Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Φόβοι για νέες επιθέσεις των Χούθι
Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά και τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για νέα χτυπήματα από τους αντάρτες της Υεμένης.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο χτύπημα με drone σε δεξαμενόπλοιο χημικών ανοιχτά της Ινδίας, οι ΗΠΑ “δείχνουν” το Ιράν ως υπεύθυνο, καθώς η υπηρεσία που παρακολουθεί τις κινήσεις των βρετανικών πλοίων ανέφερε ότι υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για ένα drone που πετούσε χαμηλά πάνω από ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης πριν αυτό εκραγεί, 1,5 ναυτικό μίλι μακριά από το πλοίο.
Οι βρετανικές αρχές διερευνούν το περιστατικό και συνιστούν στα πλοία να διέρχονται με προσοχή από την περιοχή.
Αρνείται τα πάντα το Ιράν – Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης
Το Σάββατο (23/12) αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τέσσερα drones τα οποία πέταγαν προς την κατεύθυνση τους στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, τα οποία εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.
Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, δηλαδή ότι βοηθάει τους Χούθι, γιατί τους στηρίζει διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.
Σχετικό Άρθρο
Χούθι: Με βίντεο απαντούν στη Δύση και απειλούν ότι θα πληρώσει
Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι βοηθάει τους Χούθι ενώ ο θρησκευτικός αρχηγός του Ιράν ζήτησε από τις αραβικές χώρες να μη συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό τον οποίο έχουν σχηματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε πριν μερικές ώρες ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.
Γιατί οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;
Αν και Χούθι μπορεί να στερούνται τις δυνατότητες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τόσο γεωγραφικά όσο και από άποψη τεχνολογίας, τα χτυπήματά τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν άλλου είδους προβλήματα στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.
Η παγκόσμια οικονομία έχει λάβει μια σειρά από προειδοποιήσεις για τη σημασία αυτού του στενού θαλάσσιου τμήματος, το οποίο εκτείνεται από τα στενά Bab-el-Mandeb στις ακτές της Υεμένης έως τη διώρυγα του Σουέζ στη βόρεια Αίγυπτο – και μέσω του οποίου διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του 30% της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως.
Το 2021, ένα πλοίο με την ονομασία Ever Given προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ, μπλοκάροντας τη ζωτικής σημασίας εμπορική αρτηρία για σχεδόν μία εβδομάδα και προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, οι οποίες σημειώνονται σχεδόν καθημερινά από τις 9 Δεκεμβρίου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Σχετικό Άρθρο
Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως -Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM Group και Evergreen- ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας υπό το φόβο των επιθέσεων των Χούθι. Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα κάνει το ίδιο – μια κίνηση που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα πλοία να ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική και να εκτοξεύσουν το κόστος ασφάλισης. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος διακίνησης των προϊόντων τους στους καταναλωτές, αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό μετά την πανδημία.
Οι Χούθι λένε ότι θα υποχωρήσουν μόνο όταν το Ισραήλ επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα -τα χτυπήματά τους θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο να πλήξουν οικονομικά τους συμμάχους του Ισραήλ, με την ελπίδα ότι θα το πιέσουν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του θύλακα.
Σε περίπτωση νίκης των Παλαιστινίων πιθανότατα είναι μια ευκαιρία και για εκείνους να αποκτήσουν νομιμότητα στο εσωτερικό και στην περιοχή, καθώς επιδιώκουν να ελέγξουν τη βόρεια Υεμένη. Θα μπορούσε, επίσης, να τους δώσει το πάνω χέρι ενάντια στους Άραβες αντιπάλους τους, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.