Εξεταστική για Τέμπη: Εκθέτουν οι εμπειρογνώμονες την προσπάθεια συγκάλυψης
Το αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη που επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα σε πρόσωπα όπως ο νεκρός μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας (κυρίως) ή ο σταθμάρχης καταρρέει σχεδόν με κάθε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ καταθέτουν εμπειρογνώμονες.
Την ίδια στιγμή, ως αναξιόπιστος μάρτυρας φαίνεται να αποτιμάται από όλα τα κόμματα ο CEO της εταιρίας διαχείρισης του σιδηροδρόμου, Hellenic Train, ο οποίος και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ελεγχόμενος για ψευδορκία.
Η κομβικές μαρτυρίες
Καταλυτική μαρτυρία όσον αφορά το αν το δυστύχημα των Τεμπών μπορεί να προήλθε από ανθρώπινο λάθος ήταν αυτή του Βασιλείου Προφυλλίδη καθηγητή Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εξετάστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας – αξίζει να σημειωθεί- πως περιλαμβάνονταν στην αρχική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει η κυβέρνηση για διερεύνηση της τραγωδίας. Ως εκ τούτου η κυβερνητική πλευρά δεν μπορεί να θέσει θέμα αναξιοπιστίας του ως μάρτυρα.
Ο Βασίλης Προφυλλίδης ήταν σαφής στην μαρτυρία του ως προς το ότι, εφόσον είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλε-διοίκησης, τα συστήματα ασφαλείας GSMR και ETCS, και αν λειτουργούσε το Δευτεροβάθμιο Κέντρο Ελέγχου του δικτύου με την παράλληλη ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη, το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες θα είχε αποφευχθεί.
Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επισήμανσή του σχετικά με το ότι, όταν η επιτροπή στην οποία μετείχε μετέβη στον χώρο του δυστυχήματος, είχαν ήδη περάσει 15 ημέρες και στο μεσοδιάστημα αυτό λόγω «μπαζώματος» της περιοχής ενδιαφέροντος δεν μπόρεσαν να προκύψουν απαραίτητα για την διερεύνηση στοιχεία.
Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στην βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη και τον Βασίλειο Προφυλλίδη. Αυτός αφορούσε το γεγονός ότι η επιτροπή ειδοποιήθηκε πως δεν υφίστανται στοιχεία στον χώρο της τραγωδίας, την ευθύνη της οποίας είχε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που απευθύνεται κατευθείαν στην κυβέρνηση.
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Φαντάζομαι ότι η ενημέρωσή σας ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος στο σημείο της τραγωδίας θα σας σόκαρε. Δεν θα ήταν ένα σοκ για εσάς όταν το πληροφορηθήκατε; Να το πω διαφορετικά, εάν δεν είχε συμβεί αυτό, άρα γνωρίζατε ότι υπήρχαν στοιχεία θα περιμένατε να περάσουν δεκαπέντε ημέρες για να επισκεφθείτε τα Τέμπη ή στις 5 Μαρτίου θα είχατε πάει στα Τέμπη;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ: Προφανώς δεν θα είχαμε βρεθεί στην Αθήνα την πρώτη ημέρα. Ίσως να είχαμε βρεθεί και εκεί, επί τόπου.
Στην ίδια ακριβώς λογική με αυτή του Β.Προφυλλίδη ήταν και κατάθεση του έτερου εμπειρογνώμονα που κατάθεσε, του καθηγητή στο ΑΠΘ Χρήστου Πυργίδη. Μάλιστα, οι κομβικές απαντήσεις προέκυψαν από τις ερωτήσεις που έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο τελευταίος ρώτησε τον Χρήστο Πυργίδη αν η ύπαρξη του συστήματος ETCS θα ήταν δυνατόν να εμποδίσει το δυστύχημα, και αυτός απάντησε ξεκάθαρα: «Ναι». Σημειώνοντας πως το σύστημα θα εξανάγκαζε τους συρμούς σε αυτόματο σταμάτημα με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Ουσιαστικά, η εν λόγω μαρτυρία έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Οι οποίοι μάλιστα δεν θα εμφανιστούν στην Εξεταστική Επιτροπή ως μάρτυρες μια και η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει τις σχετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και το προσωπικό αίτημα του προέδρου των εργαζομένων στον ΟΣΕ Κώστα Γενιδούνια να καταθέσει. Επίσης για τα ίδια ζητήματα πιθανότατα θα διαφωτίσουν την επιτροπή και άλλοι μάρτυρες (κυρίως πρώην στελέχη του ΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών) οι οποίοι επίσης έχουν αποκλειστεί.
Τέμπη: Στην εισαγγελία για ψευδορκία ο διευθύνων συμβούλος της Hellenic Train
Όσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train Μαουριτσιο Καποτόρτο, προκάλεσε σύσσωμη την αντίδραση της επιτροπής με την κατάθεσή του, για την οποία απαιτήθηκαν δύο συνεδριάσεις.
Όπως εκτιμήθηκε, ο CEO της Hellenic Train κατέθεσε με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρίας και όχι με κριτήριο τον εντοπισμό της αλήθειας. Μάλιστα, σε ευθείες ερωτήσεις για το αν έχει οποιαδήποτε ευθύνη η εταιρία, απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον σταθμάρχη. Επίσης, δεν έδωσε απαντήσεις σχετικά με το γιατί δεν υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να ήταν υποχρεωτικές. Δηλώνοντας μάλιστα πως το δημόσιο από την συνεργασία αποκόμισε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία.
Δήλωσε πως «η εγκατάσταση επί των αμαξοστοιχιών επιβαρύνει την ΓΑΙΑΟΣΕ που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το κομμάτι εκείνο που ενοικιάζει η «HellenicTrain». Έχει υπογραφεί κατά τη στιγμή της απόκτησης της εταιρείας από πλευράς του ομίλου, ανανεώθηκε το 2022 για άλλη μια πενταετία. Σε αυτήν τη σύμβαση ενοικίασης η «HellenicTrain»δεσμεύεται για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού των αμαξοστοιχιών και η εγκατάσταση επί των αμαξοστοιχιών του συστήματος ETCS βαρύνει την εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους το τροχαίο υλικό».
Πάντως, παρότι συμπίπτουν οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς την παραπομπή του στην Εισαγγελία με το ερώτημα της ψευδορκίας, διαφαίνεται πως υπάρχουν …διαφορετικά κίνητρα. Αυτό προκύπτει από τις ερωτήσεις που έκαναν οι βουλευτές της Ν.Δ επιχειρώντας να προσανατολίσουν την υπόθεση στην διερεύνηση τυχόν ευθυνών των μηχανοδηγών ή σε ζητήματα υγείας του μηχανοδηγού το μοιραίο βράδυ. Προσέγγιση που δεν επιβεβαίωσε ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο, αφού αυτό αντικειμενικά θα προσανατόλιζε σε ευθύνες της εταιρίας.