Ισραήλ: Νεκρός ένα από τους ηγέτες της επίθεσης της Χαμάς
Στον ισχυρισμό ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε περισσότερους από 250 στόχους στην ολονύκτια χερσαία επίθεση που πραγματοποίησαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς, Shadi Barud.
Σε κοινή ανακοίνωση των IDF και της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet αναφέρεται ότι ο Barud σχεδίασε τη δολοφονική επιδρομή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar.
Ο Barud ήταν προηγουμένως αρχηγός τάγματος στην περιοχή Khan Yunis και συμμετείχε στο σχεδιασμό αρκετών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, σύμφωνα με τη haaretz.com Στη συνέχεια, κατείχε διάφορες θέσεις στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς.
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Δημιουργούμε τις συνθήκες για τα επόμενα στάδια του πολέμου
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά μάχη στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Σχετικό Άρθρο
Πριν και μετά: Οι εικόνες της καταστροφής από τη βομβαρδισμένη Γάζα
“Δημιουργούμε το έδαφος για τη συνέχιση της εκστρατείας και θα ακολουθήσουν περισσότερα στάδια”, δήλωσε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι “η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί”.
Αναφερόμενος στους περίπου 224 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, ο Γκαλάντ δήλωσε: “Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους. Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον μου, μαζί με την πλήρη νίκη στον πόλεμο”.
Την ίδια ώρα στο Λίβανο, ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στις περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου μεγάλη φωτιά ξέσπασε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στη Μόσχα για συνομιλίες αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν
Αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί.
Η Ζαχάροβα δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για την ατζέντα ή το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν αυτές οι αντιπροσωπείες.
Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται μια πηγή της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στη Μόσχα βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Άμπου Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.
Ο Ιρανός υφυπουργός, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμά της, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Γκαλούζιν.
Η Ρωσία διατηρεί δεσμούς με όλους τους βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς. Η Ρωσία κατηγορεί για την παρούσα κατάσταση την «αποτυχία» της αμερικανικής διπλωματίας και έχει ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
Οι ΥΠΕΞ πολλών αραβικών χωρών καταγγέλλουν την “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” στη Λωρίδα της Γάζας
Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών αραβικών χωρών καταδίκασαν σήμερα τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.
Στην κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από τους υπουργούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα (…) δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ούτε «τη σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».
Οι Άραβες υπουργοί καταδίκασαν επίσης τον καταναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία στη Γάζα. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «η έλλειψη πολιτικής λύσης για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες και δεινά για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» αλλά και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι αναγκαία η λύση των δύο κρατών, με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα όρια που είχε πριν από τις 4 Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Οι όμηροι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «περίπου 50», δήλωσε σήμερα ο Άμπου Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Ο Ομπέιντα έκανε αυτήν την ανακοίνωση στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 224 οικογένειες έχουν πλέον ενημερωθεί ότι οι συγγενείς τους κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα 1.117 στρατιωτών και πολιτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 220 ομήρους έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 54 υπηκόων Ταϊλάνδης, 15 Αργεντινών, 12 Γερμανών, 12 Αμερικανών, έξι Γάλλων και έξι Ρώσων.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι συνέλαβαν 46 πράκτορες της Χαμάς στη Δυτική Όχθη τη νύχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με αναφορές των IDF και της Shin Bet.
Σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 7.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Εκπρόσωπος της Χαμάς υποστήριξε ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι 12 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, αλλά ότι δεν έχουν εισέλθει ακόμη φορτηγά με καύσιμα. Από την έναρξη του πολέμου, 74 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam αναφέρει ότι μόνο το 2% των τροφίμων που προορίζονται για τη Γάζα έχει μπορέσει να εισέλθει από τις 9 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ αυστηροποίησε τους περιορισμούς στις προμήθειες που επιτρέπονται στη Λωρίδα..