υγεία

Γιατί δεν έχει χορτάσει κανείς μόνο με ψάρια στην ιστορία της ανθρωπότητας

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, το ψάρι έχει την τιμητική του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ιδανικά, είναι μαγειρεμένο υγιεινά.

Yπάρχουν ωστόσο, ημέρες που ‘σηκώνουν’ τα ψάρια γενικά. Είναι όταν έχει ήλιο και είμαστε κοντά στη θάλασσα.

Δεν αναφερόμαστε στην 25η Μαρτίου και τον μπακαλιάρο με την σκορδαλιά, καθώς το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται πλήρες γεύμα. Βλέπετε, ο βακαλάος έχει αρκετή πρωτεΐνη ανά μερίδα, ενώ η σκορδαλιά φτιάχνεται με πατάτες που είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός μας δίνει τον κορεσμό.

Η σαλάτα ή τα λαχανικά στον ατμό που έρχονται ως συνοδευτικά, έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έτσι έχουμε ένα ισορροπημένο και χορταστικό γεύμα.

Όλα αυτά δεν ισχύουν όταν τρώμε μόνο ψάρια.

Που συνηθίζουμε να λέμε πως είναι ‘φρούτα’, αφού τα χωνεύουμε πολύ εύκολα.

Γιατί όμως, πεινάμε πολύ γρήγορα, όσα ψάρια και αν καταναλώσουμε στην καθισιά μας;

Για αρχή, έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα -όσο υγιεινό και αν είναι- το σώμα μας χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά για να ‘καταγράψει’ τον κορεσμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σχετικά σήματα χρειάζονται χρόνο για να ταξιδέψουν από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Οπότε είναι χρήσιμα κάποια time outs.

Τα ψάρια τώρα, είναι εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Δηλαδή, είναι χαμηλά σε ολικά λιπαρά, που σημαίνει ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερόλης.

Λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης τείνουν να είναι χαμηλότερες σε θερμίδες σε σύγκριση με τις μη άπαχες. Κάτι που είναι ευεργετικό για τη διαχείριση βάρους ή τον έλεγχο των θερμίδων.

Την ίδια ώρα, για τον κορεσμό χρειαζόμαστε πρωτεΐνη, υγιεινά λίπη, αλλά και φυτικές ίνες. Διαφορετικά, πεινάμε πιο γρήγορα. Άρα, όταν τρώτε ψάρια συνδυάστε τα με λαχανικά ή μια σαλάτα για να σας ‘κρατήσουν’ περισσότερο.

Για την ιστορία, το ψήσιμο και το τηγάνισμα ψαριών προσθέτουν θερμίδες χωρίς μεγάλο όφελος για τον κορεσμό. Αν θέλουμε ωστόσο, κάτι ελαφρύ ψήνουμε ή μαγειρεύουμε στον ατμό.

Τέλος, πέραν των ψαριών, πηγές άπαχης πρωτεΐνης είναι και το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, το στήθος γαλοπούλας, ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, τα άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος , τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα όσπρια και το τόφου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button