Κόσμος

Video games και παιδιά: Πώς θα έχετε τον έλεγχο, χωρίς να “κάτσετε με τη νεολαία”

Αν ανήκεις στους Millennials δεν θα σου είναι και πολύ δύσκολο να αντιληφθείς την τάση της επόμενης γενιάς (Z) να βρεθεί, πόσω μάλλον να ενθουσιαστεί, μέσα σε ένα gaming περιβάλλον.

Παρά τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις, είναι κοινό “μυστικό” μεταξύ των gamers, ότι τα video games δεν έχουν ηλικία. Υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τη συναρπαστική τους εξέλιξη, από γενιά σε γενιά, από κονσόλα σε κονσόλα, από τα φτωχά γραφικά και τα μοναχικά παιχνίδια, μέχρι την εποχή της τελειοποίησής τους, του “LAN Party”, του streaming και της πολυτέλειας να μην χρειάζεσαι καν κάποιο γειτονικό internet cafe για να “συνυπάρξεις” στις ίδιες πίστες με πραγματικούς φίλους και εικονικούς “εχθρούς”.

Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ευρωπαϊκού φορέα, σχεδόν 1 στους 2 Ευρωπαίους ηλικίας 6-64 ετών παίζει video games, με το 18% των gamers να είναι παιδιά ηλικίας 6-14 ετών.

Όσο για τα έσοδα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με μια ματιά στο Infographic του NEWS 24/7 πριν πάμε παρακάτω πιθανώς να ζαλιστείς:

VideoGames infographic

“Χαρτζιλίκι” για πανοπλίες και ασπίδες;

Αν τα παιδιά σας ή εσείς οι ίδιοι είστε φανατικοί gamers, θεωρείται δεδομένο ότι τα video games έχουν μόνιμη θέση στο καλάθι των αγορών σας. Αν πάλι κληθείτε να επεκτείνετε τα ψώνια σας για λογαριασμό του παιδιού σας, με αγορές εντός του video game που μόλις πληρώσατε, μην εκπλαγείτε.

Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια τα οποία προσφέρουν -επί πληρωμή φυσικά- μία ευρεία γκάμα προϊόντων εντός παιχνιδιού, από πανοπλίες, ασπίδες και σπαθιά, μέχρι νέες κάρτες παικτών και τόσα άλλα. Δεν μιλάμε για εικονικά χρήματα. Μιλάμε για λεφτά, τα οποία αρκετά online περιβάλλοντα σου δίνουν τη δυνατότητα να καταθέσεις, με αντάλλαγμα μία πιο εμπλουτισμένη εικονική πραγματικότητα.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Έρευνα καθησυχάζει τους γονείς ως προς τις ώρες που ξοδεύουν τα μικρά παιδιά, παίζοντας video games

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν gamers (ανεξαρτήτως ηλικίας) που πληρώνουν εντός του εικονικού περιβάλλοντος, ή ακόμη και gamers που πληρώνονται για να προβάλλουν (ή αλλιώς “στριμάρουν”, αν θέλετε να… καθίσετε με τη νεολαία) τον εαυτό τους να παίζουν κάποιο διαδικτυακό video game.

Δεν είναι κατακριτέο, αλλά ενδεχομένως και να χρήζει προσοχής, όταν μιλάμε για ανήλικα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos και στοιχεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) το 18% των παιδιών που παίζουν video games ξοδεύουν περίπου 39 ευρώ τον μήνα για αγορές εντός παιχνιδιού. Συγκριτικά με το 2020, υπήρξε αύξηση κατά 6 ευρώ για πρόσθετα έξοδα μέσα στο παιχνίδι.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι στην ίδια έρευνα, το 76% των κηδεμόνων δήλωσε ότι τα παιδιά δεν ξοδεύουν χρήματα στα παιχνίδια που παίζουν. Επίσης, το 89% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι παρακολουθούν ενεργά τις καταναλωτικές συνήθειες των παιδιών τους.

Πώς θα ξέρετε αν το παιχνίδι που αγοράσατε στο παιδί σας είναι κατάλληλο

Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης (PEGI) χρησιμοποιείται και αναγνωρίζεται από το 2003 σε πάνω από 35 ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ισχύει για όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν, σε κάθε μορφή και για κάθε κονσόλα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ηλικιακή διαβάθμιση των video games ώστε να διασφαλιστεί ότι φέρουν σαφή σήμανση ανάλογη των ηλικιακών ορίων που έχουν τεθεί. Αυτά φυσικά εξαρτώνται από το περιεχόμενο και την καταλληλότητά του, παρέχοντας καθοδήγηση στους καταναλωτές, ιδίως στους γονείς, πριν από την αγορά τέτοιων προϊόντων.

1 στους 3 γονείς δεν γνωρίζει το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (PEGI) που ταξινομεί την ηλικιακή τους καταλληλότητα, την ώρα βέβαια που τo 27% των ίδιων των gamers δεν γνωρίζουν τις εν λόγω ετικέτες.

Ενώ τα περισσότερα παιχνίδια είναι κατάλληλα για gamers όλων των ηλικιών, υπάρχουν video games που μπορεί να είναι κατάλληλα μόνο για μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών και εφήβων. Ασφαλώς, υπάρχει και μία κατηγορία παιχνιδιών στην αγορά με κατάλληλο περιεχόμενο μόνο για ενήλικο κοινό.

Να ξεκαθαριστεί εδώ ότι η βαθμολογία PEGI λαμβάνει υπόψη την ηλικιακή καταλληλότητα ενός παιχνιδιού και όχι το επίπεδο δυσκολίας του. Αν ένα παιχνίδι φέρει τη σήμανση “PEGI 3” δεν θα περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο, την ώρα βέβαια που υπάρχουν παιχνίδια με “PEGI 18” με στοιχεία που τα καθιστούν ακατάλληλα για μικρότερες ηλικίες Υποστηρίζεται από τους μεγάλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Sony, Microsoft και Nintendo, καθώς και από εκδότες και προγραμματιστές διαδραστικών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη.

Ιδού και ορισμένα στοιχεία καταγραφών ανά έτος:

2 3

Ένα πιο οχυρωμένο νομικό πλαίσιο εντός Ε.Ε.

Τον Ιανουάριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε εναρμονισμένους κανόνες εντός Ε.Ε. για την καλύτερη προστασία των παικτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, στον τομέα των διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών. Συγκεκριμένα, ζήτησε ισχυρότερα εργαλεία γονικού ελέγχου και κανόνες σχετικά με τις αγορές εντός παιχνιδιών, δηλαδή εικονικών αντικειμένων με πραγματικά χρήματα.

PEGI

Παράλληλα, δεδομένων των πιθανών κινδύνων που ενέχουν τα βιντεοπαιχνίδια για την ψυχική υγεία, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν σχετικά με τον σχεδιασμό τους με τρόπους που δεν θα οδηγούν σε εθισμό, απομόνωση και διαδικτυακό εκφοβισμό. Παράλληλα, απαιτούν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο, τις πολιτικές αγορών εντός του παιχνιδιού και την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το PEGI.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Πώς θα σταματήσουμε να καταναλώνουμε ό,τι παράγεται από παιδικά χέρια

Αναφορικά με τις αγορές εντός παιχνιδιών, το Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται καθώς και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών. Τόνισε τους κινδύνους που μπορεί να απορρέουν από τέτοιες αγοραπωλησίες, ενώ παράλληλα ζήτησε η ακύρωση των συνδρομών διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών να είναι εξίσου εύκολη με την εγγραφή σε αυτά.

Το ΕΚ βέβαια δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο συγκεκριμένος τομέας συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ε.Ε. και ότι ορισμένα video games μπορούν να αποτελέσουν και ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει μια ευρωπαϊκή στρατηγική βιντεοπαιχνιδιών για να υποστηρίξει περισσότερες από 90.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως, δεδομένου ότι ο τομέας αυτός επεκτείνεται ταχύτατα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική του πτυχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button