Ελλάδα

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες – Αναμένονται νέες αποφάσεις

Σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους, προχωρούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται στην Agrotica.

Τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες έχουν δηλώσει ανυποχώρητοι, ενώ με γενικές συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καθώς δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις εξαγγελίες – “ψίχουλα” -όπως τις χαρακτήρισαν- του πρωθυπουργού για το κόστος παραγωγής.

«Aυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δε μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα, ενώ και οι αγρότες που επιστρέφουν από την Αgrotica στις περιοχές τους αναμένεται τις επόμενες μέρες να αποφασίσουν αν θα συστήσουν μπλόκα ή θα ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες από όλη την Ελλάδα κατευθύνθηκαν προς την έκθεση Agrotica, χωρίς να κλείνουν το δρόμο και ενώθηκαν με άλλα τρακτέρ.

Σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα. Όπως λένε τα προϊόντα τους είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν αποζημιωθεί.

«Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Τα εκατομμύρια που λέει ότι δίνει είναι ψίχουλα σε αυτά που εμείς διεκδικούμε για να πέσει το κόστος παραγωγής. Ομοίως για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα πλαφόν 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Αν τα λύσει θα δώσει όντως μια ανακούφιση στο κόστος παραγωγής» υπογράμμισε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Συλλαλητήριο αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Θα δοθούν 5.000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Επιπλέον, εντός του μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία

Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παρατεταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.

Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων -παρατεταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη- ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.

Όπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.

Νέα μπλόκα σε Αγρίνιο, Άστρος και Χανιά

Σε στήσιμο νέου μπλόκου προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, παρατάσσοντας τρακτέρ στην Ερμίτσα Αγρινίου.

Βρίσκονται ήδη σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το σημείο συμβολικού αποκλεισμού βρίσκεται επί της Ε.Ο. Αγρινίου -Θέρμου.

Την ίδια ώρα, μηχανοκίνητη διαμαρτυρία αγροτών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Άστρος Κυνουρίας. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση που γίνεται σε διάστημα λίγων ημερών.

Τέλος, σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια είναι το ραντεβού των αγροτών των Χανίων το πρωί της Δευτέρας (05/02) ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button