Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης περιορίζει τα δικαιώματα στον γάμο για ικανοποιηθεί το εσωκομματικό του ακροατήριο
Αυστηρή κριτική στον Πρωθυπουργό άσκησε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστική» την προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να θέσει περιορισμούς στην ισότητα στο γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία στο επικείμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο και τις πιέσεις των στελεχών του.Τονίζει δε πως με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζει ένα θέμα που είναι στον πυρήνα των δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας μας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος: «Θεωρώ αναχρονιστικό από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη να τεθούν περιορισμοί στην ισότητα για να ικανοποιηθεί το εσωκομματικό του ακροατήριο και να ισορροπήσει στις πιέσεις που δέχεται. Δεν γνωρίζω τι άλλο θα σκαρφιστεί για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο κόμμα του. Δεν είναι η ισότητα και η δημοκρατία πεδίο για να λύνει τα εσωκομματικά του προβλήματα ο κ.Μητσοτάκης. Οφείλουμε να λύσουμε με ευρωπαϊκή νοοτροπία και ισότητα αυτό το πρόβλημα.
«Συζητάμε για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, έτσι έχει αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ισότητα στο δικαίωμα στο γάμο και όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν μπορεί να υποκύψει ή να φθαρεί από κομματικά παιχνίδια ή ισορροπίες, γιατί αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε καταθέσει και παλαιότερα το 2022 υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, μία πλήρη πρόταση νόμου για το δικαίωμα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν έγινε αποδεκτή τότε από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή την πρόταση επικαιροποιημένη την επανακαταθέσαμε χθες, όπως είχαμε δεσμευτεί. Η πρότασή μας βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει αξιολογήσει αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές και στηρίζεται σε αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Και έχει και τη λογική της συνέχειας και της συνέπειας εφόσον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη νομοθέτηση στο σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου, την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, το 2015, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα».
Συνέχισε δε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «Εκτιμώ ότι η πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη ισορροπεί και διαχειρίζεται εσωτερικά θέματα του κόμματός του εις βάρος ωστόσο των δικαιωμάτων και της ισότητας. Και αυτό είναι πρόβλημα. Ακούσαμε επίσης λεονταρισμούς σχετικά με κομματική πειθαρχία σε βουλευτές και κυρίως υπουργούς, που φαίνεται ότι αναιρούνται. Μας απασχολεί αυτή η ασυνέπεια και η αδυναμία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ γιατί είναι ένα ζήτημα που «επηρεάζει» τη χώρα μας. Γιατί είδαμε και πρόσφατα τον κ.Σαμαρά να αντιδρά στην επίσκεψη Ερντογάν και να μην ψηφίζει την τροπολογία για τους μετανάστες. Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα για την Κ.Ο. της ΝΔ».
Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της κριτικής του προς τον κ.Μητσοτάκη υπογράμμισε: «από τις πληροφορίες προκύπτει ότι θα επιτραπεί η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως προβλεπόταν ήδη στη χώρα μας η υιοθεσία και για μεμονωμένα άτομα και άρα είναι θέμα ισότητας να αφορά και τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Δεν είναι όμως κατανοητό ποια είναι η διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση της παρένθετης μητέρας. Δηλαδή ένα ζευγάρι μπορεί να υιοθετήσει αλλά δεν μπορεί να επιλέξει την περίπτωση παρένθετης μητέρας; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό, το κριτήριο, η διαφορά που δεν καλύπτεται; Εδώ υπάρχει μία μεγάλη διάκριση και μία απάντηση που δεν δίνεται από την Κυβέρνηση».
«Το δεύτερο ζήτημα είναι η διάκριση που υπάρχει μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών του αρσενικού ή του θηλυκού φύλου. Δηλαδή στη μία περίπτωση μπορεί να υπάρξει λύση με κύηση αλλά στην άλλη δεν μπορεί να βρεθεί η λύση της παρένθετης μητέρας με δότη από την οικογένεια; Για ποιο λόγο εισάγει αυτή τη διάκριση ο κ. Μητσοτάκης; Δεν επιδιώκουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, μία κοινωνία ισότητας; Αυτό δεν κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας;
«Εξαιτίας δικών του εσωκομματικών προβλημάτων και γιατί στο κόμμα της ΝΔ υπάρχει συνύπαρξη ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων και κεντροδεξιών αντιλήψεων, ο κ.Μητσοτάκης δημιουργεί επιπτώσεις και ελλείμματα στην ισότητα και στη δημοκρατία. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν ελλείμματα στην ισότητα σε ένα τέτοιο θεσμικό βήμα που οφείλει να κάνει η χώρα μας, όταν άλλες χώρες το έχουν κάνει ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέτει όρια και διακρίσεις;»
«Πρέπει να υπάρχει σαφέστατα απόλυτη προστασία και της διαδικασίας της παρένθετης μητέρας, η οποία έχει νομοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και εφαρμόζεται χωρίς να έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα καλής νομοθέτησης, όπως της πολιτείας της Καλιφόρνια για την προστασία της διαδικασίας της παρένθετης μητέρας. Χρειαζόμαστε καλές οικογένειες, καλούς γονείς, σε μια καλή κοινωνία. Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας».
«Και βεβαίως θα πρέπει να λυθούν και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του τεκμηρίου γονεϊκότητας και των συγγενικών σχέσεων με σκοπό την προστασία των παιδιών, που δεν έχει σήμερα λύσει η χώρα μας. Υπάρχουν ζευγάρια Ελλήνων του εξωτερικού που ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και τα παιδιά τους και έπρεπε ήδη να έχουμε δώσει απαντήσεις. Μιλώ πάντοτε με μια λογική ισότητας και δημοκρατικών λύσεων».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. των επικείμενων ρυθμίσεων της Κυβέρνησης ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Εδώ ο κ.Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ο ίδιος τι θα φέρει προς ψήφιση, θα απαντήσουμε εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία και μας δεσμεύει. Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΝΔ, για το αν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ετεροκαθοριστούμε εμείς. Εμείς θα ψηφίσουμε με βάση την ισότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή αντίληψη. Πώς όμως θα απαντήσουμε για τη στάση μας στην πρόταση του κ.Μητσοτάκη χωρίς να την έχουμε δει; Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί περιορίζει την ισότητα και τα δικαιώματα των πολιτών. Και με την ευκαιρία αυτή προκύπτει και ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα: Πως γίνεται η αντιπολίτευση να είναι πιο επαρκής από την Κυβέρνηση σε ένα θέμα;»