Κόσμος

Θρίλερ με το ελληνόκτητο τάνκερ στο Ιράν – Καμία επικοινωνία με το πλήρωμα

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από την Πέμπτη το ελληνόκτητο τάνκερ “St NIKOLAS”, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού, μέλους του πληρώματος, μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Κατάληψη τάνκερ: Το λαθρεμπόριο πετρελαίου και το πρόστιμο των 2,5 εκατ. δολαρίων

Καμιά επικοινωνία με το πλήρωμα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου St. Nikolas, συνολικά 19 ναυτικών (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας), με το οποίο πάντως η επικοινωνία έχει χαθεί πλήρως.

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Στο επίκεντρο διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν το τάνκερ

Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, το πετρελαιοφόρο -που είχε κατασχεθεί από τις ΗΠΑ επειδή μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο- μετονομάστηκε από “Suez Rajan” σε “St Nikolas”.

Το εν λόγω πλοίο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν επειδή φέρεται να μετέφερε περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα, να κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία “Empire Navigation” είχε παραδεχτεί ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο, Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ακολούθησε συμφωνία της εταιρείας με τις ΗΠΑ, που προέβλεπε ότι οι τελευταίες δεν θα ασκήσουν δίωξη με αντάλλαγμα τη συνεργασία της. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφεραν δικαστικά έγγραφα, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία, καθώς υπήρχε ο φόβος για αντίποινα από το Ιράν. Κάτι που, όπως φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις, επιβεβαιώθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button