πολιτική

Μητσοτάκης: “Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών”

Την ώρα που οι αγρότες έμπαιναν με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες έστελνε νέο μήνυμα κατευνασμού των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση ποντάρει καταρχήν στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αγροτικό ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και ταυτόχρονα υπόσχεται αορίστως πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν “στο μέτρο του εφικτού” για τα αγροτικά θέματα.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, ώστε οι αγρότες μας να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από καλλιέργειες και ενισχύσεις”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Η πολιτεία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια, έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα. Ώστε στο μέτρο εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας”.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Η κυβέρνηση έβγαλε τους αγρότες στο δρόμο – Πώς φτάσαμε στα μπλόκα

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μάλιστα ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Η γραμμή της κυβέρνησης άλλωστε είναι πως το θέμα είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε στη συνέντευξη του προχθές στον ΣΚΑΙ μεταξύ άλλων σχολίασε ότι το ζήτημα με τις τιμές δεν είναι στον έλεγχο της κυβέρνησης. Πάντως χθες από τη Βόνιτσα, άφησε ανοιχτό να προχωρήσει και εφέτος η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Καρφιά κατά Όρμπαν

Ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ σημείωσε μάλιστα ότι “λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο, διότι στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μία χώρα, η Ουγγαρία, δε μας επέτρεψε να επιτύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενη Ουκρανία”.

Δήλωσε πάντως “αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε οι 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία, η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα”.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αποδεσμευτούν πρόσθετοι πόροι από το Πολυετές προκειμένου να υποστηριχθούν οι χώρες που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

“Σε κάθε περίπτωση. είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικό Άρθρο

Οικονομία

Η πρόταση της Κομισιόν, η Ουκρανία και η “εξαίρεση” για τους αγρότες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button