POS: Από Δευτέρα η νέα καθημερινότητα πλαστικού χρήματος για 35 κλάδους – Πότε “πέφτουν” πρόστιμα
Από Δευτέρα 1η Απριλίου, σε μια σειρά από επιχειρήσεις συνυφασμένες με την καθημερινότητά μας θα πρέπει να τα POS να διασυνδεθούν με τις ταμειακές και να δέχονται “πλαστικό χρήμα”, είτε με πιστωτικές, είτε με χρεωστικές κάρτες. Έτσι, εκτός από τις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, πλέον τα POS είναι υποχρεωτικά στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα θέατρα, στα σινεμά, σε γραφεία ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών, σε καταστήματα υπηρεσιών leasing, καθώς και διαφημιστικά γραφεία.
Ουσιαστικά, σε 35 νέους κλάδους, πέρα από τους υφιστάμενους, δηλαδή, στο σύνολο σχεδόν της αγοράς, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν, αντί για μετρητά, τη “δίοδο” των ψηφιακών πληρωμών με “αυτόματη” καταγραφή της συναλλαγής στη φορολογική διοίκηση, που πλέον θα έχει σε πραγματικό χρόνο, εικόνα για τις εισπράξεις του κάθε επαγγελματία και τον ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει.
«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός πολυαναμενόμενου έργου, που θα ξαναγράψει τους κανόνες της υγιούς επιχειρηματικότητας και θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής,επισημαίνονντας ότι η φορολογική διοίκηση απέστειλε ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS.
Με τα e-mail οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι την 1η Απριλίου 2024 να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση από την οποία έχουν προμηθευτεί την ταμειακή τους μηχανή και, κατά περίπτωση, να:
• κλείσουν ραντεβού σε ημερομηνία εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της ταμειακής τους μηχανής και τη διασύνδεσή της με το POS που διαθέτουν,
• δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP). Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).
Αν η επιχείρηση από την οποία προμηθεύτηκαν την ταμειακή τους μηχανή δεν έχει διαθεσιμότητα για ραντεβού εντός του Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:
• απευθυνθούν σε άλλη επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης, που θα έχει διαθεσιμότητα,
• δηλώσουν στο Μητρώο POS έως τις 29 Μαρτίου 2024 την πρόθεσή τους να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή με μια πιστοποιημένη λύση All-in-One, την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν και να θέσουν σε λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2024.
Ουσιαστικά με αυτό το πλάνο εξαιρούνται από τις κυρώσεις, επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λόγω μη διαθεσιμότητας από επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση αλλά αποδεδειγμένα έχουν κλείσει ραντεβού εντός του Απριλίου οι όποιοι έχουν προθεσμία έναν ακόμα μήνα.
Πρόστιμα
Σημειώνεται ότι αναμένεται, με αίσθημα δικαίου για τις δυσκολίες που υπάρχουν, κύμα ελέγχων από κοινά συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εντοπισμό περιπτώσεων επιτηδευματιών που δεν ακόμη έχουν συμμορφωθεί.
Τα πρόστιμα, δε, που προβλέπονται είναι βαριά. Συγκεκριμένα, όσοι και όσες δεν έχουν συμμορφωθεί με “τας υποδείξεις” αντιμετωπίζουν καμπάνες 1.500 ευρώ ενώ με χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ απειλούνται επαγγελματίες, που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Όσοι δε καθυστερήσουν να τον δηλώσουν θα τους επιβάλλεται έξτρα πρόστιμο 100 ευρώ.
Με το νέο ποινολόγιο τα πρόστιμα για τους παραβάτες έγιναν αυστηρότερα και φθάνουν έως 300.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
– Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
– Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης το πρόστιμο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.
– Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
– Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS το πρόστιμα διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
– Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.
Μειώσεις χρεώσεων
Πάντως, βασικό αίτημα των φορέων της αγοράς αφορά τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές. Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα».
Το σύστημα IRIS
Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS, όπου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πληρωμές με ένα κλικ ακόμα και από το κινητό, χωρίς χρεώσεις, καθώς όλοι οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φτάνουν τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση. Πρόκειται για το σύστημα IRIS μέσω του οποίου γίνονται συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.