Κόσμος

Παράτησε την ιατρική για… τους πυραύλους της Κίνας – Ποιος είναι ο πρόεδρος της Ταϊβάν

Ο 64χρονος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του αυτοδιοικούμενου νησιού, για τρίτη φορά, υποσχόμενος στους πολίτες ότι θα προστατεύσει τη χώρα από “τις απειλές και τους εκφοβισμούς” του Πεκίνου.

Διεθνείς αναλυτές εξηγούν ότι η εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε ήταν δηλωτική της ισχυρής θέλησης των κατοίκων να πάνε κόντρα στις πιέσεις της Κίνας, καθώς είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος ήταν ο λιγότερο επιθυμητός, ενώ μάλιστα το Πεκίνο δεν είχε διστάσει να τον χαρακτηρίσει ακόμη και «υποκινητή πολέμου».

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Η Ταϊβάν ψήφισε τον “υποκινητή πολέμου” – Πώς θα απαντήσει η Κίνα;

“Οι εκλογές έδειξαν στον κόσμο τη δέσμευση του Ταϊβανέζικου λαού για τη δημοκρατία, την οποία ελπίζω ότι η Κίνα μπορεί να κατανοήσει”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), Λάι Τσινγκ – τε, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συγκέντρωσης μετά τη νίκη του στις εκλογές, τονίζοντας ότι ως πρόεδρος έχει την “ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν”, δεσμευόμενος να συνεχίσει το διάλογο με την Κίνα, υπό τις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισοτιμίας.

Λάι Τσινγκ – Τε: Γιατρός από οικογένεια ανθρακωρύχων

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, oι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1996, όταν η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους της νήσου πριν από τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Για τον Λάι, τότε έναν νεαρό γιατρό σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη νότια πόλη Ταϊνάν, εκείνη η κρίση αποτέλεσε και το σημείο καμπής του.

Η εκλογή του Lai Ching-te

Αποφάσισα ότι είχα καθήκον να συμμετάσχω στη δημοκρατία της Ταϊβάν και να βοηθήσω στην προστασία αυτού του νεοσύστατου πειράματος, από εκείνους που ήθελαν να του κάνουν κακό”, έγραψε πέρυσι στη The Wall Street Journal. Ο Λάι “κρέμασε” τη λευκή του στολή και διεκδίκησε σθεναρά τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Λάι χαρακτήρισε την είσοδό του στην πολιτική ως ένα “απροσδόκητο ταξίδι”.

Σχετικό Άρθρο

World

Εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν σημαίνει παγκόσμιος εφιάλτης – Τα 2 σενάρια

Μεγαλώνοντας σε συνθήκες φτώχειας, σε ένα χωριό ορυχείων κοντά στις βόρειες ακτές της Ταϊβάν, ο Λάι ονειρευόταν να γίνει γιατρός από την παιδική του ηλικία. Είχε πέντε αδέλφια και η μητέρα του τα μεγάλωνε μόνη της, κάνοντας διάφορες περιστασιακές δουλειές. Ο πατέρας του, ανθρακωρύχος, πέθανε σε εργατικό ατύχημα, όταν ο Λάι ήταν αρκετά μικρός.

“Μια μέρα συνειδητοποίησα ξαφνικά, ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μου άφησε ο πατέρας μου ήταν ότι η οικογένειά μου ήταν φτωχή”, δήλωσε σε μια εκδήλωση τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ταϊβάν. “Μεγαλώνοντας σε μια τέτοια οικογένεια, θα είμαστε πιο ώριμοι, θα έχουμε περισσότερη θέληση και περισσότερο θάρρος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ο Λάι εργαζόταν ως γιατρός, όταν τον πλησίασε ένας τοπικός αξιωματούχος του DPP (Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος), ζητώντας του να στηρίξει έναν πολιτικό του DPP στην εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές. Ήταν το 1994, όπως επισημαίνει το CNN, λιγότερο από μια δεκαετία αφότου το DPP αναδύθηκε για πρώτη φορά από το κίνημα δημοκρατίας της Ταϊβάν ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση της Κουόμιντανγκ (KMT).

Η εκλογή του Lai Ching-te

Σημειώνεται πως πριν από την άρση του στρατιωτικού νόμου το 1987 και την αργή μετάβαση προς τις ελεύθερες εκλογές, η KMT κυβέρνησε την Ταϊβάν με σιδηρά πυγμή για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αφού κατέφυγε στο νησί από την ηπειρωτική Κίνα, μετά την ήττα στον εμφύλιο πόλεμο από τις κομμουνιστικές δυνάμεις εκεί. Δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού που έμεινε γνωστό ως “Λευκή Τρομοκρατία” και το DPP σχηματίστηκε από πολλούς βετεράνους που είχαν πολεμήσει για τη δημοκρατία.

Οι πύραυλοι της Κίνας τον ώθησαν στην πολιτική

Ενώ ο Lai ήταν στο κολέγιο στην Ταϊπέι, αυτός και οι συγκάτοικοί του παρακολουθούσαν τις ειδήσεις για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από το KMT. “Ήμουν γεμάτος αμφιβολίες και ανησυχίες για το μέλλον αυτής της χώρας”, δήλωσε πρόσφατα σε βίντεο κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Κίνα για εκλογές στην Ταϊβάν: “Η επανένωση είναι αναπόφευκτη” – Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λάι συμφώνησε να βοηθήσει το DPP στις τοπικές εκλογές, αλλά ο υποψήφιος έχασε τελικά. Ένα χρόνο αργότερα, ορισμένοι ακτιβιστές τον κάλεσαν να ενταχθεί στο DPP για να θέσει υποψηφιότητα για το νομοθετικό σώμα. Αρχικά απέρριψε την ιδέα, αλλά μερικούς μήνες αργότερα, η κρίση αναζωπυρώθηκε στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς η Κίνα πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκτόξευσε πυραύλους προς την Ταϊβάν, δίνοντας στον Λάι την ώθηση για να κάνει το μεγάλο βήμα.

“Αντί να ασκώ κριτική στην τότε κυβερνώσα κυβέρνηση από την κλινική μου, δεν θα ήταν καλύτερα να βγω και να ακολουθήσω τις πρωτοπορίες του δημοκρατικού κινήματος και να κάνω πραγματικά κάτι για την Ταϊβάν;”, αποκάλυψε ο ίδιος.

Στο στόχαστρο της Κίνας

Κατά την προετοιμασία των εκλογών, η Κίνα δεν έκρυψε την επιθυμία της να αποτρέψει τη νίκη του Λάι. Προερχόμενος από μια πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του DPP, ο Λάι ήταν κάποτε ανοιχτός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν – μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.

Οι απόψεις του μετριάστηκαν, όμως, καθώς ανέβαινε στην ιεραρχία. Ωστόσο, η Κίνα δεν του συγχώρησε ποτέ τα σχόλιά του πριν από έξι χρόνια, στα οποία περιέγραφε τον εαυτό του ως “εργάτη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν”. Σε νεότερες δηλώσεις του υποστήριξε το σημερινό status quo, διακηρύσσοντας ότι “η Ταϊβάν είναι ήδη μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, οπότε δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή ανάγκη για την κήρυξη της ανεξαρτησίας“.

Ο Λάι Τσινγκ-τε

Αυτή η σκόπιμα διαφοροποιημένη στάση θυμίζει την απερχόμενη προκάτοχό του Τσάι, σημειώνει το CNN, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ταϊβάν, η οποία δεν μπόρεσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα λόγω των ορίων θητείας. Το Πεκίνο διέκοψε τις επίσημες επικοινωνίες με την Ταϊπέι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Τσάι το 2016 και ενίσχυσε την εκστρατεία απομόνωσης της Ταϊβάν διεθνώς, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όταν ο Λάι ορκιστεί και αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button