Κόσμος

Γάζα: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ κοντά σε νοσοκομείο, σφοδρές μάχες με τη Χαμάς

Η 23η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σημαδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας, εκεί όπου βρίσκεται και το νοσοκομείο Αλ-Κουντς – όπου εκτός από τραυματίες έχουν καταφύγει και χιλιάδες άμαχοι – για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάσταση στη Γάζα προκαλεί απόγνωση. Αποκλεισμένοι από ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα, τρόφιμα, νερό αλλά και από πρόσβαση σε ίντερνετ και τηλεπικοινωνίες, οι άμαχοι δεν έχουν πραγματικά πού να πάνε για να γλιτώσουν τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ επικεντρώνει τις επιδρομές του στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας, με το νοσοκομείο Αλ-Κουντς στην πόλη της Γάζας να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της περιοχής που οι ισραηλινοί καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν.

Αναφορές για βομβαρδισμούς γύρω από το νοσοκομείο

Το βράδυ της Κυριακής, σειρά από αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο. Ο Wael Dahdouh, ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic είπε πως ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή Tal al-Hawa στην πόλη της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Όπως σημειώνει, οι τελευταίοι βομβαρδισμοί έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε τμήματα του νοσοκομείου, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως καταφύγιο για περισσότερους από 14.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε το πρωί στην πλατφόρμα Χ ότι από το πρωί γίνονται “επιδρομές 50 μέτρα μακριά από το νοσοκομείο”.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές “προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε τμήματα του νοσοκομείου και εξέθεσαν τους κατοίκους και τους ασθενείς σε ασφυξία” στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, δήλωσε στη συνέχεια η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “σκόπιμα” εξαπέλυσε τις αεροπορικές επιδρομές “ακριβώς δίπλα στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, με στόχο να αναγκάσει το ιατρικό προσωπικό, τους εκτοπισμένους και τους ασθενείς να εκκενώσουν το νοσοκομείο”.

Βίντεο από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο δείχνουν σύννεφο σκόνης στους διαδρόμους του νοσοκομείου, με κάποιους ανθρώπους να προσπαθούν να φορέσουν μάσκες προσώπου. Άλλο βίντεο που εξασφάλισε το CNN φαίνεται να δείχνει τα επακόλουθα ενός χτυπήματος, με ένα σύννεφο σκόνης να υψώνεται δίπλα στο νοσοκομείο.

Ο Μαρουάν Τζιλάνι, γενικός διευθυντής της οργάνωσης, δήλωσε νωρίτερα στο BBC News ότι, μέχρι περίπου τις 17:40 τοπική ώρα (15:40 ώρα Ελλάδας), υπήρχε “πολύ έντονος βομβαρδισμός γύρω από το νοσοκομείο” και ότι μια ρουκέτα έπεσε “μόλις λίγα μέτρα μακριά”, προκαλώντας ζημιές σε παράθυρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα τμήμα του κτιρίου να μετακινηθούν σε ένα άλλο.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Τα πέντε πρόσωπα στο Ισραήλ που αποφασίζουν για την εισβολή στη Γάζα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (η οργάνωση-ομπρέλα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο νοσοκομείο αναφέρουν “βίαιες επιθέσεις και βομβαρδισμούς πολύ κοντά στο νοσοκομείο”.

Ο κ. Τζιλάνι δήλωσε επίσης ότι η οργάνωσή του ενημερώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση μέσω αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι η εντολή για την εκκένωση του νοσοκομείου είχε ανακληθεί, αλλά ότι το μήνυμα ήρθε σε μια στιγμή που οι βομβαρδισμοί γύρω από το νοσοκομείο “συνεχίζονταν ακόμη”.

“Προσπαθούν να διευκρινίσουν και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι, αν πραγματικά υπάρχει εντολή ανάκλησης, να την κοινοποιήσουν στον στρατό ώστε το νοσοκομείο αυτό να προστατεύεται” συνέχισε.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Bassam Mourad, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters – και λέει ότι έχει λάβει αρκετές προειδοποιήσεις να εκκενώσει το κτίριο.

“Η πρώτη ήταν μέσω ενός τηλεφωνήματος από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, την οποία κάλεσε ο ισραηλινός στρατός για να απαιτήσει την εκκένωση όλων των ασθενών και των εργαζομένων, καθώς και όσων διαμένουν στο νοσοκομείο, στα νότια της Γάζας. Ανέφεραν ότι η περιοχή αυτή θα γίνει στρατιωτική ζώνη, ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και η περιοχή θα είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να εκκενώσουμε γρήγορα, είπε.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, σε χάρτη

Συνέχισε λέγοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων που διαμένουν στο νοσοκομείο είναι κάπου μεταξύ 12.000 και 14.000. “Ο αριθμός αυτός αλλάζει κάθε μέρα εκτός από τα τμήματα του νοσοκομείου και τη μονάδα εντατικής θεραπείας”, λέει.

Μιλώντας στο BBC, άμαχος που έχει καταφύγει στο νοσοκομείο εδώ και τρεις εβδομάδες, είπε στο Reuters ότι έχει λάβει περίπου έξι προειδοποιήσεις να εκκενώσει το νοσοκομείο. “Τους είπαμε, εντοπίστε ασφαλή μέρη και θα φύγουμε από το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος, ούτε στο νότο, ούτε σε ολόκληρη τη Γάζα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες και οι δύο πλευρές, στον απόηχο των δηλώσεων Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου (29/10) ότι “ο πόλεμος εισέρχεται στην δεύτερη φάση”.

Σε ανάρτηση στο Telegram που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (29/10), οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι συνεχίζουν “χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας” και ότι συγκρούστηκαν με ενόπλους της Χαμάς εντός της Γάζας, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

“Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον [ισραηλινών] στρατιωτών σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ”, ανέφερε. Το Ζικίμ είναι ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα από τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο λογαριασμός Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα εκεί.

Οι IDF δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που, όπως είπαν, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, η προέλευση του οποίου δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητα μέσα.

Κάτοικοι στη Γάζα εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας είναι απελπιστική.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και “βασικά είδη επιβίωσης”, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Κυριακή.

“Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σε μία από τις αποθήκες, η οποία βρίσκεται στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες που φτάνουν με τις λιγοστές αυτοκινητοπομπές που περνούν στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Το Ιράν λέει στο Ισραήλ ότι πέρασε τις κόκκινες γραμμές

Εξελίξεις υπήρξαν και σε διπλωματικό επίπεδο, με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί, να διαμηνύει σήμερα ότι το Ισραήλ πέρασε “τις κόκκινες γραμμές” εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο “θα μπορούσε” να οδηγήσει άλλες πλευρές “να περάσουν στη δράση”.

“Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση”, προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). “Η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι “το Ιράν θεωρεί καθήκον του” να υποστηρίξει “τον άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

“Αλλά”, πρόσθεσε, “οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους”.

Η Ουάσινγκτον επέρριψε στο Ιράν μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν στόχο τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε “απευθείας μήνυμα” που απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά οποιασδήποτε νέας επίθεσης αυτών των οργανώσεων.

“Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας”, τις στρατιωτικές, και “γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν”, προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.

Το Ιράν χαιρέτισε “την επιτυχία” της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.

Για τον Ραϊσί, “οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά την θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους”.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

ΗΠΑ: Αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button