Ελλάδα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Προς μοντέλο Άμπου Ντάμπι… 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη κατά την οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση μη κρατικών Πανεπιστημίων ο Κυριάκος Πιερρακάκης θέλησε να πείσει ότι παρά τα όσα λέγονται παραρτήματα μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ανοίγουν παντού στον κόσμο.

Παρουσίασε, μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του και μία σχετική κάρτα η οποία όμως αποκάλυπτε μία άβολη πραγματικότητα.

Ποια ήταν αυτή; Ότι τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα έχουν ανοίξει σε μη ευρωπαϊκές χώρες, που πολλές φορές έχουν και “αλλεργία” με τη δημοκρατία. Κατά σύμπτωση αυτές οι χώρες έχουν και πολύ μεγάλο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τι μάς πληροφορεί το πρώτο παράδειγμα του Υπουργού; Ο,τι παράρτημα του Sorbonne University λειτουργεί στο.. Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μπορεί να φανταστεί κανείς με τι δίδακτρα).

Σύμφωνα με το δεύτερο παράδειγμα παράρτημα του Yale λειτουργεί από το 2013 στη… Σιγκαπούρη (και εδώ μπορεί να φανταστεί κανείς τα δίδακτρα).

Το Duke, πάντα σύμφωνα με την κυβερνητική παρουσίαση, ίδρυσε το 2005 στη Σιγκαπούρη και το 2013 στην Κίνα.

Υπήρχαν βέβαια και παραδείγματα Πανεπιστημίων, όχι τόσο γνωστών όσα αυτά που προαναφέρθηκαν, που ίδρυσαν παραρτήματα και στην Ευρώπη.

Θυμηθείτε εδώ τι είχε τονίσει στο NEWS 24/7 η Νένη Πανουργιά καθηγήτρια επί σειρά ετών στο Columbia University στη Νέα Υόρκη στο ρεπορτάζ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία: “Δεν ξέρω αν το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται στο μοντέλο που ακολουθούν οι αραβικές χώρες, παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, αλλά εγώ αυτή την εικόνα βλέπω.

Να πηγαίνουν δηλαδή καθηγητές για ένα ή δύο εξάμηνα, σε κτίρια που δεν έχουν καν campus, δεν υπάρχουν κεντρικοί χώροι συνάντησης και συνεύρεσης του φοιτητικού σώματος. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί Πανεπιστήμιο, το να μην υπάρχουν δηλαδή χώροι συγχρωτισμού.

Και ούτε καθιστά πανεπιστήμιο το να έρχονται διδάσκοντες για ένα ή δύο εξάμηνα και να μην υπάρχει εκπαιδευτική συνοχή στη διάρκεια των σπουδών”.

Άραγε μοντέλο…Αμπου Ντάμπι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση;

Σιγκαπούρη: Ονομαστικό ΑΕΠ: $72,833 (2023), ΑΕΠ σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης: $104,441 (2023)
Ελλάδα: Ονομαστικό ΑΕΠ: $20,365 (2023), ΑΕΠ σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης: $32,452 (2023)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button