Ελλάδα

ΕΕΔΑ: Νομική αναγνώριση τρανς γονέα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλους

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κατέθεσε το υπόμνημα με τις προτάσεις – συστάσεις της σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Επικρατείας που αφορά το επίμαχο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών υπό τον τίτλο “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”.

Η ΕΕΔΑ έχει αναλάβει τον ρόλο του Εθνικού Θεσμού για την προώθηση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) και του ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σχετικά με ζητήματα δικαιωμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζει τα θέματα που άπτονται της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των έμφυλων διακρίσεων και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων που επιβάλλουν την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΔΑ υπέβαλε, τον Ιούνιο του 2021, τις προτάσεις και παρατηρήσεις της προς την Επιτροπή που συστάθηκε από τον Πρωθυπουργό για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, με στόχο την ουσιαστική συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις υποχρεώσεις της Χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Με αφορμή την έλευση του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση, καταθέτει τώρα αναλυτικά τις παρατηρήσεις της ως προς τα εδάφια που θα έπρεπε να επανεξεταστούν.

Μεταξύ άλλων, κατόπιν της ανάλυσής της:

-Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου με ταυτόχρονη δυνατότητα αναγνώρισης γονεϊκών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τυχόν μεταγενέστερη τεκνοθεσία μέσω της δικαστικής οδού προκειμένου για την ίδρυση συγγένειας.

-Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές τη ρητή πρόβλεψη δυνατότητας νομικής αναγνώρισης του γονεϊκού ρόλου στο μη βιολογικό γονέα ανεξάρτητα από τη ύπαρξη ή ανυπαρξία στον παρόντα χρόνο της συμβιωτικής σχέσης των δύο ενηλίκων μερών.

-Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να αναγνωρίσει το τεκμήριο γονεϊκότητας για τέκνα εντός γάμου ή εντός συμφώνου συμβίωσης, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης του δικαιώματος συμβολαιογραφικής εκούσιας αναγνώρισης τέκνων για τα εκτός γάμου τέκνα.

-Η ΕΕΔΑ προτείνει τροποποίηση με το παρόν ΣχΝ της παρ. 2 του Άρθρου 5 του Ν. 4491/2017, ώστε όταν επέρχεται νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τρανς γονέα και άρα μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου του τρανς γονέα στις ληξιαρχικές πράξεις του, να μεταβάλλονται ακολούθως και οι ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων του, ούτως ώστε να αποφεύγονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ληξιαρχικές εγγραφές γονέα-τέκνου.

-Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την τροποποίηση των ταξινομητικών καταλόγων ψυχικών διαταραχών, ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις για την πλήρη αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα πάψουν να στιγματίζονται.

-Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την επέκταση της δυνατότητας ΙΥΑ (Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή) στη χώρα μας σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου.

Δείτε όλο το υπόμνημα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρακάτω:

ypomnima

Σημειώνεται πως η συζήτηση για το νομοσχέδιο είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα την ψήφισή του στις 14 -15 του μήνα. Η συζήτηση είναι διευρυμένη καθώς γίνεται σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας. Στη Βουλή τοποθετούνται άλλωστε συνολικά 22 επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Σήμερα οι τοποθετήσεις των φορέων στην Βουλή

Από την συζήτηση θα λείπει η Ιερά Σύνοδος καθώς η Νέα Δημοκρατία, που διαμόρφωσε την τελική λίστα των φορέων, αρνήθηκε να την συμπεριλάβει.

Υπέρ του νομοσχεδίου είναι μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, ενώ κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχουν τεθεί ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη. Διαφοροποιήσεις αναμένονται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα παρά μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας και ο Εθνικός Θεσμός σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ιδρυθεί με το Ν 2667/1998 βάσει κανόνων των Ηνωμένων Εθνών (Αρχές των Παρισίων) όπως αυτός αντικαταστάθηκε με τον Ν 4780/2021. Σε αυτήν μετέχουν πρόσωπα οριζόμενα από είκοσι φορείς (ανεξάρτητες Αρχές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button