Με το θάνατο του Ναβάλνι, “σβήνουν” οι ελπίδες των Ρώσων για το καθεστώς Πούτιν
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο διάσημος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και κύριος επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πέθανε σε σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία, την Παρασκευή (16/2) γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή στη διεθνή κοινότητα.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, πλήρωσε με τη ζωή του την αντικαθεστωτική του στάση, όπως και τόσοι άλλοι επικριτές του Κρεμλίνου στο παρελθόν. «Eίναι ήδη σαφές τι τον σκότωσε: Η εχθρότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν» αναφέρει το Politicο.
Το 2012, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλούσε τον Ναβάλνι, που αγωνιζόταν για να ξεσκεπάσει τη διαφθορά και να έλθει η δημοκρατία στη Ρωσία, «τον άνθρωπο που φοβόταν ο Πούτιν περισσότερο από κάθε άλλο». Και για αυτό διώχθηκε μέχρι θανάτου.
Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε ότι ο θάνατός του Ναβάλνι αποτελεί υπενθύμιση της «πραγματικότητας του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Πολιτικοί αναλυτές εξηγούν πως η ανακοίνωση του θανάτου του μοναδικού αντιπάλου που μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, βάζει τέλος στις όποιες ελπίδες των Ρώσων για ανατροπή και καθιστά τον Πούτιν πολιτικά άτρωτο, μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές που αναμένεται να εδραιώσουν την κυριαρχία του.
Σχετικό Άρθρο
Ναβάλνι: Η Δύση ζητά από τη Μόσχα να λογοδοτήσει για τον θάνατό του – Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Αναλυτές λένε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή του θανάτου του και τη συνδέουν με την αντίθεση του Ναβάλνι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο άλλωστε, θέλει να σιγήσει οποιαδήποτε αντιπολεμική φωνή πριν τις εκλογές.
Η δράση του Ναβάλνι
Ενεργός στη ρωσική πολιτική για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Ναβάλνι επικεντρώθηκε κυρίως στον εντοπισμό και την εξάλειψη της κρατικής διαφθοράς, ένα αχανές ζήτημα στη σύγχρονη Ρωσία. Αποκάλυψε έναν φανταχτερό κόσμο νεποτισμού, επαύλεων και ιδιωτικών τζετ και μετέφερε τις έρευνές του σε όσο το δυνατόν ευρύτερο ακροατήριο, κυρίως μέσω του διαδικτύου και του καναλιού του στο YouTube.
Όμως, οι έρευνες που αποκάλυπταν τη διαφθορά και κατέρριπταν τον μύθο του Ρώσου προέδρου, δεν ήταν αρκετές για να αμφισβητηθεί πραγματικά το status quo του Πούτιν στη ρωσική πολιτική. Γι’ αυτό ο Ναβάλνι στράφηκε στην άμεση δράση, με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.
Σχετικό Άρθρο
Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι
Με την πάροδο των χρόνων, οι ρωσικές αρχές κατέφευγαν όλο και περισσότερο στη βία για να καταστείλουν την αντιπολίτευση. Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους αντιμετωπίζονταν με ξυλοδαρμούς από την αστυνομία και ποινές φυλάκισης για τους συμμετέχοντες.
Δηλητηρίαση και φυλάκιση
Τον Ιανουάριο του 2021, ο 45χρονος Ναβάλνι είχε αναρρώσει μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία όπου είχε μεταφερθεί με παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, όταν υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης και κόντεψε να πεθάνει. Τότε, θα μπορούσε να είχε παραμείνει στη Γερμανία, ή όπου αλλού επέλεγε στη Δύση, και να συνέχιζε να είναι απέναντι από τον Πούτιν σε απόσταση ασφαλείας. Αλλά δεν το έπραξε. Προτίμησε να επιστρέψει στη Μόσχα, σηκώνοντάς στους ώμους του τη ρωσική αντιπολίτευση, οποιοδήποτε και αν ήταν το τίμημα.
Συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Μόσχα. Οι μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν ήταν ασυνήθιστες, αλλά όχι αρκετές για να προκαλέσουν πραγματικά το Κρεμλίνο. Αντιθέτως, οι αρχές απαγόρευσαν τις οργανώσεις του Ναβάλνι στη Ρωσία και είτε συνέλαβαν είτε ανάγκασαν όσους εργάζονταν για αυτές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Ακόμη και στη φυλακή, ο Ναβάλνι υπήρξε ένα σύμβολο αντίστασης στη «βασιλεία» του Πούτιν.
Η φυλάκιση του Ναβάλνι έγινε το κύριο σημείο διαφωνίας των δυτικών κυβερνήσεων με την Μόσχα, που δέχτηκε επικρίσεις για τη φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, έφερε την τύχη του Ναβάλνι σε δεύτερη μοίρα.
Ο Ναβάλνι προσπάθησε προωθήσει τις απόψεις του από τη φυλακή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης να τερματιστεί ο πόλεμος με την παράδοση όλων των ουκρανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και την καταβολή αποζημιώσεων στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές ότι κέρδισε υποστηρικτές στη Ρωσία, αλλά σίγουρα απευθύνθηκε σε όσους βρίσκονται στην εξορία και στις δυτικές κυβερνήσεις.
Βίντεο που δείχνει τον Ναβάλνι να αστειεύεται στο δικαστήριο μια μέρα πριν το θάνατό του
Αλλαγή σελίδας
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν σαφώς ένας πολύ γενναίος και χαρισματικός πολιτικός που αποτέλεσε την πιο σημαντική εγχώρια πρόκληση για το καθεστώς Πούτιν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ποτέ δεν πλησίασε πραγματικά στο να ανατρέψει τον Πούτιν και ίσως συχνά υπερεκτίμησε το επίπεδο υποστήριξής του εντός της Ρωσίας.
Με την είδηση του πρόωρου θανάτου του στη φυλακή, το ερώτημα παραμένει αν θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα από την εξορία στη Δύση. Σαφώς θα είχε ενταχθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, από τον πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έως τον πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά καμία επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία.
Αλλά η άρνηση του Ναβάλνι να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και η πίστη του σε αυτή την μάχη, είναι ακριβώς αυτό που τον έχει κάνει να ξεχωρίζει στη ρωσική πολιτική.
Ο θάνατος του Ναβάλνι αλλάζει σελίδα στην πολιτική στη Ρωσία, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί ακόμα περισσότερο ο αυταρχισμός του Πούτιν.