οικονομία

Servicers: “Άδειασε η κλεψύδρα” για τις πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών

Αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 500.000 ευρώ ή και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους θα βρεθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου όσες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος νόμος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δευτέρα 1 Απριλίου οι Servicers θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν προσωποποιημένη αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων που θα πρέπει να αναπτύξουν μέχρι την 31η Μαρτίου και τα οποία θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα του web banking.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσβαση του δανειολήπτη στο ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης θα πραγματοποιείται online μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης τους οποίους και θα χορηγεί ο Servicer μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της προς τους servicers πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση ενημέρωσε εκ νέους τους Servicers για τις ημερομηνίες – ορόσημο καθώς και για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον η προσωποποιημένη ενημέρωση των οφειλετών:

  • πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,
  • την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.
  • Το ηλεκτρονικό σύστημα επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε πρώτη ημερολογιακή ημέρα εκάστου μηνός.

Αυτό ωστόσο που αποτελεί πρόκληση για τις ίδιες τις εταιρείες είναι το κατά πόσο οι νέες πλατφόρμες θα χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους τους οφειλέτες, που πολλές φορές αδυνατούν να βρουν “ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας” με τους servicers ακόμα και για να ενημερωθούν για τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Θρυαλλίδα εξελίξεων

Πάντως υψηλόβαθμες πηγές από τους Servicers έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ανάπτυξης νέων πληροφορικών συστημάτων και δημιουργίας ηλεκτρονικών πλατφορμών, θα προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο που έχει κληθεί να διαχειριστεί τον απόθεμα των περίπου 70 δις ευρώ κόκκινων δανείων που παραμένουν στην οικονομία και κύριο στόχο όσο τον δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να ρυθμίσουν με βιώσιμο τρόπο τις οφειλές τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο οι Servicers που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν και στην αναχρηματοδότηση δανείων θα πρέπει να έχουν αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ ενώ για την απλή διαχείριση κόκκινων δανείων τα αρχικό κεφάλαια είναι 100.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά καταβάλλονται ολοσχερώς σε μετρητά σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Και μπορεί η ΤτΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να προχωρήσει στις νέες αδειοδοτήσεις στις 29 Ιουνίου, ωστόσο ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει θα φανεί τις επόμενες ημέρες καθώς κανείς δεν ρισκάρει να υποβάλει φάκελο στην ΤτΕ για την εκ νέου αδειοδότηση του αν δεν είναι τεχνολογικά έτοιμος, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το σύνολο των 23 εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΤΕ, μονοψήφιος αριθμός εταιρειών θα οδηγηθεί σε λουκέτο, καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων η ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες σε σχέση με τις οφειλές τους.

Να σημειωθεί ότι, όπως διαπιστώνει η ΤΤΕ, ο βαθμός δραστηριοποίησης των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί διαφοροποιείται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες – dovalue, Intrum και Cepal– να κατέχουν σωρευτικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 83% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση δανείων, έναντι 15 εταιρειών που καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι αρκετές εταιρείες θα τεθούν εκτός αγοράς, καθώς ο όγκος των εργασιών που διαχειρίζονται δεν μπορεί να καλύψει το ύψος της επένδυσης που απαιτεί η πλατφόρμα, αλλά και οι υποχρεώσεις που επιβάλλει ο επόπτης σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button