Ανέκαμψε ο οδικός τουρισμός, μετά τη μεγάλη μείωση που κατέγραψε πέρυσι, όμως δεν καταφέρνει να «πιάσει» τα νούμερα του 2019. Ο λόγος για πάνω από 12 εκατομμύρια αφίξεις που ερχόντουσαν στη χώρα μας πριν από την πανδημία μέσω των μεθοριακών σταθμών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Βούλγαροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 6,6 εκατ. της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,7%, όμως μείωση κατά 12,3% σε σχέση με το 2019. Η μείωση του οδικού τουρισμού για τον Σεπτέμβριο και σε σχέση με το ’19 είναι 20,4%.
Η ανάκαμψη ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, με μόνο το Μάιο να σημειώνει μικρή μείωση, ενώ τα ποσοστά ανέβηκαν σημαντικά όλους τους επόμενους μήνες. Η μεγαλύτερη άνοδος σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε τον Ιούνιο κατά 44,4%, ενώ τον Αύγουστο η άνοδος ήταν 22,7% και 2,2 εκατ. αφίξεις.
Πρώτοι οι Βούλγαροι τουρίστες σε αριθμούς
Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη, οι Βούλγαροι ήταν εκείνοι που κατέγραψαν τις περισσότερες αφίξεις πλησιάζοντας τα νούμερα των Βρετανών και των Γερμανών τουριστών, όμως είναι σημαντικά πίσω σε σχέση με το ‘19. Κατά το ενιάμηνο φέτος καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία που έφτασαν τα 4 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 60,6%. Ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με αύξηση 13,3% και οδικές αφίξεις στα 2,7 εκατ., ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε 16,1% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,4 εκατομμύρια. Ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφεται αύξηση κατά 60,3% με 919 χιλ. οδικές αφίξεις, που τελικά σημείωσε και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.
Δύσκολα θα πιαστεί το ρεκόρ του 2019
Κοντά στα νούμερα ολόκληρου του 2022 ανήλθαν οι αφίξεις από την Αλβανία ήδη το Σεπτέμβριο, ενώ πέρυσι οι απώλειες από τη χώρα και σε σχέση με το 2019 ήταν σχεδόν μισό εκατομμύριο. Καθώς μένουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι τη λήξη του έτους, αναμένεται να δούμε αν θα καλύψουν το νούμερο του 2019, που οι αφίξεις από την Αλβανία ήταν σχεδόν 2 εκατ.
Η Βουλγαρία, είναι αρκετά πίσω και προφανώς θα είναι αδύνατο από 4 εκατ. που έχουν έρθει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη φέτος, να φτάσουν στο τέλος της χρονιάς τα 6 εκατ. αφίξεις του 2019. Από τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνεται σημαντική ανάκαμψη και πιθανόν να φτάσουν τα νούμερα του ’19 που ήταν 3,2 εκατ., ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και οι αφίξεις από Τουρκία, αγορά που επίσης ανέκαμψε.
Ανάκαμψη σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτες όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 83,3% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια. Στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 7,6%.
Ακολούθησε ο σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 56,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 751. 000. Έπονται οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και του Ορμένιου με τις οδικές αφίξεις να σημειώνουν αύξηση 13,8% και 38,2% αντίστοιχα. Με αυξήσεις κινήθηκαν και οι υπόλοιποι σταθμοί.