Η κυβέρνηση κέρδισε τη μομφή, αλλά έχασε δυο υπουργούς
Με την κυβέρνηση να διατηρεί την κοινοβουλευτική της δύναμη (προσαυξημένη μάλιστα με την ψήφο ενός πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών») όχι όμως και την αίσθηση πως «όλα βαίνουν καλώς» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και προσυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκε με 159 κατά, 141 υπέρ και με τους 300 βουλευτές παρόντες.
Παρόλα αυτά η κυβερνητική εικόνα είχε ήδη «σκιαστεί» από την παραίτηση των δύο υπουργών επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο. Μια εξέλιξη που σχετίζεται με τις προσωπικές επαφές που είχαν με γνωστό επιχειρηματία. Αυτά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυε από το βήμα της Βουλής πως «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» ενώ κάλεσε τυχόν επιχειρηματίες που θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική να το κάνουν αυτοπροσώπως.
Σχετικό Άρθρο
Ο Μητσοτάκης “παραίτησε” Παπασταύρου και Μπρατάκο
Μια εξέλιξη που προφανώς έρχεται σε αντίφαση με ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι γνώριζε εκ των προτέρων το δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα» σχετικά με το μοντάρισμα ηχητικού υλικού από την νύχτα του δυστυχήματος στα Τέμπη. Κατηγορώντας τον για διαπλοκή.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την αγανάκτησή του διαμηνύοντας προς τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ποια διαπλοκή; Με ποια media; Ποια συμφέροντα καταγγέλλετε; Αυτά που το πρωί της Κυριακής λέγατε πως θέλανε να σας ρίξουν και το βράδυ πίνανε ποτάρες με τα ίδια συμφέροντα;».
Μάλιστα αναρωτήθηκε ρητορικά: «Καπνίζανε πούρα οι κ.κ Παπασταύρου και Μπρατάκος ή τους στείλατε να καπνίσουν την Πίπα της Ειρήνης».
Σχετικό Άρθρο
Ανδρουλάκης: “Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο πυρήνας της διαφθοράς”
Συνολικά πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών υπουργών για το δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση με την στήριξη των υπευθύνων και ειδικά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό αίσθημα.