πολιτική

O Μητσοτάκης κερνά “τσάι και συμπάθεια” τους αγρότες στο Μαξίμου

Με δύο συναντήσεις με αγρότες – μία με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων και μία με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σήμερα να διασπάσει το αγροτικό μέτωπο.

Γιατί όμως θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συναντήσεις, στις 12 με τους αγρότες από τα μπλόκα και στις 13.00 με την ΕΘΕΑΣ;

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι η ΕΘΕΑΣ, που αποτελεί ουσιαστικά το διάδοχο της ΠΑΣΕΓΕΣ και συγκροτήθηκε το 2022, εκπροσωπεί το 80% των αγροτών. Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς έχει πάντως γαλάζιες ρίζες.

Ενώ σε σημαντικό ποσοστό οι 15 εκπρόσωποι που επέλεξαν τα αγροτικά μπλόκα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό προέρχονται από το ΚΚΕ και δευτερευόντως από το ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, στο ΚΚΕ ανήκουν ο Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), ο Χρήστος Πάντζιος (από το μπλόκο του Αλμυρού), ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης (από το μπλόκο του Κιλελέρ), ο Γιάννης Σδράλης (από το μπλόκο Τρικάλων), ο Κώστας Τζέλλας (από το μπλόκο Καρδίτσας), ο Χρήστος Λυγδής (από το μπλόκο Αταλάντης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας).

Ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται πλέον οι Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου).

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Αγρότες: Η 15μελής επιτροπή που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα ονόματα

Τι ζητούν οι αγρότες, τι είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι τα μπλόκα, στα οποία σε σημαντικό ποσοστό (και στη Λάρισα πλειοψηφικά) μετέχουν και δεξιοί αγρότες, επέλεξαν τους πιο “σκληρούς” για να στείλουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Για το σύνολο των αγροτών άλλωστε τα δύο βασικά αιτήματα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα είναι “κόκκινες γραμμές”. Αν και ενδεχομένως να θεωρούσαν ικανοποιητική έστω μία προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για επίλυση από Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να ξύσει περισσότερο τον πάτο του βαρελιού. Και φαίνεται να προσανατολίζεται σε νέα ημίμετρα και δωράκια. Για παράδειγμα φέρεται να έχει ήδη αναζητήσει τρόπο ώστε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που έχει ήδη ανακοινωθεί να ξεκινήσει άμεσα. Δηλαδή να πραγματοποιηθεί εμπροσθοβαρώς και όχι στο τέλος του περιόδου.

Το μικρό καλάθι που θα κρατά ο κ.Μητσοτάκης στις σημερινές συναντήσεις αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει νέα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα ιδίως στη Θεσσαλία, καθώς και κατά της “μάστιγας” των ελληνοποιήσεων.

Σχετικό Άρθρο

Οικονομία

Στο “ζύγι” δημοσιονομικός χώρος, αγρότες και “έξτρα” παροχές – Το “σήμα” και οι ευρωεκλογές

Σημειωτέον ότι στις συναντήσεις με τους αγρότες θα λάβουν επίσης μέρος οι συναρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης. Θα συμμετέχουν επιπλέον ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θάνος Πετραλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Καθώς και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης (ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και φέρεται να συνομιλεί ακόμη με αγροτοσυνδικαλιστές). Επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής της ΓΓ του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Περιμένοντας να φύγουν τα τρακτέρ

Ο κ. Μαρινάκης πάντως χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών των αγροτών διαμηνύοντας εκ νέου χθες ότι: “Είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε μάλιστα με νόημα: “Σεβόμαστε τους κόπους των Ελλήνων φορολογούμενων, τα δημοσιονομικά δεδομένα. Και θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων”.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Μαξίμου προς αγρότες: Δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

Η κυβέρνηση πάντως δεν παίζει απέναντι στα αγροτικά μπλόκα την ίδια σκληρή γραμμή όπως με τις καταλήψεις κατά του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Και αυτό καθώς:

Πρώτον, οι αγρότες αποτελούν παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση γρήγορα μάζεψε τα περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων.

Δεύτερον, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης συντάσσεται μαζί τους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Καθώς εν προκειμένω δεν έχει λειτουργήσει η στρατηγική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Τρίτον, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι όπως και στο παρελθόν οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ατονήσουν εκ των πραγμάτων από το Μάρτιο, όταν οι αγρότες θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν στα χωράφια τους.

Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης… Σημίτη περίπου 25 χρόνια πριν και δεν θα ξεφουσκώσει τα λάστιχα των τρακτέρ, αλλά θα περιμένει να ξεφουσκώσουν τα μπλόκα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button