πολιτική

Γάζα: Η αποχή που θα στοιχειώνει την κυβέρνηση

Η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση:

Αφενός δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Αφετέρου όμως δεν μπορεί εύκολα να αιτιολογήσει τη στάση της απέναντι σε μία πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Άλλωστε, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Aboutpeople για το Ινστιτούτο ETERON, το 43,3% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν αισθάνεται πιο κοντά με καμία από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραηλινών- Παλαιστινίων, ενώ το 28,5% τάσσεται με την πλευρά των Παλαιστινίων και το 22,1% με την πλευρά των Ισραηλινών.

Αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί το 42,5% να δηλώνει με το Ισραήλ, ωστόσο σχεδόν το ίδιο ποσοστό και συγκεκριμένα 42,2% απαντά πως δεν είναι με καμία πλευρά.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους πολέμους σε Παλαιστίνη και Ουκρανία

Κυρίως όμως, η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να αιτιολογήσει την αποχή της από την ψηφοφορία σε έναν Οργανισμό, στον οποίο και η δική μας χώρα προσφεύγει για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά και για διαμεσολάβηση στο Κυπριακό.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης

Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, το ΥΠΕΞ επιχείρησε μία επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης, από την οποία δεν έλειπαν και ορισμένες λογικές ακροβασίες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα κράτησε “ισόρροπη στάση” και στη φράση αυτή κρύβεται η πραγματική αιτία.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Γάζα: Το ΥΠΕΞ άρχισε τις δικαιολογίες για την αποχή στον ΟΗΕ

Οι ίδιες πηγές πάντως υποστήριζαν ότι αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Μάλιστα έλεγαν ότι η αποχή είναι…δημιουργική. Με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Επικαλούνταν επίσης μεταξύ άλλων ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκρίμενα 15 χώρες επίσης απείχαν από την ψηφοφορία έναντι οκτώ που υπερψήφισαν και τεσσάρων που καταψήφισαν.

Οι πραγματικοί λόγοι της αποχής

Προφανώς βέβαια η κυβέρνηση δεν απείχε από την ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα προκείμενου να… βοηθήσει ώστε να περάσει το ψήφισμα. Αλλά επειδή το ψήφισμα είχαν καταθέσει αραβικές χώρες και η υπερψήφιση του θα ενοχλούσε ιδιαίτερα το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα τελικά όντως πέρασε, παρότι καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Η μη δεσμευτική απόφαση ζητεί “άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών”. Καθώς και “άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση”. Ενώ καλεί το Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή του για εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Τώρα ο Μητσοτάκης ζητά, μαζί με την ΕΕ, πολιτικό διάλογο στην Παλαιστίνη

Σημειωτέον ότι οι ηγέτες της ΕΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κράτησαν μεν ισορροπίες και έστειλαν μηνύματα στο Ισραήλ για την ανάγκη επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου και τη λύση δύο κρατών, όμως δεν μίλησαν για εκεχειρία αλλά για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή με την Παλαιστινιακή Αρχή τηλεφωνώντας στον Μαχμούντ Αμπάς, αλλά ταυτόχρονα κινήθηκε ακριβώς στη λογική των ισορροπιών με το Ισραήλ.

Και παρότι η στάση αυτή αποτελεί μία σαφή μετατόπιση από την αρχική γραμμή της άνευ όρων στήριξης στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η κυβέρνηση δεν θέλει επ ουδενί να χαλάσει τη συνεργασία με το Ισραήλ, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Πολλώ δε μάλλλον, που πλέον η όποια δυνατότητα προσέγγισης Ισραήλ- Τουρκίας φαίνεται να ναυαγεί λόγω της στάσης του Ερντογάν και του φλερτ της Άγκυρας με τη Χαμάς, το οποίο σχολίασε καυστικά ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Τώρα η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω Πειραιά

Μία ημέρα μετά την “αποχή της ντροπής”, διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η χώρα μας διερευνά δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, όπως ανέφεραν, η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και περιμένει το πράσινο φως ώστε να μεταφέρει τη βοήθεια από τον Πειραιά στην Αίγυπτο και από εκεί στους Παλαιστινίους μέσω του περάσματος της Ράφα.

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησαν εξηγήσεις για την αποχή.

Για «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: “120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε.”

Σε ανακοίνωση του δε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι: «Με την αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη» .

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Γάζα: Αντιδράσεις για τη στάση της Αθήνας να απόσχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Τη στάση της Αθήνας να απέχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέκρινε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε «αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή». Και εξέφρασε την άποψη ότι: “Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα ζύγι –γεωπολιτικό ζύγι”.

Ενώ το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι στηρίζει την ισραηλινή σφαγή. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση: “Είναι με τη μεριά του «ληστή» και «εγκληματία» και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ”. Ενώ τόνισε:

“Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button