Ανυποχώρητοι οι αγρότες μετά τα “ψίχουλα” Μητσοτάκη – “Ο αγώνας μας τώρα ξεκινά”
Σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται καθώς οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζονται «ψίχουλα».
Σχετικό Άρθρο
Πώς είδαν οι αγρότες τα μέτρα στήριξης – “Ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες”
Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.
Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».
Σημειώνει, δε, πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Έχετε δει τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Θέλετε να φτάσουμε εκεί; Δεν είναι στο χέρι το δικό μας. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι οι αγρότες ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.
Σχετικό Άρθρο
Η πανάκριβη γη και τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων αγροτών
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
Σημειωτέον πως οι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία.
Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους αγρότες
Υπενθυμίζεται πως, σε ανακοινώσεις 5+1 νέων μέτρων για τους αγρότες προέβη από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στα μπλόκα.
Ταυτόχρονα, όμως, υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά αγροτοσυνδικαλιστών. Διαμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, καθώς όπως είπε πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά όχι όλα. Και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός καταρχήν ανακοίνωσε ότι:
- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού θα διατεθούν 82 εκ ευρώ.
Ανακοίνωσε, επίσης, πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες (συνολικού ύψους 150 εκ ευρώ) και συγκεκριμένα:
- Πρώτον, σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Δεύτερον, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ).
Στη υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
- Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.
Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.