Τράπεζες: Έρχονται νέου τύπου εθελούσιες
Με βασικό στόχο την ανανέωση και όχι την μείωση του προσωπικού τους, οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών δρομολογούν, αρχής γενομένης σήμερα από την Eurobank, ένα νέο κύμα προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.
«Τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού από τις τράπεζες, με τον τρόπο που τα βιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν τον κύκλο τους» τονίζει έμπειρη τραπεζική πηγή κληθείσα να σχολιάσει το σχετικό πρόγραμμα που τίθεται σε ισχύ σήμερα για τους εργαζόμενους της Eurobank και προσθέτει ότι «η στόχευση μετά από αρκετά χρόνια αλλάζει καθώς από την μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους το ζητούμενο είναι πλέον η ανανέωση του προσωπικού».
Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προκαλεί κατακλυσμιαίες αλλαγές στην φύση των τραπεζικών εργασιών με αποτέλεσμα στο στόχαστρο του νέου τύπου εθελούσιων προγραμμάτων να μπαίνει το λεγόμενο «γερασμένο» προσωπικό – όσοι δηλ. βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης – προκειμένου να υπάρξει κενό που θα καλυφθεί από νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, και οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο περισσότερο εξοικειωμένοι με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Γι’ αυτό οι τράπεζες θα συνοδεύουν κάθε ευκαιρία εθελούσιας μείωσης προσωπικού που θα προκύπτει από εδώ και στο εξής και με επιλεκτικές προσλήψεις, οι οποίες προφανώς και θα γίνονται με κριτήρια επιλογής την δυνατότητα κάλυψης των επαγγελματικών υποχρεώσεων που δημιουργούν οι σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες.
Όσον αφορά στους όρους των νέων προγραμμάτων, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι «θα είναι γενναιόδωρα, με υψηλότερες αποζημιώσεις εν συγκρίσει με τα προηγούμενα «πακέτα», ενώ θα προβλέπουν, επίσης και μία σειρά από προνόμια, τόσο στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και εν γένει, της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας των συμμετεχόντων.
Το πρόγραμμα της Eurobank
Το πρόγραμμα της Eurobank ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Απευθύνεται σε εργαζόμενους της τράπεζας που είναι άνω των 52 ετών (έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1971) και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι αποχωρήσεις θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περιλάβει και υπαλλήλους μικρότερης ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει μία 8ετία απασχόλησης στην τράπεζα.
Όσον αφορά στους όρους, θα περιλαμβάνει:
- Υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα της Eurobank, που πρόβλεπε μέσο εφάπαξ ποσό 160.000 ευρώ,
- Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν το ποσό εφάπαξ, είτε να μείνουν σε “άδεια” για διάστημα δύο, πέντε ή επτά ετών (sabbatical), λαμβάνοντας μέρος αυτού.
- Όποιος διαλέξει την 7ετια εξασφαλίζει ένσημα για πάνω από έξι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύεται όσον αφορά στην επόμενη εργασία του..
- Όποιοι έχουν παιδιά έως 22 ετών θα πάρουν επιπλέον τέσσερις μισθούς για κάθε παιδί.
- Ο αποχωρών εργαζόμενος και η οικογένειά του θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ομαδικό ασφαλιστήριο για πέντε έτη μετά την αποχώρηση.
- Διατηρούνται οι προνομιακοί όροι για τα στεγαστικά δάνεια.
- Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2023 η τράπεζα διέθετε 6.282 άτομα προσωπικό (10.577 σε επίπεδο Ομίλου) έναντι 6.444 το ίδιο διάστημα του 2022 και 269 καταστήματα από 274 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Τα επόμενα προγράμματα
Η Eurobank κάνει την αρχή καθώς προγράμματα νέου τύπου εθελουσίας θα τρέξουν καθ’ όλη την διάρκεια του 2024 και από τις υπόλοιπες τρεις συστιμικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς). Προφανώς και η κάθε μία από τις τράπεζες θα σχεδιάσει πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της και το ηλικιακό δυναμικό που διαθέτει σε επίπεδο προσωπικού.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα «τρέξει» νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η Alpha Bank, με το προηγούμενο να ολοκληρώνεται, με επιτυχία, στις αρχές του προηγούμενου έτους. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είχαν υποβάλλει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση για περίπου 400 αποχωρήσεις, με πάνω από το 70% των αιτήσεων να προήλθαν από το δίκτυο, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή από τις κεντρικές υπηρεσίες και τις θυγατρικές εσωτερικού της τράπεζας.
Στο 9μηνο του 2023 η Alpha Bank διέθετε 5.760 άτομα προσωπικό (8.206 σε επίπεδο Ομίλου) έναντι 5.950 το ίδιο διάστημα του 2022 και 267 καταστήματα από 285 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Με το βάρος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να τοποθετείται στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στις αρχές Μαρτίου, προφανώς και τα όποια σχέδια για νέα μείωση του προσωπικού μεταφέρονται για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Άλλωστε η Τράπεζα Πειραιώς έχει το περιθώριο του χρόνου την δεδομένη χρονική στιγμή καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς 500 εργαζόμενοι, λαμβάνοντας αποζημίωση και bonus που υπό προϋποθέσεις έφτανε και τις 220.000 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η τράπεζα διέθετε 8.200 άτομα προσωπικό και 386 καταστήματα.
Μετά το λανσάρισμα της νέας εταιρικής ταυτότητας της Εθνικής Τράπεζας, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η διοίκηση θα προχωρήσει και στην ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας. Και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση χρόνου καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα πρόγραμμα εθελουσίας ολοκληρώθηκε, επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, με περίπου 400 άτομα να έχουν δηλώσει συμμετοχή, λαμβάνοντας αποζημίωση έως και 200.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορούσε σε όσους υπαλλήλους είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος ηλικίας και είχαν προϋπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών στην τράπεζα.
Επισημαίνεται πως με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2023 η ΕΤΕ διέθετε 6.900 άτομα προσωπικό (8.100 σε επίπεδο Ομίλου) και 313 καταστήματα έναντι 461 το 2018.