Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγροτών – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Ηχηρό “παρών” έδωσαν χθες, Τρίτη (20/02), χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.
Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα και πάνω από 200 τρακτέρ.
Στην συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, τον Έβρο και την πολύπαθη Θεσσαλία, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο, τα τρακτέρ παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με κάποιους αγρότες που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα, ως ομάδα περιφρούρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα κύλησαν ομαλά και δεν καταγράφηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Σήμερα, Τετάρτη (21/02), οι αγρότες με τα τρακτέρ αναμένεται να αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα, γύρω στις 10-11 το πρωί.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, αποκαταστάθηκε χθες, ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Η ανωτέρω ρύθμιση θα ισχύει μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (21/02), οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, ανάλογα με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει σχετικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Σχετικό Άρθρο
Οι αγρότες “πλημμύρισαν” το Σύνταγμα – Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Σημειώνεται πως την Πέμπτη (22/02) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν -όπως είπαν- ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Τα αιτήματα
Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα, θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».