Γάζα: Περισσότεροι από 21.000 Παλαιστίνιοι νεκροί
Συνολικά 21.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.603 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
ΟΗΕ: Ραγδαία επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28/12, καταγγέλλει τη “ραγδαία επιδείνωση”, όπως τη χαρακτηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και καλεί τις ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στη βία εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού εκεί.
Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), ανέφερε πως 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκορπίζοντας τον θάνατο και συνέλαβαν ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα.
Οι περισσότεροι σκοτωμοί συνέβησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ή αντιπαραθέσεων με αυτές.
Τουλάχιστον 105 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση.
Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από Ισραηλινούς αξιωματούχους για την έκθεση. Το Ισραήλ έχει πει πως οι επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη έχουν προληπτικό χαρακτήρα και έχουν σκοπό να περιορίσουν απειλές ασφαλείας.
“Η χρήση μέσων στρατιωτικής τακτικής και όπλων σε πλαίσια επιβολής του νόμου, η χρήση αχρείαστης ή δυσανάλογης βίας, και η εφαρμογή ευρέων, αυθαίρετων και μεροληπτικών περιορισμών μετακίνησης που επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά προβληματικές“, ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
“Καλώ το Ισραήλ να αναλάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά βήματα προκειμένου να θέσει τέλος στη βία των εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού, να ερευνήσει όλα τα επεισόδια βίας από εποίκους και από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων”.
Το OHCHR ανέφερε πως κατέγραψε επίσης μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, παράνομες κρατήσεις, και περιπτώσεις καταγεγραμμένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων. Ανέφερε πως περίπου 4.785 Παλαιστίνιοι κρατούνταν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
“Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία”, ανέφερε το OHCHR.
Η Δυτική Όχθη βίωνε ήδη τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών πριν από την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όμως οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί απότομα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Η Αίγυπτος προώθησε πρόταση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα
Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα, στο οποίο περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα 28/12 ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν.
Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασης και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές, πρόσθεσε.
Η πρόταση αποτελεί απόπειρα «για την παρουσίαση απόψεων για την προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, σε μία προσπάθεια για τον τερματισμό της αιματοχυσίας των Παλαιστινίων και της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε.
Πηγές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός κατά στάδια και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων από την Χαμάς και το Ισραήλ αντίστοιχα. Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή, έχει εγερθεί και το θέμα της διοίκησης της Γάζας μετά τον πόλεμο.