υγεία

Το ψάρι που “ρίχνει” τη χοληστερίνη

Η αυξημένη χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κίνδυνο υγείας.

Η κοινώς λεγόμενη ‘κακή χοληστερόλη’ (LDL) είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία, τα καταστρέφει και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/3 των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων οφείλεται στην υψηλή χοληστερόλη. Συνολικά, η αυξημένη χοληστερόλη εκτιμάται ότι προκαλεί 2,6 εκατομμύρια θανάτους (4,5% του συνόλου).

Η αυξημένη ολική χοληστερόλη είναι μια κύρια αιτία επιβάρυνσης ασθενειών τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ως παράγοντας κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό».

Συχνά διαβάζουμε για τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τον ‘εχθρό’.

Ένας είναι ο σολομός.

Έως τώρα όμως, δεν ήταν γνωστό πώς ο σολομός προσφέρει οφέλη στην υγεία μας.

Την απάντηση την έδωσαν ερευνητές του University of Colorado, οι οποίοι εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στα ψάρια που λένε ότι μπορούν να μειώσουν τον «κακό» τύπο χοληστερόλης.

«Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίζουμε βιοδραστικές ενώσεις ειδικές για τον σολομό που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής με ένα έως δύο φιλέτα σολομού την εβδομάδα», έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευση που έγινε στο Journal of Nutrition.

Πρόσθεσαν πως «αρκετές από αυτές τις ειδικές για τα τρόφιμα ενώσεις σχετίστηκαν με βραχυπρόθεσμη βελτίωση στους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας».

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, όταν τρώμε σολομό καταπίνουμε τουλάχιστον 30 μεταβολίτες, δηλαδή ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης ή άλλων χημικών διεργασιών.

Τέσσερις από αυτούς συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 41 συμμετέχοντες, ηλικίας 30-69 ετών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, αλλά δεν είχαν ενεργές μεταβολικές παθήσεις (πχ διαβήτης τύπου 2) να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή (διάφορα ψάρια, κρέας χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά).

Το πρόγραμμα είχε δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα για δύο περιόδους πέντε εβδομάδων, με διάλειμμα ενός μήνα ενδιάμεσα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλες τις τροφές για ανάλυση ώστε να εντοπιστούν οι μεταβολίτες.

Ανακάλυψαν συνολικά 1.518 ενώσεις στα τρόφιμα.

Εκ αυτών οι 508 ήταν μοναδικές για τον σολομό. Κατηγοριοποιήθηκαν ως «ένωση ειδική για την τροφή του σολομού».

Βρήκαν αυξήσεις σε δύο συγκεκριμένες ενώσεις, μαζί με δύο μεταβολίτες που ήταν γνωστοί ως ‘σύμμαχοι’ στη μείωση της χοληστερόλης.

Πολλές από αυτές τις ουσίες ήταν λίπη, γεγονός που ενίσχυσε τα ευρήματα προηγούμενων μελετών για τα οφέλη για την υγεία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στη ολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη Β -δείκτη καρδιακής νόσου.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΟΛΟΜΟΥ

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλούς διαφορετικούς τύπους σολομού. Δυο είναι του Ειρηνικού και άλλοι τόσοι του Ατλαντικού. Αυτοί του Ειρηνικού θεωρούνται πιο υγιεινή, καθώς είναι ‘ελευθέρας βοσκής’.

Στους άγριους σολομούς η ποσότητα και ο τύπος των ωμέγα-3 βασίζονται στα φύκια και το πλαγκτόν στη διατροφή των ψαριών.

Στον σολομό εκτροφής, εξαρτάται από το είδος της τροφής που τρώνε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button