οικονομία

Η τριπλή απειλή για εργαζόμενους και νοικοκυριά

Στίγμα για την επερχόμενη απεργία στις 17 Απριλίου αλλά και την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα καυτά ζητήματα της μισθωτής εργασίας έστειλε η ΓΣΕΕ μέσα από μια συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, με ημερίδα, χθες, που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με κεντρικό θέμα τις τιμές των βασικών προϊόντων και τον τρόπο διαμόρφωσής τους από το “χωράφι στο ράφι”, λίγο πριν τις ανακοινώσεις την Πέμπτη 15/2 του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο.

Έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, μισθοί στα τάρταρα, πληθωρισμός κερδών” είναι ένα τρίπτυχο, που όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος καθηλώνει τα οικονομικά των εργαζομένων, που έχουν αποστερηθεί του βασικού δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί δομικό στοιχείο των εργασιακών σχέσεων στην ΕΕ.

Υπενθύμισε, δε, ότι ήταν ο ίδιος το 2008, πριν από 16 χρόνια, όταν από την πλευρά της ΓΣΕΕ έβαλε υπογραφή στην τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, που διαμορφώθηκε με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίπεδα μισθού, που μόλις τώρα, ανακτήθηκαν με κυβερνητικές αποφάσεις, βέβαια, μια και πλέον, με νομοθέτημα, καθορίζονται οι σχετικές αυξήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος στάθηκε και στα θέματα του πλαισίου διαμόρφωσης των μισθών και σε κλαδικό επίπεδο, που ουσιαστικά έχουν απενεργοποιήσει το ρόλο της ΓΣΕΕ, μέσα από ένα θεσμικό ιστό με διαδικασίες μετενέργειας κτλ . Παράλληλα, έθεσε μετ΄επιτάσεως το ζήτημα του κεντρικού σχεδιασμού στην αγροτική οικονομία, κάτι, που π.χ. κάνει η Τουρκία με λαμπρά, όπως αναφέρθηκε αποτελέσματα, σε πολλούς κλάδους παραγωγής, όπως το σκληρό σιτάρι.

Στο θέμα των μισθών και των αυξήσεων ώστε να φτάσουν στο 60% του διάμεσου μισθού στάθηκε και στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, που απέδωσε πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, και ειδικά στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και τη γενικότερη αδυναμία των εργαζομένων, μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως περιέγραψε πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ.

IMG 1044

Οι τιμές

Πέρα από το κομμάτι της ζήτησης και της ικανότητας του διαθέσιμου εισοδήματος να καλύπτει ανάγκες, στην εκδήλωση καταγράφηκαν τα δεδομένα στο πεδίο της προσφοράς, δηλαδή, στο πώς παράγονται και τιμολογούνται τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, κυρίως διατροφής. Ο Γιώργος Αργείτης, Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ, από την πλευρά του εστίασε στα θέματα της αλυσίδας από “το χωράφι στο ράφι”, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό το ισοζύγιο της σε βασικά αγαθά. “Η διατροφική αλυσίδα είναι εξαρτημένη από εισαγωγές κι από αγοραστικές διαδικασίες όπου δεν υπάρχει διαφάνεια”, τόνισε.

Το αγροτικό ζήτημα

Κι αυτό την ώρα, που οι Έλληνες αγρότες, αλιείς, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι παράγουν ακριβά και πουλάνε φθηνά, όπως αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτων, όπως τονίστηκε “ελληνοποιήσεων”, αλλά και εισαγωγών χωρίς ελέγχους για υπολείμματα φαρμάκων κτλ από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

“Η Ελλάδα για τα δικά μας προϊόντα είναι πολύ καλή αγορά όσο παράξενο και αν σας φαίνεται”, τόνισε ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), που συμμετείχε και στη συνάντηση της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό. “Πουλάμε ακριβά σε σχέση με αυτό που πουλάμε στο εξωτερικό. Και γιατί πουλάμε φθηνά στο εξωτερικό; Γιατί οι κύριες αγορές μας εκεί είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία είναι η Σερβία, που είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος και στις οποίες δεν πάνε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα και αφήνουν αυτές τις αγορές σε εμάς.

Και ερχόμαστε εμείς να αγωνιστούμε κι αυτούς, οι οποίοι παίρνουν “μαύρα”, προϊόντα μέσα από τα χωράφια, χωρίς να πληρώνουν φόρους και χωρίς να πληρώνουν το εργατικό κόστος στην Ελλάδα, μια και συσκευάζουν τα προϊόντα στη Βουλγαρία και Ρουμανία και τα πουλάνε στις αγορές, που πάμε να πουλήσουμε και εμείς. Έτσι λοιπόν η Ελληνική αγορά είναι πολύ καλή αγορά για εμάς, στην οποία πετυχαίνουμε υψηλότερες τιμές, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Γι αυτό, λοιπόν, ως Εθνική Ένωση Συνεταιρισμών, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια εξαγωγική εταιρεία, Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μελέτη της ΕΥ και προχωράμε για να διεισδύσουμε στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, από τις οποίες διαβλέπουμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερες τιμές, από αυτές που θα έχουμε σήμερα”, τόνισε ο κ. Γιαννακάκης που έδωσε ενδεικτική εικόνα για το “χάος” που χωρίζει το πόσο αποτιμάται η Ελληνική παραγωγή σε σχέση με ανταγωνιστές.

Ενδεικτικές τιμές

Με βάση τον κ Γιαννακάκη, “στα ακτινίδια η χώρα μας είναι η δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή μετά τη Νέα Ζηλανδία. Στα ακτινίδια λοιπόν, η Νέα Ζηλανδία που είναι κυρίαρχη και παράγει πάνω από 500.000 τόνους, εμείς είμαστε στους 300.000 τόνους και η τιμή ανά τόνο είναι 2.389 ευρώ. Το ιταλικό ακτινίδιο πωλείται 1.818 ευρώ και το Ελληνικό 1.116. Στα μήλα η Γαλλία πουλά τον τόνο 1.126 ευρώ, η Ιταλία 986 ευρώ, η Πολωνία 413 ευρώ και η Ελλάδα 348 ευρώ. Στα πορτοκάλια η Ιταλία 1.105 ευρώ, η Αίγυπτος 853 ευρώ και 516 ευρώ η Ελλάδα. Στα ροδάκινα οι τιμές μας είναι εξευτελιστικές. Οι Ισπανοί πουλάνε 1.624 ευρώ τον τόνο, οι Ιταλοί 1.391 ευρώ και εμείς 769 ευρώ”, ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης.

Οι μεσάζοντες και οι συνεταιρισμοί

Σε σχέση με τους μεσάζοντες ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι “κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδίσουν και μπορώ να σας πω ότι αυτοί δεν ήταν οι παραγωγοί αλλά οι ενδιάμεσοι. Αυτό το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του συνεταιριστικού κινήματος που έχει ρίζες βαθιές στην τελευταία 20 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε λειτουργικό το συνεταιριστικό κίνημα και αποδοτικό για τον παραγωγό και τον καταναλωτή”, τόνισε και προσέθεσε:

Γύρω στο 18% των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων διακινείται μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων. Το υπόλοιπο διακινείται μέσω παράλληλων συστημάτων στα οποία δεν συμμετέχουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θέλει όγκους παραγωγής. Είναι απαραίτητη με τα σημερινά δεδομένα η ύπαρξη ενδιάμεσων παραγόντων οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τα προϊόντα στα ψυγεία τους ή θα έχουν συνέργειες και συμβάσεις με μεμονωμένους παραγωγούς ή μικρούς συνεταιρισμούς, για να συγκεντρώσουν το προϊόν και να το προωθήσουν στις αλυσίδες με μια ροή συγκεκριμένη, προγραμματισμένη και με μια ροή και με τιμές περίπου συμφωνημένες. Αυτός ο ρόλος που παίζουν οι ενδιάμεσοι, είναι ο ρόλος των ανθρώπων που ανεβάζουν τις τιμές. Έτσι, χάνει ο καταναλωτής και δεν κερδίζει ο αγρότης”, υπογράμμισε ο κ. Γιαννακάκης.

“Είναι απαραίτητο και σημαντικό μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τουλάχιστον το 30% της παραγόμενης παραγωγής να διακινείται μέσα από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις προκειμένου να πετυχαίνουμε τη συγκέντρωση, τον όγκο, την ποικιλία ειδών και τη συνεργασία με το εμπόριο για να ελέγχουμε τις τιμές”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

Για τον κ. Δημήτρη Μόσχο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ( ΣΕΚ) κλειδί είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για την αγορά αγροεφοδίων, όπως λιπάσματα και άλλα ομοειδή προϊόντα.

Από την πλευρά ο πρόεδρος κ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης προσδιόρισε την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού του αγροτικού τομέα με τη διεθνή αγορά να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξαγωγές αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει το παραμικρό υπόβαθρο.

Ο κ. Ιερωνυμάκης υποβάθμισε το κίνητρο των φοροαπαλλαγών για τη συνένωση των Συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν 1157 εκ των οποίων οι 660 εμφανίζουν κύκλο εργασιών κάτω από 200.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button