Η εκδήλωση των “3” και η νευρική κρίση της Κουμουνδούρου
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, με τη συμμετοχή του Διονύση Τεμπονέρα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, στρέφεται το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο και ειδικότερα στις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η εκδήλωση (Τρίτη, 18.00 Θέατρο ΑΛΦΑ Πατησίων 37) διοργανώνεται από την Εφημερίδα των Συντακτών. Εκεί τα τρία επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του τίτλου της: «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».
Το «timing» της πολιτικής εκδήλωσης φαίνεται να είναι συμβατό με την επικαιρότητα. Ιδίως από τη στιγμή που καταγράφεται μια γενικευμένη αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Είτε αυτή προέρχεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είτε από τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά «στο φόντο» της οξυμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια που αποτυπώνεται και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, η εν λόγω εκδήλωση δεν έγινε… «δεκτή μετ’ επαίνων» στη Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως, επισημάνθηκε πως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κόμμα του. Ιδίως από τη στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις είναι ρευστές αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί ενόψει των ευρωεκλογών.
Παρόλα αυτά η σχετική δυσθυμία στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκριθεί με τον εξαιρετικά αρνητικό τρόπο με τον οποίο «υποδέχθηκε» την είδηση της εκδήλωσης η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Νευρικότητα
Η συγκεκριμένη εκδήλωση από την ημέρα που ανακοινώθηκε έχει δημιουργήσει ένα είδος «νευρικής κρίσης» στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δεν είναι, ίσως, εμφανής με κάποιου είδους κεντρική ανακοίνωση. Όμως, είναι πολλές οι διαρροές που εκφράζουν την δυσαρέσκεια του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα στην πραγματικότητα η στενή ηγετική ομάδα του κόμματος έχει θέσει στα «πρωτοκλασσάτα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μία άτυπη απαγόρευση ώστε να μην παραστούν στην εκδήλωση.
Επίσης τις προηγούμενες ημέρες σε φίλια έντυπα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμφανιστεί έντονα επικριτικά άρθρα για τον Διονύση Τεμπονέρα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο «άγρια» σε χώρους του διαδικτύου και συγκεκριμένους λογαριασμούς που συχνά – πυκνά απηχούν θέσεις του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί γίνεται λόγος για την ανάγκη λήψης πειθαρχικών μέτρων εναντίον του γνωστού εργατολόγου.
Ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρωτοβουλία της εν λόγω συζήτησης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο Νίκος Παππάς. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», «οι σοβαρές συζητήσεις στον χώρο δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο και να εξαντλούνται σε προσωπικές στρατηγικές και υποκλαπείσες έδρες». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δίνει κάποιες φορές την εντύπωση ότι έχει ως πρώτο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, κυρίως, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη ροή των στελεχών του προς τη Ν.Δ.»
Ψύχραιμες προσεγγίσεις
Πάντως, διαφορετική, πολύ πιο ψύχραιμη, προσέγγιση καταγράφεται σε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως αυτά που θεωρούνται ως «παλιοί προεδρικοί» και πιθανότατα έχουν επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, όταν ρωτήθηκε για την εκδήλωση. Είπε πως «πρόκειται για εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών και όχι για κοινή εκδήλωση ή πρωτοβουλία τριών πολιτικών στελεχών, όπως αρχικά φάνηκε. Και έχουμε δει πολλές τέτοιες εκδηλώσεις και στο παρελθόν και πολύ πιθανό να δούμε και στο μέλλον. Δεν είμαι αντίθετη στο διάλογο, στη συζήτηση, στον προβληματισμό. Και καταλαβαίνω και συμμερίζομαι – θα έλεγα – την αγωνία χιλιάδων πολιτών για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας».
Σημείωσε, πάντως, πως δεν πρέπει να δημιουργούνται «προσδοκίες που πολύ σύντομα θα διαψευστούν» λέγοντας πως ενόψει των ευρωεκλογών οι σχέσεις των κομμάτων του προοδευτικού χώρου «θα είναι το επόμενο διάστημα εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας
Ο ίδιος Διονύσης Τεμπονέρας, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, δεν φαίνεται να υπαναχωρεί στην θέση του για την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέση την οποία εκφράζει σε όλες τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες μετέχει, με την ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Μάλιστα συχνά επικαλείται τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο σημειώνουμε ότι συναντήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Όπως επισήμανε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΡΣ « Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης»: «Η Ιστορία της αριστεράς έχει μια μακρά πορεία διασπάσεων και συνθέσεων. Είναι στο DNA της, όμως να προχωρά σε ευρύτερες διεργασίες σύνθεσης που διαμορφώνουν πολιτική και προγραμματική ενότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας το κατόρθωσε οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με εναλλακτικό πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα». Για την συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «σέβομαι και εκτιμώ τον Πρόεδρο . Κάναμε μια μεγάλη κουβέντα για όλα τα προβλήματα στην Ευρώπη και τη Χώρα. Χρειάζομαι πάντα την συμβολή του και την εμπειρία του».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθαρίζει πως το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων που προκρίνει δεν αφορά «συγκολλήσεις» κομμάτων «από τα πάνω» αλλά απαιτεί αντιθέτως διεργασίες βάσης για τον λόγο αυτό εκτιμά ότι υφίσταται το έδαφος για την διαμόρφωση του μετώπου αυτού στα κοινωνικά πεδία.