European Super League: Η επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο μετά το τέλος στο μονοπώλιο FIFA/UEFA
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ όταν εμπόδισαν 12 συλλόγους να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League (ESL).
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή της Α22, που εκπροσωπεί τη European Super League, κατά του ποδοσφαιρικού μονοπωλίου της ευρωπαϊκής αρχής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας, προσθέτοντας πως δεν έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν εκείνες οποιαδήποτε διασυλλογική διοργάνωση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κανονισμοί των UEFA/FIFA είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σχετικό Άρθρο
Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Τέλος στο μονοπώλιο των FIFA/UEFA, δικαίωση της European Super League
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση, χωρίς την άδεια από UEFA/FIFA και χωρίς την αιγίδα των δύο ομοσπονδιών. Με βάση την απόφαση, η UEFA δεν μπορεί να τιμωρήσει ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που πρωτοστατούν σε αυτή την κίνηση σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στο Champions League.
Τι είναι η ευρωπαϊκή Super League και πώς το ποδόσφαιρο μεταφέρθηκε στα δικαστήρια
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και άλλοι εννέα μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2021 την αποσχισθείσα ESL, μία κλειστή λίγκα, στη δημιουργία της οποίας βοήθησε και η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22.
Ωστόσο, η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες μετά την κατακραυγή από οπαδούς, κυβερνήσεις και παίκτες, αναγκάζοντας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της A22, Bernd Reichart, δήλωσε ότι η ESL ήθελε να “σπάσει” το μονοπώλιο της UEFA, η οποία διοργανώνει ευρωπαϊκές διοργανώσεις για σχεδόν 70 χρόνια και θεωρεί την ESL ως σημαντική απειλή.
Σχετικό Άρθρο
European Super League: Όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται δωρεάν
Όταν οι σύλλογοι απειλήθηκαν με κυρώσεις, η ESL προσέφυγε στο δικαστήριο ισχυριζόμενη ότι η UEFA και η FIFA κατείχαν μονοπωλιακή θέση η οποία παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά το γεγονός ότι εννέα σύλλογοι αποχώρησαν, τρεις ομάδες -η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους- εξακολουθούσαν να ελπίζουν σε υλοποίηση της ESL. Ωστόσο, η Γιουβέντους επέλεξε να αποχωρήσει νωρίτερα φέτος όταν άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο του ιταλικού συλλόγου.
Η Ρεάλ και η Μπάρτσα παρέδωσαν την υπόθεση σε ισπανικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Τι σηματοδοτεί η απόφαση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ εμποδίζοντας τη σύσταση μιας Super League και ότι έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους απαγορεύοντας σε συλλόγους να αγωνίζονται στο ESL.
Όπως αναφέρει το Reuters, το δικαστήριο είπε ότι τόσο η ρύθμιση όσο και η διοργάνωση αθλητικών αγώνων δεν αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού της ΕΕ και ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση τρίτων στην αγορά, αλλά μόνο εάν η άρνηση δικαιολογείται από πραγματικούς στόχους.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πλαίσιο για τους κανόνες της FIFA και της UEFA που να διασφαλίζει ότι είναι διαφανείς, αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και αναλογικοί».
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι και τα δύο όργανα πρέπει «να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού», προσθέτοντας ότι οι διατάξεις FIFA και UEFA για έγκριση, έλεγχο και κυρώσεις ισοδυναμούν με αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, το δικαστήριο σημείωσε ότι η απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η νέα λίγκα πρέπει να εγκριθεί, απόφαση που εναπόκειται στο ισπανικό δικαστήριο.
Σχετικό Άρθρο
Τσέφεριν για European Super League: “Ας ξεκινήσουν τη φανταστική τους διοργάνωση με δύο ομάδες”
Η ετυμηγορία σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα άλλο ηπειρωτικό πρωτάθλημα -χωρίς την απειλή κυρώσεων- αντί να παίζουν σε διοργανώσεις που ανήκουν αποκλειστικά στην UEFA.
Αμέσως μετά την ετυμηγορία, η Α22 δημοσίευσε μια άλλη πρόταση για νέες διοργανώσεις με 64 ομάδες ανδρών και 32 γυναικών, που θα παίζουν αγώνες μεσοβδόμαδα. Αν και το αρχικό πλάνο της Super League έκανε λόγο για κλειστή διοργάνωση, το νέο προβλέπει τρεις κατηγορίες και όχι μία κλειστή λίγκα 20 μόνιμων μελών.
Το φορμάτ προβλέπει τη συμμετοχή 64 ομάδων σε τρεις κατηγορίες:
- Οι πρώτες δύο κατηγορίες θα λέγονται Star League και Gold League, ενώ η 3η θα λέγεται Blue League.
- Star League και Gold League θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ η Blue League θα έχει 32. Η συμμετοχή θα εξαρτάται από την απόδοση των ομάδων, χωρίς εγγυημένη συμμετοχή για καμία ομάδα.
- Κάθε χρόνο θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες
- Η άνοδος στην Blue League των 32 ομάδων θα προκύπτει από την απόδοση των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.
- Οι ομάδες κάθε κατηγορίας θα χωρίζονται σε ομίλους των οκτώ ομάδων και θα παίζουν αγώνες μέσα/έξω.
- Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα έχουν δύο ομίλους, η Blue League θα έχει τέσσερις. Κάθε ομάδα θα δίνει μίνιμουμ 14 αγώνες τον χρόνο.
- Μετά τους ομίλους, θα ακολουθεί φάση νοκ-άουτ, που θα καθορίζει τους πρωταθλητές κάθε κατηγορίες, καθώς και τις ομάδες που θα κερδίζουν την άνοδο και εκείνες που θα υποβιβάζονται.
- Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου των Star και Gold League προκρίνονται στην νοκ-άουτ φάση, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους δύο πρώτους συλλόγους κάθε ομίλου στην Blue League. Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα είναι διπλοί αγώνες (μέσα/έξω), ενώ ο τελικός κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιείται σε ουδέτερο γήπεδο.
- Η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου στις κατηγορίες Star και Gold League θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη, με τη θέση τους να παίρνουν οι φιναλίστ του τελικού του Gold και Blue League.
- Όσον αφορά τους συλλόγους στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της European Super League, Blue League, οι 20 από τους συνολικά 32, που έχουν λάβει τη χειρότερη θέση στους ομίλους, θα αντικαθίστανται από νέες ομάδες που θα προκύπτουν μέσα από την κατάταξή τους στα εθνικά πρωταθλήματα.
- Δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στο καλεντάρι ή κάποια σύγκρουση με το πρόγραμμα των εγχώριων διοργανώσεων τα Σαββατοκύριακα.
- Στην πρώτη σεζόν της διοργάνωσης, οι ομάδες θα επιλεγούν με διαφανή κριτήρια, βάσει των επιδόσεών τους.
- Θα τεθεί σε εφαρμογή ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα και διαφανείς διαδικασίες επιβολής, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού ανάμεσα στις συμμετέχουσες ομάδες
“Μπλόκο” της βρετανικής κυβέρνησης στις αγγλικές ομάδες να συμμετάσχουν
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αν υπάρξει αγγλική ομάδα που θα επιθυμούσε να συμμετάσχει στη νεοσύστατη διοργάνωση, δεν θα έχει εύκολο έργο. Κι αυτό, γιατί η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στους συλλόγους της Premier League και θα εμποδίσει κάθε προσπάθειά τους να ενταχθούν σε αυτή μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.
«Θα εισαγάγουμε νομοθεσία που θα το κάνει πραγματικότητα και θα εμποδίσει τους συλλόγους να συμμετάσχουν σε παρόμοιες διοργανώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.
Ποιες ομάδες “φλερτάρουν με τη European Super League
Ηδη, πάντως, έχουν γίνει συμφωνίες με της European Super League με μεγάλους συλλόγους. Μπενφίκα, Πόρτο, Αϊντχόφεν φέρεται να έχουν ήδη πει «ναι» και να ακολουθούν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται Μαρσέιγ και Λυών, ενώ και πολλές μεγάλες ομάδες της Ιταλίας σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό.
Αντιθέτως, τα γερμανικά κλαπ, η Παρί Σεν Ζερμέν και οι ισπανικοί σύλλογοι -εκτός των δυο μεγαθηρίων- είναι ήδη απέναντι στο νέο πλάνο.