Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες
Για τις «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» ζήτησε η Χαμάς να διενεργηθεί διεθνής έρευνα, καθώς κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι έχει διαπράξει τουλάχιστον 137 τέτοια περιστατικά από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση της Χαμάς ανέφερε πως συγκέντρωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες «ο ισραηλινός στρατός κατοχής προχώρησε σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες 137 παλαιστινίων αμάχων στην πόλη της Γάζας και σε τομείς του βορρά». Η Χαμάς κατηγόρησε ιδίως τον ισραηλινό στρατό πως «άνοιξε μεγάλο λάκκο στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας κι έβαλε μέσα δεκάδες πολίτες που αιχμαλώτισε, προτού τους εκτελέσει τουφεκίζοντάς τους και παραχώσει τον λάκκο με μπουλντόζες». Δεν διευκρίνισε πότε.
Κάλεσε να δημιουργηθούν «διεθνείς ομάδες για ερευνήσουν τα εγκλήματα της κατοχής και τις εκτελέσεις της με συνοπτικές διαδικασίες». Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις κατηγορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Όταν επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό, εκπρόσωπός του Τσαχάλ ανέφερε πως «δεν είναι ενήμερος» για το συμβάν. «Με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, θα μπορούσαμε να το δούμε πιο καθαρά», πρόσθεσε.
Η «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» έχει αποδείξει πως «δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αλήθεια ή στην ακρίβεια», κατά την ίδια πηγή.
Νωρίτερα χθες, Σάββατο 23/12, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε πως δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι «εκτελέστηκαν» αυτή την εβδομάδα, πολλοί στη μέση του δρόμου, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα στις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων.
Διαβεβαίωσε πάντως πως τα πλήγματά του «εναντίον στρατιωτικών στόχων» συμμορφώνονται προς «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και διεξάγονται αφού αξιολογηθεί ότι «οι ζημιές από ατύχημα σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα για την «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο «11 άοπλων Παλαιστίνιων» στην πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».
Σχετικό Άρθρο
Γάζα: Εκτελέσεις στους δρόμους καταγγέλλει η Χαμάς – Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί
Τουλάχιστον 20.258 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επίθεσης του ισραηλινού στρατού, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση μελών του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με περίπου 1.140 νεκρούς, η πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.
Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ
Διακόσιοι και πλέον Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην απόφασή του με την οποία κάλεσε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στον παλαιστινιακό θύλακο, απέφυγε να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο ισραηλινός στρατός, ο Τσαχάλ, ανακοίνωσε από την πλευρά του τον θάνατο δεκατριών στρατιωτικών του, τεσσάρων προχθές Παρασκευή 22/12 και οκτώ χθες Σάββατο 23/12, σε μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα, εξέλιξη που αυξάνει σε 154 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.
Ανάμεσά τους είναι 201 άνθρωποι που σκοτώθηκαν μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες σε διάφορες τοποθεσίες του μικρού θυλάκου με μεγάλο υπερπληθυσμό που πολιορκεί ο ισραηλινός στρατός. Αεροπορικός βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου που κυβερνά η Χαμάς από το 2007, στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους.
Διαδηλώσεις εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού
Έπειτα από πολυήμερες, κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντέλει υιοθέτησε την Παρασκευή 22/12 απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό του θυλάκου, που απειλείται κατά μεγάλο μέρος να υποστεί λιμό, σύμφωνα με υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού.
Η απόφαση δεν απαίτησε να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απέρριπταν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παρότρυνε να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».
Η βοήθεια, η είσοδος της οποίας στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το Ισραήλ, φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω Αιγύπτου και του ισραηλινού φυλακίου Κερέμ Σαλόμ. Αλλά η ποσότητά της κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,2 εκατ. κατοίκων του μικρού θυλάκου 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις. Κατά την άποψή του, μόνο αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός μπορεί να διανεμηθεί αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν να επιτύχουν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.Όμως τα μέρη παραμένουν αδιάλλακτα.
Η Χαμάς απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους ομήρους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως είναι ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί νέα ανακωχή, αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Χαμάς, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ισραηλινές αρχές, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπέιντα, ανέφερε τη νύχτα πως «χάθηκε η επαφή» με μαχητές που είχαν αναλάβει την κράτηση πέντε ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών ηλικιωμένων που εμφανίστηκαν σε βίντεο που κυκλοφόρησε τη 18η Δεκεμβρίου. Πιθανόν «οι όμηροι σκοτώθηκαν σε σιωνιστικό (σ.σ. ισραηλινό) βομβαρδισμό», πρόσθεσε.
Ο αρχές του Ισραήλ δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν την πληροφορία.
Αψηφώντας τη βροχή, χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους γονείς και συγγενείς ομήρων, συγκεντρώθηκαν ξανά χθες στο Τελ Αβίβ, στη Χάιφα και στην Καισαρεία, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που δρα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και να απαιτήσουν να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων.