Ευρωβουλή: Ζητά για πρώτη φορά μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τα αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Ζητούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την έναρξη εκ νέου προσπαθειών για μια πολιτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα εξαρθρωθεί. Καταδικάζοντας απερίφραστα την απεχθή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, καταγγέλλουν επίσης τη δυσανάλογη ισραηλινή στρατιωτική αντίδραση, η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων.
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να διακρίνουν, ανά πάσα στιγμή, μεταξύ μαχητών και αμάχων, οι επιθέσεις να κατευθύνονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και ότι οι άμαχοι (άνθρωποι και εγκαταστάσεις) δεν πρέπει να αποτελούν στόχο επιθέσεων.
Επείγουσα ανάγκη για πλήρη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας
Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την δραματική και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε ολόκληρη την περιοχή και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση ζωτικών υποδομών.
Επαναφέροντας στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών
Το ψήφισμα του ΕΚ ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζει την απόλυτη ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χαιρετίζει την προσπάθεια στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου λίγο πριν από τις επιθέσεις.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης πλήρως την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία προσφέρει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 1967, και ζητούν την πλήρη ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαδικασία αυτή.
Τερματισμός της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τονίζουν ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Καταδικάζουν απερίφραστα την αύξηση της βίας των εξτρεμιστών εποίκων κατά των Παλαιστινίων και ζητούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε εξτρεμιστές εποίκους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές πράξεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
Τέλος, το ψήφισμα υπογραμμίζει την ισχυρή στήριξη της ΕΕ στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου και ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές πράξεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η απαγωγή ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Το κείμενο που δεν είναι δεσμευτικό, αλλά συμβολικό, εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές.
Σημειώνεται πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός του ΕΚ αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην προηγούμενη θέση του Κοινοβουλίου, που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, η οποία ζητούσε μια ανθρωπιστική “παύση” για να επιταχυνθεί η ροή της βοήθειας που φθάνει στους αμάχους της Γάζας. Εκείνη η ψηφοφορία πέρασε με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές.
Η έκκληση έρχεται καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τους 24.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Όπως σημειώνει το Euronews, το ψήφισμα πέρασε μετά την έγκριση τροπολογίας που διευκρίνισε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να εξαρτάται από την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τη “διάλυση” της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην ΕΕ.