F35: “Θετικά βήματα” αναμένει άμεσα η Αθήνα
Μπροστά στις κάμερες, στην κατοικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν τις αναμενόμενες φιλοφρονήσεις και υπογράμμισαν πολλάκις ότι οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ είναι πιο στενές από ποτέ.
Το θέμα όμως που “έκαιγε” την ελληνική πλευρά δεν ετέθη φυσικά στις δημόσιες δηλώσεις, αλλά συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
Σχετικό Άρθρο
Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι ποτέ η φιλία ΗΠΑ- Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή
Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια έλεγαν ότι: “Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι: “Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.
Τα προσδοκώμενα “θετικά βήματα” αφορούν προφανώς τα F35, καθώς η Αθήνα ήθελε να σταματήσει το ανατολίτικο παζάρι των ΗΠΑ με τα εξοπλιστικά Ελλάδας- Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εκβιάζει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας πρώτα να εγκριθεί η πώληση F16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας.
Και από την πλευρά τους οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια F35 στην Ελλάδα εάν καθυστερήσει και άλλο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το θέμα των F35 ήταν επομένως στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπλίνκεν, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σχετικό Άρθρο
Κυβερνητικές πηγές για τα F-35: Η Ελλάδα θα πάρει αυτά που έχουν συμφωνηθεί
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου εκτίμησε ειδικότερα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35.
“Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα”, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: “Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε”.
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης: “Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες. Αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας”.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Μπλίνκεν για τα F35
Το ίδιο μήνυμα έστελνε εν τω μεταξύ και το Μαξίμου, όπως είχε γράψει το NEWS 24/7.
“Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπλίνκεν.
Σημείωναν πάντως με νόημα όσον αφορά στο τουρκικό αίτημα για τα F16 ότι “το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες.”
Οι ίδιες πηγές διαμήνυαν ότι: “Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, με προγράμματα άλλων χωρών.”
Και υπενθύμιζαν πως: “Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.”
Τι έχει ζητήσει η Αθήνα
Το αίτημα της Αθήνας αφορά 20 μαχητικά αεροσκάφη F35, με επιλογή για ακόμα 20. Θα πρόκειται επομένως για τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία των τελευταίων ετών. Σημειωτέον ότι το κόστος κύκλου ζωής των όπλων αυτών ανέρχεται σε περίπου 2,5 φορές το κόστος κτήσης.
Υπενθυμίζεται δε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της απόκτησης 24 Rafale. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα 16 εξ αυτών. Ενώ συνεχίζεται και το πρόγραμμα αναβάθμισης 83 F-16 σε Viper, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027. Εξ αυτών έχουν ήδη παραληφθεί τα οκτώ.
Με αυτά τα δεδομένα, στην Αθήνα θεωρούν ότι η απόκτηση F35 θα διασφαλίσει ότι οι ισορροπίες στο Αιγαίο θα είναι υπέρ της Ελλάδας, ακόμη και εάν η Τουρκία πάρει το πράσινο φως για τα F16, που είναι βεβαίως αεροσκάφη παλαιότερης πλέον γενιάς.