Ο Μητσοτάκης θέλει να διχάσει τους αγρότες με ημίμετρα για πετρέλαιο και ρεύμα
Την επιχείρηση διάσπασης των αγροτικών μπλόκων συνεχίζει η κυβέρνηση, με νέα “τυράκια” στους αγρότες.
Κομβική θα είναι σε κάθε περίπτωση η αναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκη με αγρότες την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Αλλά θα προσφέρει μικρές βελτιώσεις όσον αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα.
Και ζητώντας να οριστεί μία μικρή αντιπροσωπεία που θα μιλήσει εξ ονόματος όλων των αγροτών, ουσιαστικά εφαρμόζει τακτική “διαίρει και βασίλευε”.
Σημειωτέον ότι κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να μαζέψουν τις εντυπώσεις που δημιούργησε η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, πως δεν θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη- αγροτών.
Ειδικότερα διευκρίνιζαν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη- αστραπή επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Εκ των πραγμάτων πάντως είναι πιθανότερο τελικά η συνάντηση να πραγματοποιηθεί Τρίτη. Όμως οι δηλώσεις Βορίδη λίγο έλειψε να βάλουν φωτιά ξανά στα αγροτικά μπλόκα και φαίνεται πως προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου, που δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι αποφεύγει το διάλογο.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν άλλωστε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε στο briefing, ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να δει τους αγρότες από τη Δευτέρα.
Σχετικό Άρθρο
Μετά το “μπουρλότο” Βορίδη, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει για το ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες
Το ζήτημα με την αντιπροσωπεία των αγροτών
Ο κ. Μαρινάκης είχε θέσει βέβαια ως προϋπόθεση να ξεκαθαρίσει η πλευρά των αγροτών ποιοι θα είναι τελικά οι εκπρόσωποι που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Καθώς και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου δεν δέχεται αντιπροσωπεία μεγαλύτερη από επτά άτομα. Οι αγρότες όμως επικαλούνται ότι σε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό είχαν πάει 24 άτομα. Από την κυβέρνηση με τη σειρά τους επικαλούνται ότι ορισμένοι εμφανιζόμενοι ως πρόεδροι συλλόγων δεν έχουν προκύψει από εκλογές ή εκπροσωπούν φορείς που δεν είναι αναγνωρισμένοι επίσημα.
Από την άλλη πάλι, οι αγρότες εκτιμούν ότι το Μαξίμου ενεργεί με πρόθεση να τους βάλει να τσακωθούν μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακόμη οριστεί η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Μαξίμου, καθώς δεν έχουν συμφωνήσει οι αγρότες. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του συντονιστικού των αγροτών σήμερα στη Σίνδο.
Τι θα προτείνει επιπλέον η κυβέρνηση στους αγρότες
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πακέτο με νέα… ημίμετρα για τα δύο βασικά αιτήματα που αφορούν στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι το πρώτο δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Βέβαια, θεσμοθέτηση αφορολόγητου στο αγροτικό πετρέλαιο σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα περιμένουν από την εκάστοτε κυβέρνηση την επιστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δημοσιονομικά και ως πολιτικό αβαντάζ.
Η κυβέρνηση εξετάζει όμως το ενδεχόμενο είτε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Καθώς και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί.
Εξετάζονται επίσης “διευκολύνσεις” όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά για τους αγρότες της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
Διαφαίνεται όμως η δυνατότητα κάποιας μορφής περαιτέρω μείωσης στην κιλοβατώρα καθώς ούτως ή άλλως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποκλιμακώνεται στα 12 από 18 λεπτά την κιλοβατώρα.
Σχετικό Άρθρο
Επιστολή των αγροτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα αιτήματά τους