Ελλάδα

Πώς θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών – Στην πρώτη γραμμή η Θεσσαλία

Προτεραιοποίηση στα έργα και αλλά και υλοποίησή τους είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υποδομών. Το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, η στενότητα χρόνου του Ταμείου Ανάκαμψης, τα αναπάντεχα γεγονότα όπως οι μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων του υπουργείου.

Για παράδειγμα έχει μπει ως μια βασική προτεραιότητα η επέκταση της Λ. Κύμης. Η χρηματοδότηση του έργου αναζητείται ταυτόχρονα με την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ στην προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου.

Χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί επίσης για οδικά έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Εδώ οι επιμέρους διαγωνισμοί θα γίνουν το επόμενο διάστημα και εκτιμάται πως θα υπάρχει ανάδοχος μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα και στο περιφερειακό δίκτυο. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με πρόσκληση εταιρειών για να τρέξει συντομότερα η υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα ανασχεδιάζονται τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Για παράδειγμα από το έργο για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη προχωρά το τμήμα Καβάλα-Ξάνθη ενώ το τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα μεταφέρεται σε επίπεδο εικοσαετίας. Πιθανότατα την ίδια μοίρα θα έχει και το έργο Κορωπί-Ραφήνα που επίσης έχει μπει στην ατζέντα εικοσαετίας.

Αντίθετα δίνεται προτεραιότητα στα έργα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο ως μια γραμμή εμπορευμάτων, στο Ρίο-Πάτρα για να ολοκληρωθεί η γραμμή Αθήνα-Πάτρα και οι βελτιώσεις των γραμμών ΣΚΑ-Οινόη για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Λιόσια-Κόρινθος αλλά και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας για τη σύνδεση της χώρας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Σε όλα αυτά τα έργα το υπουργείο Υποδομών θα αιτηθεί χρηματοδότησης από το CEF II ένα ποσό που φτάνει το 1,3-1,4 δισ. ευρώ.

Προτεραιοποίηση όμως θα έχουμε και στα έργα-ΣΔΙΤ και θα προχωρήσουν κάποια πιο άμεσα και κάποια αργότερα. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.comαυτά τα οποία προχωρούν είναι τα δύο οδικά έργα της Βόρειας Ελλάδας για τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα 444 εκατ. ευρώ και Δράμα-Αμφίπολη 225 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά έργα έχουν περάσει στη Β` φάση και δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση μπορεί και φέτος να αποκτήσουν αναδόχους.

Αντίθετα έχουμε κάποια άλλα έργα που δυσκολεύονται να βρουν αναδόχους όπως έργα ύδρευσης και άρδευσης στα οποία γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν κονδύλια καθώς ειδικά εκείνα που είχαν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φαίνεται να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να υλοποιηθούν τα έργα.

Επιδίωξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων σε όσα έργα είναι υπό δημοπράτηση αλλά δεν έχει κλειδώσει η χρηματοδότηση τους αλλά βέβαια σε αυτό θα παίξει ρόλο και αν τελικά υπάρχουν διαθέσιμα όλα αυτά τα χρήματα για να κατευθυνθούν στην πληθώρα έργων που βρίσκονται σήμερα σε φάση διαγωνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button