Χάκερ παίρνουν εκδίκηση από το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι τον Φεβρουάριο σε ρωσική φυλακή, μια ομάδα χάκερ κατά του Κρεμλίνου επιχείρησε να πάρει εκδίκηση.
Εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους σε ένα δίκτυο υπολογιστών που συνδέεται με το σύστημα φυλακών της Ρωσίας, οι χάκερ τοποθέτησαν μια φωτογραφία του Ναβάλνι στον ιστότοπο της φυλακής, τον οποίο παραβίασαν, σύμφωνα με δεδομένα που εξέτασε το CNN.
«Ζήτω ο Αλεξέι Ναβάλνι» έγραφε ένα μήνυμα στον παραβιασμένο ιστότοπο, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του Ναβάλνι και της συζύγου του Γιούλια, σε μια πολιτική συγκέντρωση.
Στην πρωτοφανή αυτή παραβίαση ασφαλείας φαίνεται, επίσης, να έχουν κλέψει μια βάση δεδομένων που περιείχε πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους κρατούμενους, τους συγγενείς και τις επαφές τους, συμπεριλαμβανομένων, όπως ισχυρίζονται οι χάκερ, δεδομένων για κρατούμενους στη φυλακή όπου πέθανε ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου.
Οι χάκερ, οι οποίοι φέρεται να είναι διαφόρων εθνικοτήτων, μοιράστηκαν αυτά τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου και των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κρατουμένων και των συγγενών τους «με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να βοηθήσει να καταλάβουμε τι συνέβη στον Ναβάλνι» δήλωσε στο CNN ένας εξ αυτών που ισχυρίζεται ότι εμπλέκεται στην παραβίαση.
Επιπλέον, χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους στο σύστημα των φυλακών όπου τα μέλη της οικογένειας των κρατουμένων αγοράζουν τρόφιμα, ούτως ώστε να αλλάξουν τις τιμές προϊόντων, όπως τα ζυμαρικά και οι κονσέρβες βοδινού κρέατος, σε ένα ρούβλι, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,01 δολάρια.
Κανονικά, αυτά τα αγαθά κοστίζουν πάνω από 1 δολάριο.
Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αντιληφθεί ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού καταστήματος φυλακών ότι οι Ρώσοι αγόραζαν τρόφιμα για… πενταροδεκάρες.
«Παρακολουθούσαμε τα αρχεία καταγραφής πρόσβασης στο ηλεκτρονικό κατάστημα και απλά κάποια στιγμή βλέπαμε όλο και περισσότερους πελάτες που πραγματοποιούσαν αγορές» δήλωσε ο χάκερ σε διαδικτυακή συνομιλία, ενώ παρείχε στοιχεία στο CNN που επιβεβαίωναν ότι συμμετείχε στο χακάρισμα.
Οι χάκερ ισχυρίζονται ότι η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για περίπου 800.000 κρατούμενους, τους συγγενείς και τις επαφές τους. Μια έρευνα των δεδομένων από το CNN έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες διπλές καταχωρίσεις στη βάση δεδομένων, αλλά ότι εξακολουθεί να περιέχει πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Το ηλεκτρονικό κατάστημα φυλακών, το οποίο φαίνεται ότι παραβίασαν οι χάκερ, ανήκει στο ρωσικό κράτος και είναι επίσημα γνωστό ως JSC Kaluzhskoe. Το CNN έχει ζητήσει σχόλια από την JSC Kaluzhskoe, την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας και τους μεμονωμένους διαχειριστές του ιστοτόπου, χωρίς ωστόσο κάποια ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Στις 19 Φεβρουαρίου, την επόμενη ημέρα από την παραβίαση, η JSC Kaluzhskoe ανήρτησε στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK ότι αντιμετώπισε μια «τεχνική βλάβη» που οδήγησε στην «εσφαλμένη απεικόνιση των τιμών για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».