Ελλάδα

Ελληνογαλλική Σχολή: Εβδομάδα Συμπεριληπτικού Σχολείου 2024

Στην Ελληνογαλλική σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, υπάρχει η θέληση να οδεύσουμε προς ένα συμπεριληπτικό σχολείο το οποίο σέβεται, αφουγκράζεται και απαντά στις ανάγκες των μαθητών του και πρωτίστως φροντίζει να προλαμβάνει μέσα από τις δράσεις του, την κατάρτιση και την παιδαγωγική, στο μέτρο του δυνατού. O δρόμος είναι μακρύς για την επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο προχωράμε µε μικρά ή μεγαλύτερα αποφασιστικά βήματα.

Σε στενή συνεργασία µε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων εγκαινιάσαμε πέρυσι, την 6η Απριλίου 2023, ένα πρότυπο συνεργατικό εργαστήριο αφιερωμένο στο Συμπεριληπτικό Σχολείο. Με σύνθημα “Δες το αλλιώς” έγινε µία αρχική προσέγγιση προς τους μαθητές και μαθήτριες µε ειδικές μαθησιακές ανάγκες και µε αναπηρίες, που αποτέλεσε ρωγμή στα στερεότυπα και τις βεβαιότητές µας.

Μέσα από διάλογο, εκτεταμένη έρευνα και μελέτη, οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε διάφορες ομάδες εργασίας συνδιαµορφώσαµε µία ολιστική προσέγγιση, δημιουργήσαμε πρωτότυπο υλικό µε δική µας οπτική ταυτότητα, αναδείξαμε υλικό της AEFE και πετύχαμε µία σύγχρονη και ελκυστική γλώσσα, που αφορά στη συμπερίληψη.

Φέτος, µε την ίδια δοκιμασμένη συνταγή, υλοποιούμε διάφορες δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους και ως κεντρικό γεγονός την Εβδομάδα Συμπεριληπτικού Σχολείου µε στόχο να εμβαθύνουμε όλοι και όλες στο θέμα της Συμπερίληψης και της Νευροποικιλότητας.

Δίνουμε προτεραιότητα στη φωνή των ίδιων των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους θέματα αποκλεισμού και αναδεικνύουμε τις εμπειρίες και τις γνώμες τους καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη συμπερίληψη. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε το «Είναι δικαίωμά µου» ως φετινό σύνθημα.

Για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αποφασίσαμε συνειδητά να προσεγγίσουμε το θέμα από τη σκοπιά της νευροποικιλότητας, δηλαδή των διαφορετικών τρόπων µε τους οποίους λειτουργεί και επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Τι θα συνέβαινε αν εντοπίζαμε και αξιοποιούσαμε τα προτερήματα που πηγάζουν από αυτές ακριβώς τις διαφορές στους μαθητές µας; Αν δεν προσπαθούσαμε να «διορθώσουμε» τη νευροδιαφορετική μαθήτρια; Αν ο διαφορετικός τρόπος οργάνωσης ενός εγκεφάλου δεν θεωρείται µόνο έλλειμα; Αυτή η ποικιλομορφία του πληθυσμού, ο μοναδικός τρόπος µε τον οποίο ο καθένας βιώνει, αλληλεπιδρά και ερμηνεύει τον κόσμο είναι πλούτος για το σχολείο, για την κοινότητα, για την κοινωνία.

Από τη σκοπιά της νευροποικιλότητας οι όποιες διαφορές δεν αποτελούν ελλείματα, αντιθέτως είναι μέρος της «κανονικότητας». Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η “διάγνωση” ή η “αναπηρία” είναι λέξεις που πρέπει να αποκλείσουμε από το λεξιλόγιό µας. Η διάγνωση μιας αναπηρίας παρέχει στους ανθρώπους προστασία βάσει του νόμου και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στα παιδιά να έχουν στο σχολείο µια εκπαίδευση ή υποστήριξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Το σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, το συμπεριληπτικό σχολείο, είναι μια σχολική οργάνωση σχεδιασμένη να λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των προφίλ των μαθητών, έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται από το δικαίωμά τους σε ποιοτική σχολική εκπαίδευση.

Μέσα από μια πληθώρα δράσεων, µε συμμετοχή από επαγγελματίες, εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς, μαθητές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων στη συμπερίληψη, ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, προσεγγίσαμε το θέμα χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την Εβδομάδα Συμπεριληπτικού Σχολείου 2024, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε ένα ακόμα βήμα που θα µας φέρει λίγο πιο κοντά στο στόχο µας, σε ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:

sym

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button