“Καμπανάκι” για την έξαρση του κορονοϊού – Η μεγαλύτερη από το καλοκαίρι του 2022
Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και της γρίπης, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες μέχρι να αποτυπωθεί στην κοινότητα το επιδημικό κύμα που προκάλεσαν οι συναθροίσεις των εορτών.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες ασθενείς, προσέρχονται καθημερινά, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την πολύωρη παραμονή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, έως και 8 ώρες.
Στο μεταξύ, η επαναλειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα (08/01) ανησυχεί τους ειδικούς καθώς εκατοντάδες παιδιά νοσούν με κορονοϊό, γρίπη και λοιπές ιογενείς λοιμώξεις.
Σχετικό Άρθρο
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης – “Στοίχημα” το άνοιγμα των σχολείων
Υπάρχει ωστόσο, ένα σχέδιο υπό κατάρτιση στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρήσιμη. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες δόθηκαν πολλά εξιτήρια και έχουν κατέβει οι νοσηλευόμενοι στους 1.300. Η αντίστοιχη εισροή ασθενών συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.
Μαγιορκίνης για κορονοϊό: “Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022”
Ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» του MEGA το μεσημέρι της Κυριακής (08/01) για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς κατά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.
«Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».
Σε σχέση με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, είπε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό, αλλά δεν είναι αυτό που οδηγούν την πανδημία.
«Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».
Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη, ενώ μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις.
«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ‘’αέρα’’ ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».
Με μέτρα προφύλαξης η επιστροφή στα σχολεία
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει αύξηση στη διασπορά των κρουσμάτων, εξ ου και οι νέες οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποίησε την εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας.
«Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Αντίστοιχα, μέτρα για τον περιορισμό των λοιμώξεων στα σχολεία συστήνει και ο ΕΟΔΥ, τα οποία περιλαμβάνουν:
Τακτικό πλύσιμο των χεριών
- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
- Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας
- Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
- Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
- Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
- Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
- Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
- Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
- Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Σε ό,τι αφορά τις απουσίες, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην προσμετρώνται έως και 5 ημέρες αν οι μαθητές νοσούν από κορονοϊό.