποκλοπές: Η δικαίωση του Ανδρουλάκη και τα επόμενα βήματα
Πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο αναμένονται από Δευτέρα, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που βρέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Τον «δρόμο» για την εξέλιξη αυτή άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση και «έδενε τα χέρια» της Αρχής προκειμένου να παράσχει ενημέρωση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η ακολουθία των γεγονότων δικαιώνει – όπως φαίνεται – την πολύμηνη προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη που επέμεινε στην θεσμική οδό διεκδίκησης της διαφάνειας καταφεύγοντας στην δικαιοσύνη. Παράλληλα, όμως, «στοιχειώνει» την κυβέρνηση με το «φάντασμα» μίας ακόμη υπόθεσης, αυτής των υποκλοπών, που θεωρούσε ότι μαζί με τα Τέμπη είχε «θαφτεί» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού.
Μάλιστα, η υπόθεση αυτή αγγίζει ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός ήταν αρμόδιος για την λειτουργία της ΕΥΠ το επίμαχο διάστημα.
Ακριβώς εκεί άλλωστε εδράζεται και το κυβερνητικό αδιέξοδο, μιας και η απόφαση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αδύνατον να δικαιολογηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που στο προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών είχε παραδεχθεί πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο». Ως εκ τούτου οποιαδήποτε αιτιολόγηση δοθεί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη (την περίοδο μάλιστα που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) θα εκθέσει την «καρδιά» του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι θα συμβεί
Στο δια ταύτα τώρα, όπως προαναφέραμε, ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Δευτέρα θα απαιτήσει άμεση ενημέρωση από την ΑΔΑΕ, αφού το αίτημά του είναι διαρκές εδώ και 1,5 χρόνο. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της στο ότι την σχετική απόφαση πρέπει να πάρει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και όχι προσωπικά ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος.
Γεγονός που αυτόματα συνδέεται με την πρόσφατη αντικατάσταση των μελών της από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μια διαδικασία που θυμίζουμε ότι έγινε υπό την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, τόσο για το τυπικό της όπου η κυβέρνηση υποστήριξε ότι διέθετε την πλειοψηφία των 3/5 όσο και για την άτυπη «συμμαχία» που υπήρξε με την Ελληνική Λύση προκειμένου αυτή να προκύψει.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θεωρείται «αδιανόητο» η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ να λάβει απόφαση αντίθετη με όσα λέει το ΣτΕ. Στην Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα εκφράζουν την απορία τους σχετικά με το … «τι είναι αυτό που ξέρει η κυβέρνηση» και επικαλείται την Ολομέλεια της Αρχής. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους για νέα μεθόδευση ώστε η νομοθεσία κάλυψης του σκανδάλου που θεσμοθετήθηκε να εφαρμοστεί τελικά παρά την τεκμηριωμένη πλέον αντισυνταγματικότητα της.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει τις εξελίξεις και θα δράσει ανάλογα. Έχοντας μάλιστα στην φαρέτρα του όλα τα νομικά και πολιτικά όπλα που απορρέουν τόσο από την εγχώρια νομοθεσία και τους θεσμούς όσο και την ευρωπαϊκή.
Αυτά ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσπαθήσει να …αποφύγει τις απαντήσεις.
Προσφεύγοντας είτε σε διαμάχες ερμηνείας της υφιστάμενης νομοθεσίας, είτε -πιο πιθανό- στην καταστροφή των στοιχείων που όφειλαν να έχουν αρχειοθετηθεί στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση.
Πάντως, μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε πως σύμφωνα με την δική του ενημέρωση «το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα του 2022. Αντιθέτως στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη, η οποία είχε καταργηθεί εν τω μεταξύ από τον νόμο του κ. Τσιάρα».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και αποδίδουν σε μία διαχρονική στάση μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Εκτιμούν ότι και η σημερινή του ηγεσία υιοθετεί το σενάριο που είχε καλλιεργηθεί από την φίλιο στην Κουμουνδούρου τύπου περί «δέσμιου Ανδρουλάκη».
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ξανά αιχμές για το ζήτημα αυτό. Αναφέροντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του».
Ανταπαντώντας το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται.
Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη».