Η Αργεντινή αποσύρεται από τα σχέδια ένταξης στο μπλοκ των BRICS
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, απέσυρε τη χώρα από τη σχεδιαζόμενη ένταξή της στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS.
Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ο Μιλέι δήλωσε ότι οι αποφάσεις που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν αναθεωρηθεί.
Οι χώρες των BRICS θεωρούνται συχνά ως αντίβαρο στον υπό δυτική ηγεσία κόσμο. Η Αργεντινή ήταν μεταξύ των έξι χωρών που ήταν έτοιμες να ενταχθούν στη συμμαχία τον επόμενο μήνα, όπως σημειώνει το BBC. Θα γινόταν δεκτή στο κλαμπ των BRICS την 1η Ιανουαρίου, μαζί με την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αλλαγή στάσης έρχεται μετά την εκλογική νίκη-έκπληξη του Μιλέι, του λαϊκιστή δεξιού αουτσάιντερ, που κέρδισε τον Νοέμβριο με υποσχέσεις για αναμόρφωση της προβληματικής οικονομίας της νοτιοαμερικανικής χώρας.
Σχετικό Άρθρο
Αργεντινή: Σε εφαρμογή η “θεραπεία σοκ” του Μιλέι με τις ευλογίες του ΔΝΤ
Διαδέχθηκε τον αριστερό Περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, οι απόψεις του οποίου ευθυγραμμίζονταν περισσότερο με εκείνες των υφιστάμενων μελών του μπλοκ.
Ο κ. Μιλέι ανέφερε στην επιστολή του ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του “διαφέρει σε πολλά σημεία από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης”.
Πρόσθεσε ότι αν και δεν θεωρεί “σκόπιμο” να γίνει η Αργεντινή πλήρες μέλος των BRICS, εξακολουθεί να δεσμεύεται για την ενίσχυση των διμερών δεσμών, ιδίως με στόχο την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών ροών.
Η υποψηφιότητα της Αργεντινής για ένταξη υπό τον Φερνάντεζ είχε την υποστήριξη του Πεκίνου, αλλά ο Μιλέι έχει επικρίνει έντονα την Κίνα.
Σχετικό Άρθρο
Η Αργεντινή του Μιλέι – Από τις προσδοκίες στην πραγματικότητα
Στην προεκλογική εκστρατεία, χαρακτήρισε την κινεζική κυβέρνηση δολοφόνους και δήλωσε ότι δεν θα συνεργαζόταν με κομμουνιστές.
Βραζιλία και Κίνα που αποτελούν βασικά μέλη των BRICS, είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αργεντινής, αλλά και οι ΗΠΑ δεν απέχουν πολύ, καθιστώντας επιτακτική τη διατήρηση καλών σχέσεων συνεργασίας και με τους τρεις.
Και ως άνθρωπος που έχει σκεφτεί την αντικατάσταση του αργεντίνικου πέσο με το δολάριο ΗΠΑ, ο κ. Μίλεϊ δείχνει σημάδια ότι στο μέλλον θα κλίνει περισσότερο προς την Ουάσιγκτον παρά προς το Πεκίνο.