πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Πολάκη στην Κασιμάτη και στο βάθος Σπέτσες

Η εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις χειμωνιάτικες Σπέτσες, θα κάνει …«bonding», ανταλλάσσοντας δημιουργικές προτάσεις αποτυπωμένες σε power point, θολώνει ολοένα και περισσότερο!

Τα ταραγμένα 24ωρα που προηγήθηκαν με τον Παύλο Πολάκη να αρνείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, διαδέχθηκε η χθεσινή μέρα με την Νίνα Κασιμάτη να δηλώνει πως δεν δέχεται να μπαίνει η υπογραφή της κάτω από προτάσεις νόμου που αποφασίζει ξαφνικά ο πρόεδρος του κόμματος. Δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση που πάρα πολύ απέχει από την εικόνα μίας, μικρότερης μεν μετά την τελευταία της διάσπαση, αλλά στιβαρής κοινοβουλευτικής ομάδας. Τo επικοινωνιακό πλαίσιο δηλαδή που επιθυμεί να φιλοτεχνήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αντικατοπτρίζεται η συνολική εικόνα του κόμματος: Δηλαδή μια πολιτική συμπόρευση στελεχών δίχως ένα συνεκτικό στοιχείο πολιτικού σχεδιασμού, σε καθεστώς συνεχούς δημοσκοπικής καθίζησης.

Aυτά υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, που προσπαθεί συνεχώς να επιβάλλει το μοντέλο ενός στενού προεδρικού πυρήνα ο οποίος θα αποφασίζει, και ενός κομματικού μηχανισμού που θα εκτελεί «με επαγγελματισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. Ακριβώς εκεί άλλωστε φαίνεται να εδράζονται και τα φαινόμενα συνεχούς αμφισβήτησης, που ήρθαν με έντονο τρόπο στην επιφάνεια μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία να φέρει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «προσπεράσει» το «στραπάτσο» στην εκσυγχρονιστική – δικαιωματική της εικόνα της που προέκυψε μετά την σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επέλεξε σε αυτή τη λογική να επαναφέρει την γνωστή από το παρελθόν θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Μια πρόταση που περιλαμβάνονταν άλλωστε και στον «κατάλογο» των προτάσεων του Στέφανου Κασσελάκη όταν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά και η πρόταση αυτή φαίνεται πως … «είχε τον Πολάκη της». Αυτή τη φορά στο πρόσωπο της Νίνας Κασιμάτη.

Μπορεί η βουλευτής Β’ Πειραιά να μην τοποθετήθηκε επί της ουσίας για την πρόταση σχετικά με τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Η διαμαρτυρία της όμως για την χρήση των υπογραφών των βουλευτών κάτω από νομοθετικές πρωτοβουλίες δίχως να προηγηθεί διαβούλευση, συζήτηση και συναίνεση υποδεικνύει τις επιφυλάξεις της. Επίσης συνιστά μία σαφέστατη αντίδραση στην λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και μια πιθανή έκφραση του «εθνολαϊκού» στοιχείου που πλέον είναι έντονο και ισχυρότερο στην «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, συρρικνούμενη, το τελευταίο διάστημα.

Η αντίδραση της Νίνας Κασιμάτη δεν μπορεί παρά να εξεταστεί στο πλαίσιο των συνεχών δηλώσεων αμφισβήτησης επιμέρους χειρισμών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα από βουλευτές. Οι οποίες αν συναθροιστούν παρουσιάζουν μία εικόνα σαφούς έλλειψης συνοχής.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ενστάσεις βουλευτών για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και την «κομματική πειθαρχία» που εξάγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης. Θυμίζουμε πως σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Αλέξανδρος Μεϊκοπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, φυσικά ο Παύλος Πολλάκης και άλλοι. Δίχως να συνυπολογιστούν οι επιφυλάξεις του διευθυντή της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα. Επίσης, υπήρξαν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις βουλευτών για την επιλογή της συνεδρίασης της Κ.Ο στις Σπέτσες που εξέφρασαν η Έλενα Ακρίτα και η Κυριακή Μάλαμα και άλλοι βουλευτές. Στα παραπάνω προστίθεται και η ανακοίνωση της Αθηνάς Λινού (που επίσης έχει ενστάσεις για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια) περί της παραίτησής της από τομεάρχης Παιδείας που οδήγησε στην αντικατάστασή της από τον Διονύση Καλαματιανό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button