Δίκη Πισπιρίγκου: Οι συμπεριφορές, τα μηνύματα με τον Μάνο και το ρολόι με δόσεις
Σε μια ενδελεχή έρευνα για όλα όσα έχουν κατατεθεί σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου από τους γιατρούς και νοσηλευτές του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου προχώρησε η Προέδρος του Μικρού Ορκωτού Δικαστηρίου κάνοντας σωρεία ερωτήσεων γύρω από την πρώτη ανακοπή της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Οι ενέργειες της κατηγορούμενης την ώρα της πρώτης ανακοπής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθεια της 9χρονης, η συμπεριφορά της όταν νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε τόσο στην κόρη της όσο και στον περίγυρό της, μπήκε στο μικροσκόπιο της προέδρου κατά την 6η ημέρα απολογίας.
Η τελευταία επέμεινε πολύ γύρω από τις κινήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου, και ιδιαίτερα στο κατά πόσο το ρινικό οξυγόνο της Τζωρτζίνας ήταν στη θέση του ή είχε αφαιρεθεί πριν μπουν στο δωμάτιο γιατροί και νοσηλευτές.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει για εσάς ψύχραιμη μητέρα;
Κατηγορούμενη: Δεν κάνεις ακραίες συμπεριφορές. Δε δείχνεις το συναίσθημά σου.
Πρόεδρος: Όταν είναι ακραία τα πράγματα; Όταν βλέπεις το παιδί σου σε αυτή την κατάσταση; Πέρα από αυτό το ‘τρέξτε’ γιατί δεν είπατε ‘το παιδί δεν αναπνέει’;
Κατηγορούμενη: Εγώ δεν είμαι γιατρός να κάνω διάγνωση. Άνοιξα την πόρτα και ήταν η νοσηλεύτρια στο μισό μέτρο. Δε μου πέρασε από το μυαλό να κάνω ανάλυση στη νοσοκόμα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν κάνατε ΚΑΡΠΑ στο παιδί;
Κατηγορούμενη: Θα έκανα εγώ ΚΑΡΠΑ στο παιδί; Ήταν η νοσηλεύτρια εκεί! Ερχόταν η νοσοκόμα! Δε θα έκανε ΚΑΡΠΑ εκείνη και θα έκανα εγώ; Αν δε μπορεί να φύγει!
Πρόεδρος: Ήταν ψύχραιμη αντίδραση δηλαδή ότι δεν πήγατε στο παιδί να βοηθήσετε; Να δείτε τι έχει; Να κάνετε ΚΑΡΠΑ;
Κατηγορούμενη: Θα έπαιρνα εγώ πρωτοβουλία για ΚΑΡΠΑ; Ήξερα για ανακοπή; Μπήκαν στο δωμάτιο οι γιατροί. Όταν είσαι στο νοσοκομείο δεν κάνεις τον γιατρό. Στη κόρη μου την Ίριδα που ήταν στο σπίτι έκανα. Εγώ δεν ξέρω γονιό που να λέει μέσα σε νοσοκομείο ‘αναλαμβάνω εγώ‘.
Πρόεδρος: Γιατί ήσασταν μακριά από το παιδί; Αντιλαμβάνομαι ότι είχατε επιλέξει να είστε μακριά από το κρεβάτι της Τζωρτζίνας την ώρα που λέτε ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στο παιδί.
Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω να υπάρχει γονιός που να κάνει παραπέρα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και να λέει ‘αναλαμβάνω εγώ΄’… δεν το καταλαβαίνω. Και δεν ήμουν μακριά. Δεν πήγα στο κυλικείο να πάρω καφέ…
Πρόεδρος: Είπα ότι απομακρυνθήκατε από το κρεβάτι… Κάνατε διάφορες άλλες ενέργειες εκτός από το να είστε δίπλα στο παιδί. Χτυπήσατε το κουδούνι, φωνάξετε γιατρούς, μέσα σε όλα αυτά πάνω από το προσκεφάλι του παιδιού να δείτε το προσωπάκι του δεν πήγατε.
Κατηγορούμενη: Δεν πήγα, όχι. Ήμουν στην πόρτα και μπήκε πιο ειδικός άνθρωπος από εμένα εκεί…
Πρόεδρος: Το παιδί είχε ρινικό οξυγόνο ή όχι;
Κατηγορούμενη: Είχε το οξυγόνο. Αν το είχαν δει πράγματι ότι δεν το είχε τότε θα έπρεπε να είχαν πάει στον εισαγγελέα εκείνη τη στιγμή ή να με είχαν καλέσει την επόμενη ημέρα να μου το πουν. Ξαφνικά τώρα θυμήθηκαν να τα πουν; Από τα χιλιάδες παιδιά, το δικό μου παιδί θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια; Σίγουρα το είχε το οξυγόνο. Δεν υπήρχε κανείς να το βγάλει. Ήμουν μόνο εγώ στο δωμάτιο.
Πρόεδρος: Σίγουρα μόνο εσείς ήσασταν. Και η νοσηλεύτρια που είπε ότι δεν το είχε;
Κατηγορούμενη: Το είχε. Όποιος λέει κάτι άλλο να έρθει σε αντιπαράσταση εξέταση. Οποιαδήποτε ανακρίβεια ή παράλειψη, δεν γνωρίζω το λόγο γιατί γίνεται…
Πρόεδρος: Δεν απαντάτε και είναι η θέση σας που ακούμε σήμερα. Λέει ψέματα η νοσηλεύτρια;
Κατηγορούμενη: Το είπα και χθες. Για όλους είπα. Σε μερικά πράγματα δεν αλλάζω τη θέση μου.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο όμως; Μια μαμά ήσασταν με ένα παιδάκι, γιατί εσάς;
Κατηγορούμενη: Εγώ ήμουν κατηγορούμενη όταν κατέθεσαν. Δεν γνωρίζω τον λόγο. Είναι απίστευτο να σκεφτούν ότι θα κινηθώ νομικά εναντίον τους όπως είχα κάνει στη Μαλένα; Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτηκαν.
Πρόεδρος: Τι ευθύνη είχαν για να έβρισκαν το μπελά τους;
Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω τι είχαν στο μυαλό τους. Δεν ξέρω τι είχαν συνεννοηθεί και τι είχαν πει. Ας γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου να φανεί ποιος μίλησε με ποιον και τι είπαν…
Η Πρόεδρος πάντως, επεσήμανε την έλλειψη μαρτύρων που να επιβεβαιώνουν τη δίκη της πλευρά. Ρώτησε σχετικά γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ζήτησε από τη φίλη της με την οποία μιλούσε στο τηλέφωνο τη στιγμή της ανακοπής ή τη μητέρα του παιδιού στο διπλανό δωμάτιο, να καταθέσουν ως μάρτυρες.
“Δεν πρότεινα τη φίλη με την οποία μιλούσα στο τηλέφωνο την ώρα που διαπίστωσα ότι έπεφταν οι σφιγμοί του παιδιού γιατί δεν ήξερα ότι μπορώ να βάλω μάρτυρες. Εμένα μου είχε πει επίσης ότι δε θέλει να ανακατευτεί καθόλου και βρέθηκα προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσα ότι έδωσε μηνύματα στον κ. Δασκαλάκη”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ίδια φίλη “βγήκε με αλλοιωμένη φωνή στην κ. Νικολούλη”. Αντίστοιχα, για τη μητέρα του άλλου νοσηλευόμενου παιδιού υποστήριξε πως δεν έπαιρνε εκείνη τις πρωτοβουλίες.
Το ξέσπασμα
Η κατηγορούμενη πάντως, ανέβασε τον τόνο της φωνής της όταν η Πρόεδρος τη ρώτησε σχετικά με την κατάθεση νοσηλεύτριας, για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης απέναντι στο παιδί, όταν εκείνο αποσωληνώθηκε.
Πρόεδρος: Ήρθε νοσηλεύτρια που κατέθεσε ότι μαλώσατε τη Τζωρτζίνα γιατί δεν κατάπινε τα σάλια της και ήταν χειριστική.
Κατηγορούμενη: Ντροπή πια! Μία για τα νύχια μου, μία για τα μαλλιά μου! Αν έχει παρθεί απόφαση για μένα να τελειώσουμε εδώ. Θα μάλωνα εγώ ένα παιδί στην εντατική;
Πρόεδρος: Με αυτούς τα βάζετε;
Κατηγορούμενη: Με όλους! Να πω χειριστικό ένα παιδί 8χρονο και τετραπληγικό; Είναι δυνατόν; Συγγνώμη για τον τόνο μου και την αγανάκτηση της φωνής μου, αλλά δεν γίνεται.
Πρόεδρος: Γιατί να πουν ψέμματα;
Κατηγορούμενη: Οι άνθρωποι της ΜΕΘ δεν είναι καλά. Αυτά που λένε ήταν όλοι επηρεασμένοι από αυτά που τους έλεγε ο Ηλιάδης. Τις κατινιές κατέθεσαν. Αν ήταν το μαλλί κατσαρό ή ίσιο, αν το νύχι ήταν μπλε ή κόκκινο… Με κοιτούσαν με γουρλωμένα μάτια..
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτήθηκε τόσο για τα μηνύματα που αντάλλασσε με τον τότε σύζυγο της, ενώ το παιδί τους ήταν ακόμη στη ΜΕΘ, όσο και για τα σουβλάκια που ήθελε να κεράσει τον εντατικολόγο Ηλιάδη.
Πρόεδρος: Τόσα μηνύματα αγάπης μεταξύ σας και καμιά φορά για την κατάσταση του παιδιού…
Κατηγορούμενη: Μιλούσαμε και συζητούσαμε δια ζώσης για αυτά. Στα μηνύματα συζητούσαμε όταν ήμουν στο Ωνάσειο στην Αθήνα και εκείνος στην Πάτρα.
Πρόεδρος: Έχετε και κάποιος μηνύματα για να πάτε για σουβλάκια με τον Ηλιάδη και με κάποιους άλλους, πριν το παιδί βγει από την εντατική.
Κατηγορούμενη: Γιατί δεν θα μπορούσαμε να ευχαριστήσουμε τον Ηλιάδη όταν θα ερχόταν η Τζωρτζίνα στο σπίτι. Και δώρο του πήραμε ένα ρολόι, 300 ευρώ με δόσεις…