Κομισιόν: Στο “ραντάρ” 12 φορολογικοί “παράδεισοι”
Στις 12 ανέρχονται οι περιοχές που δεν έχουν βελτιώσει τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησής τους ή δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στην υλοποίηση προηγούμενων δεσμεύσεών τους.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εργασιών της ΕΕ για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας και της δίκαιης φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κράτη μέλη διέγραψαν σήμερα τέσσερις δικαιοδοσίες —τις Μπαχάμες, την Μπελίζ, τις Σεϋχέλλες και τις Νήσους Τερκς και Κάικος— από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (παράρτημα I). Οι Μπαχάμες και οι Νήσοι Τερκς και Κάικος διαγράφηκαν πλήρως από τον κατάλογο, διότι αντιμετώπισαν επιτυχώς τις ελλείψεις στην επιβολή των απαιτήσεων περί οικονομικής υπόστασης.
Η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες μεταφέρθηκαν στο παράρτημα ΙΙ εν αναμονή των αποτελεσμάτων συμπληρωματικής επανεξέτασης από το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Φορολογική Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς. Η σημερινή επικαιροποίηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου στη συνεχή προσπάθεια της ΕΕ για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας και της δίκαιης φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιβεβαιώνει μια γενική θετική τάση για τις περισσότερες υπό εξέταση δικαιοδοσίες, η συμμετοχή των οποίων στη διαδικασία εξακολουθεί να παράγει θετικά αποτελέσματα.
Με βάση την επικαιροποίηση αυτή, το παράρτημα Ι του ενωσιακού καταλόγου αποτελείται πλέον από 12 περιοχές δικαιοδοσίας που δεν έχουν βελτιώσει τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησής τους ή δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στην υλοποίηση προηγούμενων δεσμεύσεών τους.
Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, Αμερικανική Σαμόα, Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βανουάτου, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο και Φίτζι.
Επιπλέον, στο παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνονται πλέον 10 περιοχές δικαιοδοσίας με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βελτίωση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησής τους. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις αυτές για να διασφαλίσει την υλοποίησή τους. Χάρη στη διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου, πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου, η Επιτροπή παρέχει σημαντική στήριξη σε τρίτες χώρες για την ενίσχυση των εργαλείων τους κατά των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, καθώς και τεχνική βοήθεια σε όσα κράτη τη χρειάζονται. Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τα κράτη μέλη για την περαιτέρω ενίσχυση των κριτηρίων καταχώρισης στον ενωσιακό κατάλογο, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια, προωθώντας παράλληλα την παγκόσμια εφαρμογή ελάχιστων αποτελεσματικών κανόνων φορολόγησης.
Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για κοινά ή πιο συντονισμένα μέτρα φορολογικής άμυνας κατά των περιοχών δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωτερικής στρατηγικής της ΕΕ για τη φορολογία και έχει ως στόχο να συμβάλει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης παγκοσμίως. Η διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου βασίζεται σε ενδελεχή διαδικασία ελέγχου, αξιολόγησης και παρακολούθησης. Παράλληλα, αποτελεί άσκηση διεθνούς συνεργασίας, διαλόγου και προβολής, ενώ έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των διεθνών εταίρων της σε σημαντικά φορολογικά ζητήματα.