Ο μονοψήφιος ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί γκρίνια στην ηγετική ομάδα
Μόλις μερικές εβδομάδες πριν το συνέδριο του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημάδια από-σύνθεσης της ηγετικής του ομάδας.
Η –δημοσκοπική- ροπή του κόμματος σε μονοψήφιο ποσοστό, η παγίωσή του στην τρίτη θέση και η εικόνα της συνεχούς απώλειας πολιτικής επιρροής «απομονώνουν» ολοένα και περισσότερο τον Στέφανο Κασσελάκη. Πλέον, ο (πολύ) στενός πυρήνας του δέχεται ευθεία κριτική ακόμη και από όσους τον στήριξαν για να εκλεγεί πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή, καταγράφονται δυνάμεις που έχουν εναλλακτική πρόταση για την ανάσχεση της αρνητικής πορείας της -τυπικά πλέον- αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφθηκαν αρχικά στις πολιτικές δηλώσεις και εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και στην πορεία προς το Συνέδριο.
Σχετικό Άρθρο
Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για καθίζηση των ποσοστών και χαμηλή συμμετοχή στο Συνέδριο
Μειδιάματα
Είναι εμφανές -σε όσους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις- πως πλέον πως οι γενικόλογες εισηγήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και οι αναφορές στο «Ελληνικό Όνειρο» αντιμετωπίζονται με μειδιάματα. Ιδίως όταν οι δημοσκοπήσεις συντείνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς μονοψήφια ποσοστά πολιτικής επιρροής της τάξης του 8 με 9%.
Αυτά ενώ ουδείς πλέον μπορεί να υπολογίσει το εύρος των απωλειών που πιθανόν θα υπάρξουν στο μεσοδιάστημα ως τις ευρωεκλογές. Δηλαδή να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης .
Η βόμβα Πολάκη
Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη έχει την εικόνα «βόμβας» που απλά αναμένεται πότε θα εκραγεί.
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πλέον εμφανώς ως ανεξάρτητος (κι ανεξέλεγκτος) πόλος στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και διατηρεί τη νευραλγική θέση του υπερ-τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχοντας ξεκάθαρα προσωπική ατζέντα, διαφωνεί με κεντρικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, με τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την πολιτική στάση στο ζήτημα των εξοπλιστικών δαπανών.
Αντίστοιχα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την αποδοκιμασία της. Η πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος με την οποία καταδίκασε επικριτική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη εναντίον γελοιογράφου της «Καθημερινής» είναι ένα σαφές δείγμα.
Ο βουλευτής Χανίων, όμως, δεν βάλλει μόνο κατά της ηγεσίας αλλά …κατά πάντων. Στην χθεσινή Π.Γ διαφώνησε με τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη στο ζήτημα της κοστολόγησης των προτάσεων κι εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Θέση που είχε παγιωθεί ως λογική στο κόμμα από την περίοδο της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτοί που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πλέον πως είναι θέμα χρόνου η συνθήκη που θα οδηγήσει στην τελική σύγκρουση. Γεγονός που θα έχει όμως επιπτώσεις. Αφού ο περιορισμός του πολιτικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτόματα μεγαλώνει το ποσοστό των «πολακικών» στο εσωτερικό του.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κριτική Ν.Παππά – Γ.Τσίπρα
Πολύ πιο μειλίχια, λιγότερο εκρηκτική αλλά ίσως περισσότερο …δηλητηριώδης από αυτή του Παύλου Πολάκη είναι η κριτική που πλέον ασκείται στην ηγεσία από τον Νίκο Παππά. Την οποία εν πολλοίς φέρεται να συμμερίζεται και ο Γιώργος Τσίπρας, όπως και στελέχη του περιβάλλοντος αυτού.
Η θέση των στελεχών αυτών έχει ιδιαίτερη αξία. Ιδίως από τη στιγμή που η οργανωτική τους επιρροή και δυνατότητα είναι αρκετά μεγάλη. Τόσο ώστε να καθορίσουν τους συσχετισμούς στο επικείμενο συνέδριο.
Ο Νίκος Παππάς προφανώς δεν …κάνει ότι δεν βλέπει την δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζοντας με δημόσιες δηλώσεις του πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί «μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής». Θέτοντας επίσης θέμα πολιτικής αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, να θυμίσουμε πως ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας έχουν ξεκαθαρίσει πως το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας μάλιστα θέσει τον πήχη του ποσοστού ψηλά, σε ποσοστά «πολύ μεγαλύτερα» από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές.
Ένα κριτήριο βέβαια που έχει προσπεράσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Αφού έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι, δεν …κουνιέται από την προεδρική καρέκλα.
Κριτική ανάλογη με του Νίκου Παππά (δίχως να ταυτίζεται) άσκησε άλλωστε χθες και η Όλγα Γεροβασιλη. Αναφέροντας πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με μειοψηφίες και πλειοψηφίες.
Εναλλακτικές
Η «ακτινογραφία» του ΣΥΡΙΖΑ την τρέχουσα περίοδο, πάντως, δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα και τις εναλλακτικές που διαμορφώνονται.
Απολύτως ορατή και οργανωτικά πλέον είναι η πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα. Το περίφημο Δίκτυο «ΔΕΚΑ» κινείται στη βάση της μετωπικής λογικής για την συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Προτάσσοντας τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και έξω από αυτόν την αναγκαιότητα δημιουργίας εναλλακτικού πόλου στην κυριαρχία της Δεξιάς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχει ακόμη πιο σαφή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα.
Επίσης, ο πόλος που συγκροτούν τα στελέχη που πρότειναν τη «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρω-ομάδα της αριστεράς στου ευρωσοσιαλιστές κάνει ολοένα και πιο δυναμικά την εμφάνισή του. Δηλαδή οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης. Όπως και άλλα στελέχη.
Η ύπαρξη στον χώρο αυτό ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου ανοίγει δρόμους συνεννόησης ακόμη και με δυνάμεις που μπορεί να διαφωνούν με κάποιες εκδοχές του. Κυρίως εξαιτίας της σοβαρότητάς και της συνοχής του. Στοιχείο που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις πολύ συχνές μετατοπίσεις ή αντιφάσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.