Στο ΣτΕ η τύχη της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης
Στις 22 Απριλίου αποφασίζεται στο ΣτΕ η τύχη του διαγωνισμού για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Είναι η τρίτη κατά σειρά ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου. Η πρώτη ημερομηνία ήταν στις 14 Νοεμβρίου ενώ η δεύτερη είχε οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου 2024 χωρίς όμως τελικά να μπορέσει να εξεταστεί η υπόθεση.
Η απόφαση που θα ληφθεί από το ΣτΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς εφόσον δοθεί το πράσινο φως θα μπορέσει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Στον αντίποδα αν η απόφαση του ΣτΕ είναι υπέρ της προσφυγής τότε τίθεται εν αμφιβόλω και το μέλλον του διαγωνισμού για το έργο αυτό.
Σε αυτό το πνεύμα έχει παγώσει προς το παρόν η προσπάθεια ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027 μιας και η όποια κίνηση θα συνδέεται με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξάλλου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει κάνει γνωστό πως το έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία με την προϋπόθεση ότι η Προϊσταμένη Αρχή δεν θα προβεί σε κοινοποίηση προς το ανάδοχο σχήμα πριν την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα συγχρηματοδότησης.
Οπότε τα σπουδαία αναμένονται την 22α Απριλίου. Βέβαια η απόφαση θα χρειαστεί 3-4 εβδομάδες μέχρι να καθαρογραφεί και να κοινοποιηθεί οπότε θα υπάρχει και πλήρης εικόνα για την επόμενη ημέρα. Να θυμίσουμε πως ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό.
Εφόσον ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προχωρήσει και το έργο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού από το 2004 όταν και ο άξονας είχε λειτουργήσει στο σύνολο του.
Τούτο λεχθέντος, να θυμήσουμε πως το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 352,3 εκατ. ευρώ (284,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, μέσα στο ίδιο έτος.
Στη συνέχεια προέκυψε η προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου που φρέναρε την ολοκλήρωση της δημοπράτησης και ξεκίνησε το γαϊτανάκι για την εξέταση της υπόθεσης. Αρχικά ήταν να εξεταστεί στις 13 Ιουνίου, μετά μετατέθηκε για τις 14 Νοεμβρίου και τώρα η τρίτη προσπάθεια εξέτασης για τις 22 Φεβρουαρίου 2024. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η διάρκεια των εργασιών της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης ορίστηκε σε 48 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Εφόσον το έργο προχωρήσει και υπογραφεί μέσα στο 2024, τότε ο νέος άξονας θα μπορέσει να λειτουργήσει προς το τέλος του 2028.
Το σημαντικότερο οδικό έργο στην Αττική
Η υφιστάμενη Αττική Οδός αναμένει την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, μιας και είναι το σημαντικότερο οδικό έργο στην Αττική. Με το έργο θα υλοποιηθεί ένα οδικό bypass στο “δύσκολο” τμήμα της Αττικής Οδού και θα αποσυμφορηθεί η έξοδος Μεταμόρφωσης η οποία σηκώνει όλο το βάρος των μετακινήσεων από/προς την Λεωφόρο Κηφισού.
Πρακτικά είναι η πρώτη επέκταση με την οποία η Αττική Οδός, 20 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεγαλώνει και αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης απο τον ομώνυμο ανισόπεδο κόμβο μέχρι την Εθνική Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση, δίνοντας εναλλακτική όδευση στους χρήστες του άξονα.
Αποτελεί επίσης το πρώτο πολύ μεγάλο οδικό έργο για την Αττική, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα επεκτάσεων για τον αστικό αυτοκινητόδρομο με την Σήραγγα Ηλιούπολης που θα συνδέσει την Λ.Κατεχάκη με την Λ.Βουλιαγμένης, την επέκταση μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας και την επέκταση μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου.
Τι προβλέπεται να κατασκευαστεί
Το έργο θα εκτελεστεί μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου και Κηφισιάς. Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ της Ε.Ο. Νο 1 (Καλυφτάκη), και αφορά στην μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης προαίρεσης. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2χλμ μαζί με την προαίρεση.
Η προαίρεση ύψους 32,53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του έργου αφορά στη ολοκλήρωση του Α/Κ Καλυφτάκη. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
- Δυο γέφυρες μήκους περίπου 260 m εκάστη, με πλάτος φορέα ~10 m, όπου διέρχονται οι δυο κατευθυντήριοι κλάδοι του ΑΚ
- Οι προσβάσεις των γεφυρών με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των απαιτούμενων επιχωμάτων
- Έργα κατασκευής νέων οδικών τμημάτων και κλάδων, που θα υποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου
Επίσης, περιλαμβάνονται και όλα τα επιμέρους έργα (οδοστρωσία, ασφαλτικά, αποχετευτικοί τάφροι και αγωγοί, οδοφωτισμός, σήμανση, ασφάλιση κλπ.)
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Αναλυτικά τα προς μελέτη και κατασκευή έργα είναι:
(α) Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ
(β) Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου ( νότιο στόμιο σήραγγας)
(γ) Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).
(δ) Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου.)
(ε) Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι την Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.
(στ)Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (Άνω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κλπ.) έργα περιβάλλοντος, κλπ.
(ζ) Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κλπ.)
(η) Εργασίες πρασίνου.
(θ) Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την διάρκεια κατασκευής των έργων.
Επίσης προβλέπεται δικαίωμα Προαίρεσης όπως αναλυτικά περιγράφεται στο άρθρο 11 της διακήρυξης.