Κόσμος

Οι αγρότες βάζουν “φωτιά” στην Ευρώπη – Μπλόκα, απεργίες και εντάσεις

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- συνεχίζονται και δεν δείχνουν να κοπάζουν, παρά μόνο όταν εισακουστούν τα αιτήματά τους και λάβουν ουσιαστική -όπως λένε- βοήθεια.

Αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα Ολλανδίας – Βελγίου, την ώρα που οι Πολωνοί συνάδελφοί τους ανακοίνωσαν σχέδια για να κλείσουν μεθοριακά περάσματα με την Ουκρανία.

Την ώρα που οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα τους, αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους σε συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα μπλόκο, ο 25χρονος Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

«Διαθέτουμε πολύ ωραία προϊόντα εδώ στην ΕΕ και θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα προϊόντα. Όμως, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και αξιοπρεπή τρόπο, και όχι με τόσους πολλούς κανόνες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Βέλγιο – Ολλανδία: Αγρότες που διαμαρτύρονται εμποδίζουν τα φορτηγά να διασχίσουν τα σύνορα

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Κινητοποιήσεις αγροτών στο Βέλγιο

Στην Πορτογαλία, όπου οι αγρότες χρησιμοποίησαν τρακτέρ για να αποκλείσουν τουλάχιστον τρεις δρόμους που συνδέουν την Πορτογαλία με την Ισπανία, ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Αλεντέζου, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, παρέμεινε κλειστός σήμερα, ενώ αγρότες πραγματοποίησαν πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στις 13 Φεβρουαρίου.

Στην Ιταλία κάλεσμα απευθύνεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες στη Ρώμη και μια κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί στα βόρεια περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Ιταλία

Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. «Δεν λάβαμε αυτό για το οποίο μαχόμαστε: ένα αξιοπρεπές εισόδημα», εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντουιγιόν, μια αγρότισσα που βρέθηκε εκεί.

Στην Πολωνία σχεδιάζουν αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων

Οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Πολωνοί αγρότες εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η θέση των Βρυξελλών την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2024 είναι απαράδεκτη για ολόκληρη την αγροτική κοινότητα», αναφέρει η συνδικαλιστική ένωση σε ανακοίνωση..

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Πολωνία

«Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών… σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να κηρύξουμε γενική απεργία».

Η ένωση Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου.

“Ψίχουλα” οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Διόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυσή τους έμειναν οι αγρότες της πολύπαθης Θεσσαλίας, η οποία δοκιμάστηκε από την τεράστια καταστροφή του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Οι παραγωγοί, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, τόνισαν ότι τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εντελώς αποσπασματικά, λίγα και αφήνουν εντελώς ακάλυπτες τις περισσότερες από τις ανάγκες τους.

Ο Κώστας Τζέλλας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Παλαμά Καρδίτσας, περιοχή η οποία υπέστη και τη μεγαλύτερη καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel. “Φαίνεται ότι κάτω από την πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην επιλογή να κάνει κάποιες παραχωρήσεις” τονίζει στo NEWS 24/7 πριν αναλύσει το δικό του σκεπτικό σχετικά με τα μέτρα Μητσοτάκη.

“Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τα 82 εκ δεν μάς λένε κάτι. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες. Θέλουμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για να έχουμε υπολογίσιμη μείωση στο κόστος της παραγωγής μας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα η πρόσθετη έκπτωση 10% είναι σταγόνα στον ωκεανό, ρίχνει την τιμή περίπου 1,5 λεπτό σε σχέση μ’ αυτό που πληρώνουμε. Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Εμείς έχουμε πει ότι η τιμή που μπορούμε να πληρώσουμε είναι τα 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Και σ’ αυτό θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.

Ούτε όμως τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς κρίνονται ικανοποιητικά για τον κύριο Τζέλλα: “Δεν ακούσαμε τίποτα για το γεγονός ότι το 75% των δικαιούχων δεν έχει πάρει ακόμα την επιδότηση ενοικίου μετά από πέντε μήνες. Δεν ακούσαμε τίποτα για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη κόσμος, αν είναι δυνατόν, που δεν έχει εισπράξει καν την πρώτη αρωγή των 6600″.

Και συνεχίζει:” Δεν μας ανακοίνωσε το ύψος της αποζημίωσης για τις φυτικές παραγωγές που έχουν καταστραφεί, ούτε μάς είπε κάτι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καθόλου για τα επόμενα δύο χρόνια”.

“Άρα”, καταλήγει, “ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Agrotica όπου θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις”.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Ανυποχώρητοι οι αγρότες μετά τα “ψίχουλα” Μητσοτάκη – “Ο αγώνας μας τώρα ξεκινά”

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας σε κινητοποίηση

Οι αγρότες στη Μάλτα, που διαδήλωναν κι εκείνοι κατά των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων στη Ευρώπη, εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να εμφανίζεται για ακούσει ο ίδιος τα παράπονά τους.

Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους και τα φορτηγά τους από μια λαχαναγορά στο κεντρικό τμήμα της νήσου στη Φλοριάνα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κρατώντας πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως η ΕΕ «σκοτώνει τους αγρότες της».

«Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει μέλλον», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ, το οποίο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρακτέρ. Ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Ο βιοπορισμός μας κινδυνεύει».

Η ένωσή τους ανέφερε πως διαμαρτύρονταν για τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση παρασιτοκτόνων, τη μείωση της κρατικής βοήθειας, τους εμπορικούς φραγμούς και το υψηλό κόστος.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εμφανίστηκε λίγο προτού οι αγρότες παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και άκουσε τα παράπονά τους, θέτοντας που και που ερωτήματα, αν και δεν έκανε καμία δημόσια δήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button