πολιτική

Ποια είναι τα “αυθαίρετα της απληστίας” – Drones, κατεδαφίσεις αλλά και τακτοποιήσεις στον “ορίζοντα”

Μόλις το 25% των δήμων είναι σε διαδικασία πολεοδόμησης ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στο OPEN TV τονίζοντας ότι την Τρίτη (09/01) παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα αυθαίρετα.

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2022 είναι μια ημερομηνία – σταθμός, που θα αποτελέσει το σημείο μηδέν. “Όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται“, δήλωσε.

“Το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση”, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η μεγάλη αλλαγή είναι ότι “αλλάζουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται”, είπε.

“Θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα. Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης“, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές υπάρχει ακόμη αυθαίρετη δόμηση. “Είναι τα λεγόμενα αυθαίρετα της απληστίας”, σημείωσε ο υπουργός, που άφησε να εννοηθεί ότι τα μη έχοντα άδεια κτίρια, μέχρι το 2011, εάν δεν είναι σε επίμαχες ζώνες, όπως αρχαιολογικές, αιγιαλούς, ρέματα κτλ, εμπίπτουν σε διαδικασίες τακτοποίησης, με βάση τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Όσα έγιναν από το 2011 και μέχρι το 2022, όταν μπει “φραγή” στην αυθαίρετη δόμηση, ανάλογα με πολεοδομικά και χωροταξικά ισοδύναμα, ενδεχομένως να μπορούν και να παραμείνουν, είπε. Ουσιαστικά παρέπεμψε στην υλοποίηση των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων, που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήταν το όχημα πολεοδομικής οργάνωση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πιθανές ρυθμίσεις με αναφορά στην τράπεζα γης και άλλα ανάλογα σχήματα.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το τι θα γίνει με την εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί και β μια και άπτεται των περιουσιών χιλιάδων πολιτών σε πολλές μάλιστα τουριστικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι με βάση απόφαση του ΣτΕ για την Πάτμο μπήκε “φραγή” σε παρεκκλίσεις που ίσχυαν για χρόνια και καθιστούσαν “άρτια” πολλά τεμάχια γης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button